Maren Lundby dro hopp-lasset

19-åringen Maren Lundby dro det tyngste lasset da Norge sikret tredjeplass i mix-lagkonkurransen.

LEDET AN: Maren Lundby i lagkonkurransen i Lysgårdsbakken i Lillehammer fredag.

Maren Lundby hoppet 98,5 og 97 meter og var faktisk den beste kvinnelige hopperen i konkurransen. Kun japaneren Taku Takeuchi og østerrikske Thomas Morgenstern oppnådde en høyere poengsum enn den norske jenta.

— Maren har gjort store framskritt siden i fjor. Hun var vår klart beste hopper denne gangen. Alt i alt er jeg fornøyd med tredjeplassen. Rune (Velta) var direkte uheldig med å få snøvær i sitt første hopp, mens Anette (Sagen) var på det jevne. Anders (Bardal) gjør et meget bra sistehopp, slo hoppsjef Clas Brede Bråthen fast overfor NTB.

— Jeg har fått en bra åpning av sesongen. Jeg har bevisst jobbet med å bli mer stabil gjennom hele sommeren. Nå føler at jeg har bedre og bedre kontroll over det jeg gjør, sa Lundby.

Hun ble i sin tid historisk som den første kvinnelige hopperen utfor i en VM-konkurranse. Hun var bare 14 år da hun satte utfor i Liberec i 2009. Nå ser hopperen fra Kolbu fram til lørdagens individuelle konkurranse i den lille Lysgårdsbakken.

Dårlig forhold

Rune Velta hadde et dårlig førstehopp med 89 meter etter at det hadde begynt å snø kraftig. Snøen i tilløpet gjorde at hopperen fra Lommedalen måtte slå kontra midtveis i svevet. Han revansjerte seg i annen omgang da han landet på 98,5 meter.

Anette Sagen leverte ingen topphopp, men var jevn med sine 84 og 89,5 meter. Jevn var også ankermannen Anders Bardal, som hadde 93,5 og 97 meter. Sistehoppet under vanskelige forhold var det tredje beste i finalen.

Totalt fikk Norge 887,5 poeng. Japan vant suverent med 942,1, mens Østerrike tok annenplassen med 901,9. 3,9 poeng skilte fra Norge til Tyskland på fjerdeplass. Tyskeren Karl Geiger fikk til et kjempehopp i annenomgang. Hopperen fra Oberstdorf landet på hele 107,5 meter og slettet østerrikeren Andreas Koflers 105 meter fra rekordbøkene.

Vant i fjor

— Vi hadde nok ikke tatt 1.-plassen hvis Rune hadde vært litt heldigere med juryens avgjørelse, men kanskje 2.-plassen, sa Bråthen.

I fjor vant Norge den tilsvarende konkurransen, som teller sammenlagt i nasjonscupen både for kvinner og menn.

— Jeg er fornøyd med hoppingen til gutta. Jeg er absolutt fornøyd med at vi ble nummer tre, sa landslagssjef for herrene, Alexander Stöckl.

(©NTB)