Eitrem tok EM-sølv på hjemmebane etter dramatisk avslutning

Superstjernen Patrick Roest (27) stjal gullet foran nesen på Sander Eitrem (20) i allround-EM. Det skjedde etter en dramatisk 10.000 meter i Vikingskipet.

Sander Eitrem klinket til med bestetid på 1500 meter i allround-EM, og hadde 1,78 sekunder ned til den nederlandske favoritten Patrick Roest før den avgjørende 10.000-meteren.

Der ble Roest for sterk, og dermed skjøv nederlenderen Eitrem ned på annenplass. Dermed kopierer 20-åringen Ragne Wiklund som også tok sølv tidligere søndag.

– Jeg var ikke sterk nok til å ta ham, men det var en artig kamp. Det var helt magisk å gå. Jeg fikk gå såpass billig, så jeg fikk tid til å nyte opplevelsen, sier Eitrem til Viaplay.

– Han gjør et helhjertet forsøk. Han gjør alt for å få det til, sier Viaplay-ekspert Ida Njåtun.

I desember gikk Eitrem 10.000 meter i Calgary. Da gikk han i mål med tiden 13.14,92. Søndag var tiden 13.04,24, altså en forbedring på over ti sekunder.

Roest fikk et lite forsprang tidlig i løpet, men halvveis var Eitrem helt oppe i ryggen på den nederlandske stjernen. Der lå han en god stund.

– Det er en kjempeklok måte å løse det på taktisk, sa Njåtun.

Etter cirka 7000 meter satte imidlertid Roest opp farten. Nederlenderen fikk et stadig større forsprang, og til slutt endte Eitrem 4,38 sekunder bak Roest sammenlagt. Belgiske Bart Swings tok bronse.

– Eitrem var veldig sterk på 5000-meteren på lørdag. Jeg visste at han kunne gjøre en bra 10.000 meter, spesielt etter 1500-meteren. Det føltes ikke bra for meg, så jeg visste det ble tøft. Jeg måtte bare angripe og gjøre alt jeg kunne, sier gullvinner Roest til Viaplay.

TOK GULLET: Patrick Roest ble for sterk på 10.000-meteren.

Vi må tilbake til 1991 for å finne sist gang Norge vant allround-EM. Da tok Johann Olav Koss gullet foran nederlandske Leo Visser. Forrige sølv kom i 2009, da signert Håvard Bøkko.

Eitrem og Roest gikk også i par på 1500-meteren, der Eitrem klinket til med tiden 1.44,44. Det var ett sekund og 39 hundredeler raskere enn Roest, og dermed tok den norske 20-åringen over ledelsen i allround-EM før den siste distansen. Til slutt ble det altså sølv.

– Det har gått over all forventning i alle løpene, oppsummerer sølvvinneren overfor Viaplay.