Sport

Prisen for profesjonaliseringen

Natt etter natt på hotell, timelange bussturer, knallharde treningsøkter og savn etter hjem og familie er den nye hverdagen for Oilers-spillerne i sesongoppkjøringen.

  • Lars Fisketjøn

Stavanger Oilers har nådd det som lenge var klubbens hårete og vanskelige mål: Å erobre tronen som landets ledende ishockeyklubb. Nå har ledelsen og spillerne satt seg et nytt mål: Å gjøre seg bemerket langt utenfor Norges landegrenser. Først gjennom seier i årets Continental Cup, som laget spilte også i fjor. Deretter gjennom å kvalifisere seg for den gjeveste europacupen, European Trophy. Og til slutt den ultimate drømmen: Å få innpass i Europas beste hockeyliga, den russiskdominerte Kontinental Hockey League (KHL).

Veien dit er brokete og lang, men i takt med at Oilers har bygget ny arena og vunnet tre NM-gull på fire år, har klubben hele tiden jobbet med å profesjonalisere seg ytterligere både på og utenfor isen. Som et ledd i den profesjonaliseringen er alle treningskampene i årets sesongoppkjøring lagt til utlandet.

Tradisjonelt sett har kampleiren før sesongstart begrenset seg til en langhelg i Danmark og noen turer til Østlandet, men i fjor ble det endring i opplegget, og i år er listen lagt enda lite høyere. 3. august var laget i Sverige og møtte storlaget Färjestad. Fra torsdag 22. august til søndag 25. august var de i Slovenia og vant Bled Cup som laget også deltok i i fjor. Fra torsdag 29. august til søndag 1. september var de i sveitsiske Yverdon og spilte turneringen Festyvhockey. Nå er de i Sverige, og legger siste finpuss før neste helgs sesongstart. Avreise tirsdag ettermiddag, og hjemkomst sent søndag.

Sportslig er det ingen tvil om at dette gir et perfekt utgangspunkt for en ny sesong, men for spillerne er det en stor overgang. Spesielt for dem som har vært med noen år, og husker hvordan det var før.

— Nå har vi vært snart tre uker på tur, og det er klart vi merker det. Du kommer på etterskudd med jobb og familie hjemme, men samtidig bygger vi bra lagmoral, og får en bra gruppe som blir vant til å leve sammen. Det er viktig for å prestere. Tre uker på reise er mye, men det er en grei pris å betale for sportslig suksess, sier kaptein Snorre Hallem.

- Ikke så mye verre nå

Mye av dagene går med til enten fellesaktiviteter, trening eller venting. Gårsdagen begynte med frokost på Erikslund hotell like ved Ängelholm. Deretter bar det videre på trening i Lindab Arena, samme hall som Oilers slo Rögle onsdag kveld. Etter trening ble det tid til en rask lunsj, før bussen til lagets faste sjåfør, Inge Bugge, igjen ble pakket med køller, bager, treningstøy og drakter. Etter drøyt fem timer på de svenske veiene kom gjengen framme på nytt hotell. Denne gang i Karlskoga. I kveld venter byens hockeystolthet, BIK Karlskoga, til ny treningskamp.

— Det har alltid vært endel reising i forsesongen, men den største forskjellen nå er egentlig at vi har møtt bedre lag. Jeg mener neste steg i utviklingen er å få til en treningsturnering med god motstand på hjemmebane. Det vil gjøre hverdagen litt enklere for oss spillerne, og det er gøy for fansen, sier Lars-Peder Nagel.

Selv om det er en enkel pris å betale for å prestere på isen, avgjøre tette oppgjør, og til slutt gjøre seg fortjent til nok et NM-gull, må alle spillerne forsake noe for å komme dit de vil. En av de eldste, Lars-Peder Nagel, har reist fra kone og barn for å turnere. Til sammen har han 14 reisedøgn borte fra familien i august og september, altså før sesongen egentlig har startet.

— Det har vært mye reising på kort tid, og det er ikke en ideell familiesituasjon. Jeg savner jentene mine når jeg er reise, men takket være skype får jeg sett og snakket med dem hver dag. Det største problemet er logistikken på hjemmebane når kona begynner på jobb klokken syv, og barnehagen ikke åpner før åtte. Men det er dette livet jeg har valgt, og jeg trives jo med det, sier Nagel.

Spillerne trives på tur

En annen utfordring når man bor så mye på hotell er å få tiden til å gå mellom treninger, kamper og måltider.

- Vi har et veldig profesjonelt opplegg på turene, som gjør at det blir lite venting og lite dødtid. Jeg synes tiden går ganske raskt egentlig. Den fritiden vi har bruker jeg på å slappe av og se TV-serier, sier Martin Strandfeldt.

Tross alt strevet er alle klare på at følelsen av suksess er verdt det. Spillerne nevner flere positive sider ved livet på veien, og alle er enige om at dette må til for å nærme seg klubbens nye målsettinger ute i Europa.

— I år har vi hatt et veldig bra opplegg. Vi har reist Europa rundt og møtt veldig bra motstand, og det er ingen tvil om at det er mer motiverende å få litt nye impulser, og spille mot andre lag fra bedre ligaer, framfor de lagene vi møter i serien hele tiden. Vi ser hva som kreves, og noterer at det ikke er så ekstremt mye som skal til før vi er der, sier Hallem.

FROKOST: Dagen er begynt. Stian Høygård, f.v., Snorre Hallem og Lars-Peder Nagel spiser frokost, og leser om onsdagens kamp i lokalavisen Kvällsposten.
ARBEID: Oilers-spillerne er vel framme på Hotel Alfred Nobel i den svenske småbyen Karlskoga. Lars-Peder Nagel jobber litt fra hotellrommet før middagen.
REISE: Henrik Solberg, f.v., Christian Dahl Andersen, Stian Høygård og resten av Oilers-gjengen gjør seg klar til den nesten seks timer lange bussturen til Karlskoga.
TRENING: Trener Petter Thoresen gir sine første formaninger for dagen. Treningsøkten i Øresundhallen kan begynnes. Dette er den eneste kampfrie dagen.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers