Sport

- Friidrettspresidenten gjorde avtale med Putin om dopinganklagede utøvere

Nye lekkasjer fra rapporten om omfattende doping og korrupsjon i friidrett.

Ifølge en ny rapport gjorde daværende president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack en avtale med Russlands president Vladimir Putin om at ni russiske utøvere anklaget for doping ikke skulle delta i VM i Moskva i 2013.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Torsdag kl. 15 presenteres siste del av rapporten som før jul ble omtalt som «tidenes dopingskandale». Rapporten er et resultat av etterforskningen til en uavhengig kommisjon i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Det er ventet å komme flere rystende avsløringer. Det internasjonale nyhetsbyrået Associated Press hevder å ha fått tilgang til deler av den 89 sider lange rapporten.

Les også

Nå kommer flere rystende dopingavsløringer: - Et komplett svik mot idretten

Fratok advokat ansvaret for russere

Tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack har trukket seg som æresmedlem i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Det skjedde bare noen timer etter at IOC suspenderte ham.

Ifølge rapporten gjorde daværende president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack en avtale med Russlands president Vladimir Putin om at ni russiske utøvere anklaget for doping ikke skulle delta i VM i Moskva i 2013. Dette skal Diack ha fortalt til IAAFs advokat Huw Roberts. De aktuelle utøverne deltok ikke i VM, men ifølge rapporten skal dopinganklagene mot dem ikke ha blitt forfulgt videre av IAAF. Før VM ble det gjort en avtale om at prisen på de russiske TV-rettighetene skulle øke fra 6 millioner dollar til 25 millioner dollar.

Huw Roberts skal på dette tidspunktet ha hatt null kontroll over saker med russiske utøvere involvert og valgte å trekke seg i januar 2014. I november 2011 ga Diack ansvaret for dopingsaker med russiske utøvere til Habib Cisse, hans personlige advokat. Cisse etterforskes nå for korrupsjon av franske myndigheter. Lamine Diack er i Frankrike siktet for å ha tatt imot penger for å underslå positive dopingtester.

Ifølge Associated Press foreslår WADA-kommisjonens leder Dick Pound i rapporten at IAAF må endre hele organisasjonen for å stoppe korrupsjon.

— Korrupsjonen var innebygd i organisasjonen. Det kan ikke bli avfeid som handlingen til enkeltpersoner, heter det i rapporten.

Rapporten konkluderer med at det er utenkelig at lederne i IAAF, inkludert nåværende president Sebastan Coe, ikke kjente til den omfattende dopingen i russisk friidrett.

Les også

Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

— Verre enn FIFA

Dick Pound som leder WADAs uavhengige granskningskomité varsler nye dopingavsløringer i internasjonal friidrett, når komiteen skal offentliggjøre del to av sin rapport i München 14. januar.

— Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har Pound tidligere sagt om rapporten.- Med svært få unntak har jeg ikke opplevd at presidenter i internasjonale særforbund har vært så involvert i korrupsjon. Det handler ikke bare om å spre penger omkring, som FIFA-guttene. På et vis er dette verre. Dette handler om å påvirke utfallet av konkurransene, om idrettens integritet. Vi har fått se hvordan noen drittsekker har operert, saPound i et intervju med The Times denne uken.

I kjølvannet av den første delen av WADA-kommisjonens etterforskning ble Russland utestengt fra friidrett på ubestemt tid. Onsdag meldte Associated Press at IAAF visste om jukset allerede i 2009, uten å gjøre noe med det. Bloddopingen skal ha vært så utbredt at man fryktet for livet til flere av utøverne.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Les mer om

  1. Friidrett