Flury gråt etter VM-sjokket – norsk nedtur under tunge forhold

MERIBEL (VG) Jasmine Flury (29) gråt trolig litt av både glede og sjokk da hun skjønte at utfor-gullet var i boks. Med dårligere forhold var ikke de norske håpene i nærheten av medalje.

Sveitsiske Flury slo Nina Ortlieb fra Østerrike med fire små hundredeler i VM-utforen. Corinne Suter, den regjerende OL- og VM-mesteren fra Sveits, tok bronsen tolv hundredeler bak.

– Jeg unner alle de på pallen dette ekstremt mye. Det er en overraskende pall, og det digger jeg, sier Kajsa Vickhoff Lie, som ble nummer 15, til VG.

Da det gikk opp for Jasmine Flury i lederstolen at gullet kom til å bli et faktum, rant tårene i det franske solskinnet.

– Det er som en drøm, en utrolig dag, sier Flury til VG og flere medier halvannen time etter rennet.

– Fortsatt er det «crazy».

Den sveitsiske storavisen Blich omtaler gullet som «sensasjonelt» og kaller det «en drømmedag».

Landskvinne Suter pådro seg en hjernerystelse da hun krasjet i Cortina i slutten av januar og gråt også etter bronsen.

– Det er noe av det hardeste jeg har vært gjennom i karrieren, sier Suter til VG og NRK.

29-åringen fra Sveits hadde tidligere kjørt 113 renn i VM, OL og verdenscup. Kun to ganger har Jasmine Flury nådd pallen – begge ganger i verdenscupen: En 2. plass i utfor i fjor og en seier i super-G i 2017.

Flury kjørte på startnummer 2. Viaplays eksperter Kjetil Jansrud og Kjetil André Aamodt mente begge at snøen trolig ble tregere utover i konkurransen. Det virket som en fordel å starte tidlig.

Ragnhild Mowinckel på startnummer 11 ble nummer 10–84 hundredeler bak.

– Jeg tror forholdene har mye å si. Det er et væromslag og det blir varmere og varmere. Man ser på de desidert beste løperne som også skal være best på glid. Det er utendørsidrett. Det er bare kjipt når det skjer på dager som det her, sier Mowinckel til VG.

Moldenser mente man tapte fart «uansett».

– Det er ingenting å undergrave på prestasjonen til de som har vunnet i dag. Det er kjempegøy for dem, men det er litt mesterskapsrenn i form av at alt kan skje, sier Mowinckel.

Kajsa Vickhoff Lie, som tok bronse i super-G, fra startnummer 16 ble nummer 15 og var 1.07 sekund bak.

– Det er selvfølgelig kjipt, men vi driver med utendørsidrett og vi kan ikke klage på været, for det har vært helt fantastisk, sier Vickhoff Lie til VG.

NEDTUR: For storfavoritten Sofia Goggia.

Storfavoritten Sofia Goggia fra Italia hadde vunnet fire av seks utfor hittil i sesongen. Men lørdag gikk det helt galt. I målhenget ble hun disket etter at den ene skien gikk på feil side da hun kjørte nærmest gjennom en port.

I målområdet så italieneren helt tom ut av skuffelse.

– Kanskje var hun overtent, sier Marius Arnesen, Viaplay-ekspert.

PS1! Norge har kun en VM-medalje for kvinner i utfor: Sølv til Astrid Lødemel i 1993.

PS2! Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted imponerte på utfor-treningen lørdag. Søndag er det konkurranse.