Sport

Lagene som elsker å hate hverandre

<p>Har VIF-hatet på fortsatt noe å gjøre med at Apeberget herjet nakne rundt på Hamar vest og stjal øl eller at de pisset i pølsekokeren på 80-tallet?</p>

NM sluttspill 2012 ishockey - 6. kvartfinaleStorhamar slo Vålerenga 2-1 hjemme i Hamar OL-amfiPål Johnsen
  • Henning Rugsveen

Hvis du spør eldre hockeyentusiaster i Hamar om hvorfor de elsker å slå Vålerenga, får du servert historier fra 1980-tallet.

Om da Apeberget lagde kvalme og stoppet et par kamper. Pisset i pølsekokeren i Storhamar Ishall, og kastet en vakt inn på isen under kamp (!).

Slik oppførsel satte seg i ryggmargen hos hamarsingene.

Den spente stemningen mellom lagene vokste så mye at selv en av HAs fotografer en gang bare var centimetere fra å få ei dartpil i ryggen da han sto foran VIF-fansen og fotograferte på Jordal...

En tøffing

Hvis du spør litt yngre hockeyentusiaster i Dragons, kan det hende de svarer Øystein Olsen, spilleren som Storhamar-supporterne elsket å mislike. En som sto opp for laget sitt, uansett om det krevde upopulære handlinger. Olsen sørget for at Storhamar-trener Göran Sjöberg fikk sparken i 1995, etter at de to kom i håndgemeng.

En slik type spiller hadde ikke Storhamar.

Fansen husker kanskje også en kamp i 2001, der Vålerenga sendte tre drager til sykehus, to med hjernerystelse og en med brukne ribbein.

Øystein Olsen sto for minst en av taklingene.

Lederne kranglet åpenlyst

Fansen husker definitivt den hodeløse taklingen på Mikael Tjälldén i 2005, som spolerte svenskens hockeykarriere, og som ga Aleksander Nervik seks kampers karantene.

Da var det så hett at selv lederne kranglet åpenlyst og klanen elsket det, og sang sanger som provoserte. «Øl, og vold og skamslåtte bønder» hadde aldri passet bedre i deres øyne.

Kanskje ikke så rart selv kanadiske Christian Larrivée kjenner det på stemningen i garderoben og miljøet rundt A-laget, når Vålerenga er neste motstander på isen.

Brøt alt samarbeid

Hvis du spør Vålerenga husker de garantert 1-9-tapet for London Knights, som sendte Vålerenga ut av E-cup-spill i 2000. Storhamar måtte ikke tape med mer enn seks mål, men leverte en så flau kamp at sportslig leder Petter Salsten måtte beklage.

Direktør Jan Tore Kjær mente dragene hadde lagt seg, og brøt alt samarbeid mellom klubbene.

Enga husker veldig godt at Jim Marthinsen og Petter Thoresen gikk til Storhamar på 1990-tallet og ble hatet for det.

Eller at noen hjemmefans kastet ting på Vålerenga-spillerne i 2006, slik at Dragons måtte bygge nye Vålerengatunnelen på 419 centimeter, slik at store, sterke hockeyspillere kunne gå trygt ut og inn av garderoben.

Hatet, men tilgitt

Petter Thoresen har spilt, trent og vunnet «bøtta» med begge klubber både på isen og trenerbenken. Han innrømmer at det er noe spesielt når lagene møtes.

– Storhamar var det første laget som utfordret Vålerengas hegemoni ordentlig. VIF var nesten alene om å vinne en periode, men Storhamar hadde planer om å bli best, og brukte den tida de trengte for å bli det. Storhamar var den første klubben som både muntlig, skriftlig og på isen utfordret Enga, forklarer Thoresen.

Han var med da Storhamar vant et par år på rad, først som spiller og så som trener. Thoresen ble tilgitt av VIF-fansen da han kom tilbake til Oslo-klubben som trener, og hentet hjem bøtta noen år senere.

Storhamar-fansen har imidlertid problemer med å tilgi sønnen Steffen, som er den første og hittil eneste spilleren i historien med Storhamar som moderklubb, som har gått til Vålerenga.

Onsdag sang Dragons-fansen «vi hater Steffen Thoresen».

I kveld blir han hyllet av klanen på Jordal om han så mye som er i nærheten av dragenes mål hvis Vålerenga scorer...

Les også

  1. Sparta og Storhamar tvang frem syvende kamp

  2. Vålerenga tok føringen over Storhamar

  3. Dragons kan tjene én million på sluttspillet

  4. Dragons var sjanseløse mot VIF

  5. - VM blir en bonus etter sluttspillet

  6. Storhamar trakk igjen det lengste strået

Les mer om

  1. Ishockey