Røk korsbåndet for tredje gang

Og nå innser Jeanette Haga Holgersen at håndballkarrieren er over, bare 24 år gammel.

OPTIMIST. Så tilfreds var Jeanette Haga Holgersen 1. september, da Bergens Tidende tok bilde av høyrekanten to dager før sesongstart. I dag, knapt to måneder senere, er karrieren over for den lovende 24-åringen.
  • Trond Sandvik

— Ja. Nå er det definitivt slutt. Utdanning, og det å ta vare på helsen, blir mine prioriteringer i tiden fremover, sier ulykkesfuglen til bt.no.

Det var i cupkampen mot Larvik sist tirsdag at uhellet var ute. I en forsvarsduell drøyt kvarteret før slutt falt Holgersen over ende.

- Uheldig operasjon

— Jeg kjente at kneet skled ut, og gikk og satte meg. Etter kampen kjentes det helt greit ut. Jeg kunne gå helt fint. Men dagen derpå kom smertene. Mer og mer, forteller hun.

Og i går ettermiddag var det udiskutabelt, det som hadde skjedd. Bildene av kantspillerens høyre kne fortalte med all tydelighet at korsbåndet var røket. Nok en gang.

— Det er tungt å fordøye. Jeg har trent så godt og forberedt meg på aller beste måte for å stå best mulig rustet denne sesongen. Og jeg ble friskmeldt av Haraldsplass Diakonale Sykehus senest for en måned siden. Alt så så lovende ut. Så skjer det igjen ...

Første gang det fremre korsbåndet røk var på trening 1. mars 2012. Etter ti måneder med seig opptrening skjedde det samme igjen. Resultatet var nye operasjoner og beskjed om at hun måtte belage seg på ytterligere halvannet år på sidelinjen.

— Første gang tok han som opererte meg en sene fra hamstringen og laget et nytt korsbånd av det. I ettertid har jeg fått vite at det ikke var noen optimal operasjon. Ikke minst fordi vi var tre håndballspillere i Tertnes med ødelagt korsbånd, som senere røk det på nytt. Jeg oppfatter det som at det nye korsbåndet ble plassert feil, sier Holgersen. Hun fortsetter:

— Andre gang, på Haraldsplass, brukte de en sene fra kneet. Da måtte jeg gjennom to planlagte operasjoner, med et halvt års mellomrom. Og alt han gått på frem siden siste inngrep i august i fjor. Før tirsdagen denne uken kom som et nytt slag i ansiktet på meg. Det var mildt sagt overraskende. Ingen forvarsel.

Les også

Tilbake på banen 917 dager etter

Angrer ikke

Friskusen, med til sammen 21 kamper med det norske flagget på brystet, har underveis også fått med seg at deler av den medisinske ekspertisen ikke anbefaler noen å fortsette på høyt nivå etter at korsbåndet ryker for andre gang.

— I etterpåklokskapens tegn, skulle du ha gitt deg mens leken var god?

— Nei. Jeg ville ha angret meg i hjel om jeg ikke hadde prøvd på nytt. Sånn er det bare. Men nå innser jeg at jeg er ferdig som håndballspiller. Jeg orker ikke å gå igjennom de samme prosessene én gang til. Og selvsagt er det klokt å få orden på kneet igjen, slik at det ikke hemmer meg i fremtiden.

Jeanette Haga Holgersen ser nå for seg et A4-liv som, ifølge henne selv, kommer altfor tidlig. Hun vil savne håndballen, konkurransen og leken.

— Samtidig har jeg studier å ta vare. Til sommeren er jeg forhåpentlig utdannet siviløkonom. Da er planen å ta ett ytterligere år på handelshøyskolen – for å bli revisjonsmaster. Det er da noe, det òg.