Veltevåren

Flere av sykkelverdenes aller største stjerner har veltet stygt og pådratt seg skader som gjør at de har måttet droppe flere ritt i løpet av våren.

Lance Armstrong sitter i grøfta med brukket kragebein etter et velt i Spania. Han er bare en av mange stjerneryttere som har falt og skadet seg i år.

Aftenposten.no tok en prat med Thor Hushovd om sykkelvelt. Les saken her: — Man blir litt skremt Lance Armstrong, Thor Hushovd, Stuart O'Grady, Robbie McEwen og Tom Boonen. Alle fem er blant verdens beste syklister. Hva mer har de til felles? Alle har skadet seg etter stygge velt i i løpet av vårens klassikere. Lance Armstrong brakk for første gang i karrieren kragebeinet under Castilla y Leon 23. mars i år. I Milano - San Remo gikk Stuart O'Grady i bakken og led samme skjebne. Begge to har mistet mange ritt og det er fremdeles usikkert når de er tilbake i konkurranse.

Uheldig Hushovd

I tillegg har tre av verdens beste spurtere opplevd forferdelig velt på oppløpet de siste ukene. Først ut var vår egen Thor Hushovd som ble taklet bakfra og tvunget inn i gjerdet under Flandern Rundt. Dermed stupte han over styret og knuste hjelmen i sammenstøtet med asfalten. Grimstad-syklisten fikk også hånden kraftig forslått og måtte stå over Gent – Wevelgem senere i uken. En uke senere var han imidlertid frisk nok til å sykle igjen og satt alene i finalen med Tom Boonen da 15 km gjensto av søndagens Paris-Roubaix. Men nok en gang gikk Hushovd i bakken. Denne gangen uten å skade seg, men han tapte muligens seieren i en av de mest prestisjetunge sykkelklassikere på grunn av velten. Hushovd går i bakken og knuser hjelmen (ca. 3.56 min. ut i videoen). Se video her: Hushovd skaden hånden

Stjernesmell

Og i går skjedde det igjen. Flere av verdens beste sykkelsprintene dundret inn mot mållinjen i 60-70 km/t i Grand Prix de l’Escaut i Belgia da Greg Van Avermatt forårsaket vårens kanskje styggeste massevelt. Blant annet gikk det knallhardt utover de to sprintstjernene Robbie McEwen og Tom Boonen. - Jeg har smerter over alt, sa McEwen som muligens pådro seg en hjernerystelse, brukne ribbein og en punktert lunge. Boonen klaget over smerter i foten og trodde det enten var brukket eller en seneskade. Boonen og McEwen går i bakken. Se video her: Årets styggeste massevelt

Ikke uvanlig

Også Fabian Cancellara og Kim Kirchen har måttet stå over flere ritt i år på grunn av uhell. Begge to skadet seg på trening tidligere i år og mens Kirchen er frisk igjen, sliter fremdeles Fabian Cancellara med å finne formen. - Det er ikke noe uvanlig at det er mange stygge velt. Det er en risikofylt sport og at mange av stjernene nå har gått i bakken er nok bare litt tilfeldig, sier sykkelekspert Johan Kaggestad til Aftenposten.no. - Det skjer mye av det samme hvert år. De beste klarer ofte å styre unna de verste veltene, men de går i bakken med jevne mellomrom de og, sier Kaggestad.