Nå starter håndball-VM: Her er det du trenger å vite om kampene, motstanderne, tipsene og stjernene

OM HÅNDBALL: Norge innleder håndball-VM lørdag mot Cuba. Kampene i gruppespillet fører til en TV-utfordring.

Jubelscener i siste turnering på hjemmebane før VM. Emilie Hegh Arntzen og Camilla Herrem etter kampen mellom Norge-Japan i Stavanger i september.
  • Mette Bugge

KUMAMOTO: For mange hører kvinnenes mesterskap til selve julekosen. Siden Norge tok bronsemedalje under VM i 1986, har TV-seere gledet seg til dette ritualet. Det har igjen ført til rekordtall for selskapene som har hatt rettighetene.

Dette mesterskapet blir annerledes.

Kampene i Norges pulje starter klokken 20.30 på kvelden japansk tid. Det betyr 12.30 norsk tid. Da er mange på jobb. Utfordringen kan bli å få fulgt med.

Mens EM-finalen på TV3 på det meste hadde opptil 1.7 millioner seere i 2016 og et snitt på 1,3 millioner, var oppgjøret mot Nederland i gruppespillet i EM i fjor den mest sette kampen med et snitt på 740.000 seere. Det faktum at Norge ikke kom til semifinale eller finale bidro, til at tallene ikke ble så høye som vanlig.

På grunn av tidsforskjellen regner ikke TV-selskapet med milliontall denne gang.

Les også

Herrem møtte seg selv på flyplassen

Norge i en ny rolle

Mens Norge tidligere har gått inn i mesterskap som en av favorittene, gjelder ikke det denne gangen.

Frankrike innehar både VM- og EM-triumfene akkurat nå, russerne er regjerende olympiske mestre.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson ser det slik:

– Ikke noe er avgjort på forhånd. Vi er outsidere som har mye å by på.

I VM for to år siden endte Norge i finalen der det ble tap for Frankrike. Bronsen gikk til Nederland, med Sverige på fjerdeplass.

I EM i fjor hadde Norge en svak start med tap 32–33 for Tyskland i åpningskampen og senere nederlag for Romania 23–31. Da ble videre vei for vanskelig. 5.-plass ble resultatet.

Alle er nå opptatt av ikke å gå på slike blemmer igjen.

I siste VM kom det tårer, til tross for sølvmedalje. Veronica Kristiansen (f.v.), Helene Gigstad Fauske og Stine Bredal Oftedal var skuffet etter tapet i finalen mellom Frankrike og Norge (23-21).

Landslagssjefen om motstandere og muligheter

Her er landslagstrener Hergeirssons vurderinger av motstanderne i innledningen:

Norge-Cuba 30. november kl. 12.30: Det laget har Norge aldri møtt. De har noen steinkastere med ekstrem fysikk, spillere som er uortodokse, uforutsigbare og med stor entusiasme. Laget er ikke kollektivt.

Norge- Slovenia 2. desember kl. 12.30: Er i ferd med å bygge opp et nytt lag. Er tekniske og taktiske. Har en av Europas beste skyttere i Ana Gros, en av de mestscorende i Champions League.

Norge-Serbia 3. desember kl. 12.30: Få nasjoner har så mange gode enkeltspillere. Hvis de stiller med sine beste, har de et knallmannskap. Ofte i mesterskap har noen stått over.

Norge-Angola 5. desember kl. 12.30: Har danske Morten Soubal som trener. Han førte Brasil til VM-tittel i 2013. Angola har et fysisk bra mannskap. Treneren har begynt å få inn den europeiske strukturen.

Nederland-Norge 6. desember kl. 12.30: De kjenner vi godt. Har noen friske, unge spillere i tillegg til mange erfarne. Ny trener. Er definitivt medaljekandidat. På pallen i de tre siste mesterskapene.

Les også

Knallhard evaluering etter siste håndballmesterskap: Spillere og trenere måtte gå i seg selv

TV 3 har TV-rettighetene

For dem som finner veien til kampene på TV på dagtid, er det Daniel Høglund som er kommentator når Norge er i aksjon, med Gunnar Pettersen som ekspert ved sin side.

Karoline Dyhre Breivang og Ole Erevik står i studio i hallen. Begge har lang erfaring. 39 år gamle Breivang er den spilleren som har flest landskamper på kvinnesiden: 305. Erevik har 184.

NRK radio stiller med Patrick Rowlands som kommentator og Kenneth Gabrielsen som ekspert.

VM for to år siden endte med sølv, men også noen tårer etter tap mot Frankrike.

Vil opp etter nedtur

Norge har tatt tre VM-titler. Det forrige verdensmesterskapet i 2017 endte med sølv etter tap for Frankrike i finalen.

Før dette VM er åtte sentrale spillere uaktuelle, de fleste på grunn av skader. Derfor består VM-laget av flere nykommere, men også mange med bred erfaring.

Til kategorien ferskinger hører Moa Høgdahl, Ingvild Bakkerud, Helene Gigstad Fauske og Andrea Austmo Pedersen.

Blant de mest erfarne er Heidi Løke, Camilla Herrem, Stine Bredal Oftedal, Silje Solberg og Sanna Solberg-Isaksen.

Siden siste VM har to giftet seg: Kari Brattset Dale og Solberg-Isaksen, mens Stine Skogrand har fått barn.

Ni av 16 spillere holder til i utenlandske klubber. Av tre reserver som også er med, spiller to av dem i utlandet.

Les også

Arne Scheie kaller det en «genial idé». Likevel holdt det på å starte med en fiasko.

De utenlandske stjernene

TV3-kommentator Daniel Høglund har denne listen av utlendinger verdt å følge med på:

1. Anna Vyakireva – Russland – høyre bakspiller

Liten, ekstremt kvikk i bevegelsene, eksplosiv. Kan finte seg forbi hvem som helst. En av de morsomste spillerne å se på.

2. Ana Gros – Slovenia – høyre bakspiller

40 mål i Champions League denne sesongen. Soleklar toppscorer for Brest. 1.86 høy. Hun lar seg ikke be to ganger når gjelder skudd fra bak i banen. Har en lang arm. Knallgod skytter fra ni meter.
3. Grace Zaadi – Frankrike – bakspiller midt

Spiller til daglig i franske Metz. Fikk sitt virkelig store gjennombrudd i VM i 2017. Ble kåret til beste midtback da. Har vært god denne høsten i Champions League. Satte 12 skudd på 12 avslutninger mot Vipers i Aquarama. Hun står godt i et solid i fransk forsvar, er god i ankomst, en super playmaker og en god avslutter. Rett og slett ganske komplett midtback.

Heidi Løke blir sentral på streken. Hun har lang erfaring og gir seg aldri.

Norge har også stjerner

Ekspertene er enige om at Norge stiller med flere spillere i verdensklasse. Kaptein Stine Bredal Oftedal ble tatt ut på All star team i VM 2019 og EM 2018. Hun ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller under VM i 2017. Hittil i sesongen ligger hun på 4. plass som skytter i Champions League med 38 mål.

Strekspiller Heidi Løke har også høy status. Syv ganger i karrieren er hun kommet inn på All Star Team i mesterskap. I 2011 ble hun kåret til Årets spiller av Det internasjonale håndballforbundet.

Lørdag: Norge-Cuba TV3 kl. 12.30