Henrik Christiansen fosset inn til EM-sølv og rekord på favorittdistansen

Norges beste svømmer gikk ut aggressivt på veien mot sitt første mesterskapssølv på 1500 meter fri under kortbane-EM i Glasgow.

Henrik Christiansen hadde grunn til å smile etter EM-sølvet i Skottland fredag kveld.
  • Bernt Harald Brennevann

Med tiden 14.18,15 senket Henrik Christiansen sin egen nordiske rekord med over sekundet. Sølvet er hans niende internasjonale medalje på seniornivå. Fasiten viser fem sølv og fire bronse.

Det er første gang 23-åringen blir nest best på 1500-meteren i et stort mesterskap. Fra før hadde han tre bronsemedaljer (to i EM, én i VM – begge kortbane) på favorittdistansen.

Gregorio Paltrinieri var det ingenting å gjøre med. Riktignok tok Christiansen innpå mot slutten, men italieneren slo sin norske rival med 1,01 sekunder.

– Det er utrolig deilig å få pers og sølvmedalje. Ikke minst er det godt å få være med i et løp der jeg er med å kjempe litt. Jeg begynner å nærme meg de aller beste nå, sier Christiansen på telefon fra Skottland.

Henrik Christiansen svømte inn til nok en mesterskapsmedalje på 1500 meter fri.

Gulljakten fortsetter

Fredagens prestasjon lover godt i romerikingens jakt på det etterlengtede gullet. Ingen norske svømmere har vunnet medalje av den edleste valøren internasjonalt siden 2012. Christiansens sølv rundet uansett av det som ble en norsk jubelkveld.

En time tidligere var stortalentet Tomoe Zenimoto Hvas nest raskest i finalen på 200 meter medley. Samtidig smadret den 19 år gamle sølvvinneren fra Bærum sin egen nordiske rekord med to sekunder.

Christiansen er i likhet med andre toppsvømmere opptatt av å sette nye personlige rekorder. Det klarte han nok en gang. Før fredagens finale holdt han den nordiske rekorden på 1500-meteren med 14.19,39. Den ble satt under fjorårets kortbane-VM i kinesiske Hangzhou.

Fredagens medalje var Henrik Christiansens niende i et internasjonalt mesterskap.

Verdensmesteren sluknet

Det var ventet at Henrik Christiansen sammen med Gregorio Paltrinieri og Ukrainas regjerende verdensmester, Mykhailo Romantsjuk, kom til å kjempe om medaljene i fredagens finale.

Sistnevnte ledet etter 500 meter, men derfra og ut skulle det handle om Paltrinieri og Norges mann. De to skulle vise seg å være i egen klasse denne gangen.

Til slutt skilte det 8,52 sekunder mellom vinnertiden og franske David Aubry på bronseplass. Romantsjuk sluknet helt og ble overraskende bare nummer fire. Ukraineren ble slått med over 15 sekunder.

Landslagstrener Petter Løvberg er glad for at Christiansens gambling med en aggressiv start fungerte. Likevel mener han eleven burde våget å gå tidligere i duellen med Paltrinieri.

– I store deler av løpet lå han på altfor lav hastighet. Jeg tror sluttiden hadde vært enda bedre om han hadde turt å gå litt før. Det kunne sett annerledes ut, men det var uansett deilig å se ham være med i kampen om gullet, sier Løvberg.