87-åringen var en av idrettens mektigste. Nå innrømmer han juks med dopingprøver.

Lamine Diack innrømmet i retten torsdag å ha forsinket dopingsaker mot russiske utøvere og hevdet at det var for å hjelpe friidretten økonomisk.

Tidligere IAAF-president Lamine Diack kommer til rettssaken mot ham i Paris.

Den tidligere IAAF-presidenten er tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Han hevdet under annen dag av rettssaken mot ham i Paris at han hindret dopingetterforskningene for ikke å forpurre forhandlinger med pengesterke russiske sponsorer.

BAKGRUNN: 87-åringen er en av idrettens mest skandaliserte menn. Etter mange år stilles han til ansvar.

Diack var friidrettens øverste leder i 16 år, og han var en av de mektigste lederne innen IOC. Han fortalte at det var han som tok avgjørelsen om å forsinke mulige utestengelser etter at 23 russiske utøvere avga positive dopingprøver.

– Det var for å hjelpe den økonomiske helsen til IAAF, sa Diack.

– IAAFs økonomiske situasjon måtte sikres, og jeg var rede til å gjøre det kompromisset.

Les også

Rettssak i gang: Beskyldes for å ha tatt imot millioner fra dopingmistenkte utøvere

– Krevde penger

Den 87 år gamle senegaleseren har innrømmet at sakene ble forsinket for at de russiske utøverne skulle kunne delta i London-OL i 2012 og i VM i Moskva året etter. Slik ville han hindre at forhandlinger med potensielle russiske sponsorer gikk i vasken.

Aktor hevder at Diack, som var IAAF-president fra 1999 til 2015, tvert imot ville berike seg selv og at han direkte eller indirekte krevde 3,45 millioner euro fra russiske utøvere for å la dem gå fri.

Operasjonen med navnet «full beskyttelse» skal ha hjulpet noen russere å ta medaljer under London-OL selv om de hadde testet positivt og burde vært utestengt.

Les også

I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

Risikerer fengsel

Diack står tiltalt sammen med sin sønn Papa Mussata Diack. De to risikerer fengselsstraffer på inntil ti år samt klekkelige bøter.

Ytterligere fire personer er tiltalt i saken, og to av dem er ventet i rettssalen i Paris. Det er Habib Cissé, en advokat som jobbet for Diack, og legen Gabriel Dolle, som hadde ansvaret for dopingtester i det daværende IAAF (nå døpt om til World Athletics).

Russerne Valentin Balakhnitsjev og Aleksej Melnikov er tiltalt, men kommer ikke til å møte i retten. Balakhnitsjev var tidligere kasserer i IAAF, mens Melnikov var trener for Russlands langdistanseløpere. Det er utstedt internasjonal arrestordre på duoen som holder seg skjult i Russland.

Det er satt av seks rettsdager til saken.