Sport

Tidligere dansk syklist innrømmer seksuell trakassering av norsk rytter

Norges Cykleforbund bistår norske Anita Stenberg etter at hun sto frem og anklaget den danske eks-syklisten Jimmi Madsen for seksuell trakassering.

Den tidligere syklisten Jimmi Madsen innrømmer å ha sextrakassert norske Anita Stenberg (bildet).
  • Bernhard Veland

Madsen (50) har innrømmet at han for fem år siden sendte chatmeldinger til den 27 år gamle norske landslagssyklisten med oppfordring om oralsex på hans hotellrom i forbindelse med et stevne i Berlin. De to hadde ingen relasjon ut over det rent profesjonelle, og Stenberg avviste Madsens henvendelser, skriver Ekstra Bladet.

– Jeg har sagt unnskyld. Ja, ja, ja, det har jeg, sier Madsen til avisen.

Han var tidligere en stor sykkelstjerne i Danmark. Han tok blant annet bronse under VM i banesykling på Hamar i 1993. I tillegg har han en OL-bronse fra Barcelona året før.

Ble usikker

I dag er han styremedlem i Dansk Bicykle Club, der Stenberg er medlem.

Anita Stenberg forteller oss at hun ikke har vært klar for å dele historien før nå.

– Det tok lang tid å fordøye det for meg, og jeg var ikke klar før nå. Jeg var sjenert før og har jobbet mye med å utvikle meg. Når man er klar til å si noe høyt, tar det den tiden det tar.

Syklisten sier at meldingen fra Madsen gjorde henne usikker.

– Det var ubehagelig, og jeg synes det var upassende å få meldingen. Det gjør at man blir usikker på hvordan man skal oppføre seg, hvem man kan spørre om hjelp, og hva baktanken er hvis man får hjelp. Det er mange tanker som bare en selv forstår.

Stenberg har fortalt Ekstra Bladet at hun har vært redd for å stå frem med sin historie. Hun har fryktet at det kunne få konsekvenser for hennes deltagelse i sykkelløp, gitt Madsens rolle i klubben hun er medlem av.

Les også

Thea Mørk ett år etter karrierestopp: – Det er fortsatt veldig sårt

– Noen må være den første

27-åringen håper at åpenheten hennes kan bidra positivt.

– Det er sikkert mange delte meninger om det, og mange synes det er bra at man står frem, mens andre vil se på meg som hårsår. Det er jeg ikke. Noen kulturer skal det ryddes opp i, og én må være den første som står frem. Jeg håper at det kommer noen etiske linjer som respekteres, for som rytter skal man kunne elske sin sykkelsport uten at det skal handle om noe annet enn sykling.

– Hvilke reaksjoner har du fått etter at saken ble kjent?

- Jeg prøver å unngå for mye fokus på det nå siden jeg er i Hongkong for å konkurrere.

Les også

Verdensmesteren (34) og treneren (48) bor på 34 kvadrat. Toppidretten har sin pris.

Anita Yvonne Stenberg er norsk landslagsutøver i banesykling.

Har bedt det danske forbundet ta tak i saken

Eystein Thue Stokstad er generalsekretær i Norges Cykleforbund. Han sier at forbundet har visst om saken siden midten av oktober, og at det var Stenbergs ønske å gå ut med saken i mediene nå.

– For vår del har det viktigste vært å ivareta utøveren og støtte henne. Vi har sendt en oppfordring til det danske sykkelforbundet om at de må ta tak i saken. Jeg vet at de jobber med det, sier han.

– Hva tenker du om det som har skjedd?

– Vi er klokkeklare på at idrettsutøvere må føle seg trygge når de utøver idretten sin, og at de skal slippe slike henvendelser. Det er viktig med søkelys på sånne ting. Denne saken må behandles skikkelig.

(©NTB/100 % Sport)

Les mer om

  1. Sykling