Sport

Cecilia Brækhus: – Jo mer ekstremt det blir, jo klarere blir jeg i hodet

Boksestjernen har gått inn i sin egen boble før møtet med svenske Mikaela Laurén.

Cecilia Brækhus skal bokse lørdag 21. oktober.
  • Mette Bugge
    Journalist

SANDEFJORD: Sansene er skjerpet. Brækhus er proff til boksehanskene. Storoppgjøret mot svenske Mikaela Laurén er en uke unna. Bergenserens kropp har begynt å reagere på at det snart er kamp.

I mange uker har 36-åringen bodd på Brunstad i Vestfold, der oppgjøret finner sted.

– Jeg har aldri sett noen som har gått så mye inn i boblen som Cecilia, sier Ulf Johansen.

Les også

Nye angrep mot Brækhus: – Et utrolig falskt og usympatisk menneske

Tett på stjernen

Han har vært trener for mange boksere, som Ole Klemetsen og Steffen Tangstad.

Veteranen har sitt eget boksegym i Torrevieja i Spania, men det siste året har han vært Brækhus’ gode hjelper, som tilrettelegger, sjåfør og fikser av mange ting.

– Det som skaper de store enerne, er den voldsomme fokuseringen og den voldsomme vinnerviljen. Det er så ekstremt at jeg aldri har sett maken. Langrennsløper Petter Northug har litt av det samme, sier Johansen.

– Du må tåle mye smerte, og du må noen ganger snakke til dem to ganger fordi de er så fokusert. Cecilia kan være fraværende på visse områder som ikke har med boksing å gjøre, men selvsagt kan det ikke være slik under hele treningsleiren. Det ville tappet henne for energi, legger Johansen til, mens vi venter på at Brækhus skal gå ned den lange trappen fra hotellet der hun bor hundre meter unna neste lørdags arena.

Hun er som normalt litt sent ute, men når Brækhus kommer, er det med en ro.

First Lady er fokusert, og kjenner at kroppen begynner å nærme seg kamp.

Må ha det store overblikket

Bokseprofilen kunne blitt nervøs av mindre, av å ha sitt eget promotionselskap, være administrator, organisere stevnet, sørge for at sponsorer og presse får sitt, svare på veldig mange henvendelser og selvsagt trene to ganger om dagen.

– Det å holde hodet kaldt i ekstremt stressede situasjoner er delvis noe du er født med, men mye kommer av erfaring, sier hun.

Brækhus har opplevd at enkelte blir hysteriske når det blir for mye.

– Hos meg forsterkes alle sanser når jeg blir stresset. Jo mer ekstremt det blir, jo klarere blir jeg i hodet. Jo mer press, jo flinkere er jeg til å dytte det vekk, sier Brækhus, som forteller at hun begynte å lære seg mentale teknikker som 17-åring.

– Det var ikke så vanlig den gangen, men jeg husker godt den første boken jeg leste på dette feltet: Best når det gjelder av Willy Railo.

Les også

Politiker slår alarm før OL: – Jeg frykter en global ydmykelse

Ikke noe gjøres tilfeldig

Nå er hun moden, erfaren og rutinert.

Hun vet så absolutt hva som skal til dersom hun skal fortsette med en merittliste som bare inneholder seire i proffkamper. Nummer 32 står for tur.

– Hvert sekund av dagen min er en jobb. Hva jeg spiser er en jobb, hva jeg drikker, treningsøkten min, hvordan jeg sover. Alt i livet mitt er detaljstyrt i disse ukene. Da sier det seg selv at man går inn i en boble. I disse periodene har jeg ikke tid til så mye annet utenom. Hvis jeg har noen timer, går de med til familie og venner. Da har jeg ikke tid til å drikke kaffe med Mikaela Laurén.

Har alltid latter på lur

Brækhus bryter ut i latter. Den er uansett aldri langt unna. Men uttalelsene fra neste lørdags motstander, de mange verbale slagene om at Brækhus er falsk og lite hyggelig, kan hun ikke annet enn å flire av.

Cecilia Brækhus har gått sine egne veier. Hun har levd og åndet for boksing store deler av livet og vet hva som kreves.

På et av møterommene i det gedigne kongressenteret som eies av Smiths venner, siver dagslyset fra vinduet inn på bokserens ansikt.

– Mikaela og jeg er i to helt forskjellige verdener. Jeg kom til Tyskland og ble kastet inn i en brutal verden. De jeg trente med var skikkelig «badass». Det var kamp om alt, du måtte albue deg frem. Sparringen var ikke noen kosestund.

Hun lærte mye på de årene i proffstallen Sauerland, der det kun var menn og hun tok navnet «First Lady» som den første kvinnen. Hun måtte lære seg å bli hardhudet.

– Jeg tror ikke Mike Tyson tok sine sparringpartnere på kaffe og kake, men selvsagt skal det være en god tone på trening, fortsetter Brækhus.

Hun opplyser at hun og teamet allerede er i gang med å forhandle neste avtale, den som trolig vil bringe henne til USA.

– Det er så mye som skjer i kulissene. Derfor blir uttalelsene om kaffe så dumt, sier Brækhus.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport – vi oppsummerer landslagets VM-kvalik, hyller Island og kongen av Danmark:

Les mer om

  1. Smiths venner
  2. Boksing
  3. Cecilia Brækhus