Sport

Kristoff: - Sondre er en av de mest lovende i hele feltet

— Jeg er ikke fornøyd med en sjetteplass. Det hadde jeg fra før, sa Sondre Holst Enger etter nok en gang å ha utfordret de store gutta.

MÅLGANG: Her innser Alexander Kristoff at han ikke hadde nok krefter til å holde helt inn i massespurten i Limoges. Marcel Kittel, i midten av bildet, tok sin første seier i årets Tour de France. Sondre Holst Enger, til høyre, kom på en imponerende 6. plass.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

LIMOGES: Han er feltets yngste, men kanskje også feltets mest uredde. 22-åringen fra Horten ser ingen begrensninger i de ville Tour-spurtene.

— Sondre er en av de mest lovende i hele feltet. Han viser både i spurter og når det går oppover at han kan kjøre virkelig fort. Han er en liten Sagan-type nesten, forklarte Alexander Kristoff.

Tour-debuntant Holst Enger hadde absolutt ingen til å hjelpe seg da det nærmet seg målstreken i Limoges. På TV-bildene så man en ”loppe” som hoppet fra hjul til hjul, flere ganger måtte han spurte for å få limt seg på det hjulet han ville ha. Tilslutt endte han på hjulet til Kristoff og klarte nesten å passere landsmannen.

Les også

  1. Kristoff måtte se seg slått på oppløpet etter høydramatisk innspurt

  2. Her innser Kristoff at kreftene ikke holder helt inn: - Jeg er ikke her for å ta 5. plasser

To sjetteplasser

— Det var en veldig tøff spurt. Jeg fikk det da det gjensto hundre meter. Nå har jeg to sjetteplasser, men jeg gir meg ikke før jeg har forbedret det, sa 22-åringen til NRK like etter målpassering.

Hjemme i Norge satt trener Atle Kvålsvoll og fulgte elevens kamp mot feltets muskelbunter. Denne gang måtte folk som Mark Cavendish og André Greipel finne seg i å havne bak unggutten.

— Han er en vinnerskalle, så jeg skjønner at han ikke er fornøyd med sjetteplasser. Samtidig bør han jo være stolt av det han gjør. Han er der for å lære og helt uten noe opptrekkstog for å hjelpe seg, forklarte Kvålsvoll til Aftenposten.

- Hvor bra kunne det blitt om han hadde hatt den hjelpen de andre spurterne har?

— Det er vanskelig å si, men han kunne nok kjempet om en topp tre-plass.

Treneren snakker mye med Holst Enger under touren. Samtidig er han glad for at gutten delvis blir skjermet av lederne i IAM og at det er bregrenset tilgang på ham for norsk presse.

— Vi snakket mye på forhånd om at han måtte prøve å koble ut så mye som mulig av det utenfor selve løpet. Han har selv vært flink og har gjort som han har fått beskjed om. Han slår av telefonen senest kl 23 hver kveld, humrer Kvålsvoll.

Fikk Hushovd-råd

På forhånd hadde Holst Enger også fått råd av Thor Hushovd om å holde seg mest mulig unna sosiale medier og alt som kan tappe ham for krefter.

Før starten på årets Tour var det også snakk om at 22-åringen bare skulle sykle i maks et par uker. Når man ser hvordan det har gått så langt, tennes nok en liten gnist om å komme helt til Champs-Élysées om drøyt to uker.

— Sondre er normalt en som blir bedre og bedre utover i etapperittt, så vi får bare se. Han har ikke syklet tre uker før, så det kommer an på restitusjonen om han sykler helt til Paris, sa Kvålsvoll.

Holst Engers sveitsiske lag IAM legges ned etter denne sesongen, og Holst Enger er linket veldig sterkt til Edvald Boasson Hagens lag Dimension Data.

- Men hvor lurt er det for en spurter å gå dit når laget allerede har spurtkongen Mark Cavendish på lønningslisten?

— Det er aldri dumt å lære av de beste. Jeg vet ikke hvor mange år Cavendish har tenkt å fortsette, men når han gir seg vil jo Sondre være i sin aller beste alder som syklist, understreket Atle Kvålsvoll.

Les mer om

  1. Tour de France