Nordmennene langt bak i utforklassiker: – Hadde for mye respekt for løypa

Italiensk seier etter maktdemonstrasjon.

Aleksander Aamodt Kilde var hverken fornøyd eller skuffet etter målgang.

KITZBÜHEL/OSLO: Hverken Aleksander Aamodt Kilde eller Adrian Smiseth Sejersted klarte å hevde seg i toppen i Kitzbühel. Smiseth Sejersted ble beste norske utøver i det tradisjonsrike utforrennet med en 13.-plass, men det så lenge ut til å kunne bli så mye bedre.

24-åringen hadde tredje beste mellomtid halvveis og kjempet om en pallplass, men mot slutten røynet det på. Han tapte etter hvert mye tid til de beste og endte 1,27 sekunder bak vinneren Dominik Paris.

– Det var skummelt og begivenhetsrikt. Det er mye nerver før start og så må man kombinere det med å gi gass. Jeg hadde en god plan og klarte å gjennomføre det bra, sier Smiseth Sejersted til Aftenposten.

– Veldig imponerende av Adrian, sa Aksel Lund Svindal, som valgte å stå over rennet.

– Adrian kjører egentlig veldig, veldig bra. Men han la igjen litt for mye tid i mellompartiet, sa Kjetil Jansrud, som også fulgte rennet fra tilskuerplass.

Blitt United-fan på grunn av Solskjær

Sejersted skal også kjøre Super G på søndag, men kan nyte en frikveld og -dag før den tid. De skal brukes til å heie på andre nordmenn – både i alpinbakken, i håndballhallen og sitt nye favorittlag ledet av Ole Gunnar Solskjær.

– Nå blir det godt med en fridag og se Henrik (Kristoffersen) og de andre norske herje, og ikke minst Norge-Tyskland i håndball-VM. Og Arsenal-Manchester United, så klart. Eller, absolutt ikke «så klart», jeg har bare nylig blitt fan på grunn av Solskjær. Jeg er absolutt en medgangssupporter. Nå som Solskjær hopper inn, så hopper jeg inn selv, sier Smiseth Sejersted og ler.

– Har du byttet fra et annet lag også?

– Jeg har faktisk skiftet fra Chelsea. Jeg heiet på dem i 10–12 år fordi jeg synes Didier Drogba og José Mourinho var kule, men nå som Solskjær er inne må jeg følge med jeg og.

– Du vet hva det betyr å bytte lag?

– Jeg burde kanskje ikke sagt at jeg har byttet lag, men jeg synes det er artig at Solskjær gjør det bra. Hvis han går til en annen storklubb, blir det mitt nye favorittlag, sier alpinisten og ler igjen.

Les også

Solskjær lanserer United-stjerne som mulig kaptein: – Han er en ledertype

Jevn duell

Publikum fikk se en heftig duell om seieren fredag.

Det så lenge ut som sveitsiske Beat Feuz skulle ta seieren etter at han leverte det NRK-ekspert og tidligere landslagssjef Marius Arnesen kalte «en stjerneomgang». Feuz ledet suverent, men på startnummer 13 kom Dominik Paris. Italieneren måtte ned med hånden i bakken tidlig, men hentet seg inn uten å tape for mye tid. Paris og Feuz vekslet flere ganger på ledelsen underveis, men takket være en enorm avslutning var Paris to tiendedeler foran.

– Det er en vanvittig prestasjon, sa Arnesen.

Otmar Striedinger fra Østerrike tok tredjeplassen.

Les også

Les mer om den beryktede løypen: På andre steder spøkes det ved start. Her er det helt stille. Spesielt i år.

Adrian Smiseth Sejersted ble beste norske i utforrennet i Kitzbühel.

Ikke skuffet

Aleksander Aamodt Kilde var den eneste andre nordmannen som deltok i rennet. Han kjørte raskt i åpningen av rennet, men fra mellompartiet og nedover ble det tøft. 26-åringen tapte hele veien tid til de beste og var 1,65 sekunder bak Paris i mål. Det holdt til 18.-plass.

– Jeg hadde litt for mye respekt for løypa. Jeg startet bra på toppen, men fikk det ikke til derfra og ned. Jeg er ikke superhappy, men heller ikke veldig skuffet, sier Kilde til Aftenposten.

– Forholdene var som jeg fryktet. Det ristet mye under foten og det var dårlig sikt. Det var en tøff løype i år, sier Kilde, som planlegger å være mer offensiv i Super G-rennet på søndag.

NRK-ekspert Arnesen vurderte rennet slik:

– Aleksander gjør ingen store feil og jobber bedre enn han gjorde på trening, men fikk ikke med seg farten som trengs for å hamle opp med de aller beste, sa Arnesen.

Les også

Svindal dropper Kitzbühel-utforen

Jansrud og Lund Svindal ikke med

Både Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal sto over fredagens utfor. Jansrud pådro seg dobbelt fingerbrudd på trening tirsdag, mens Lund Svindal ikke ville ta noen sjanser med kneet etter å ha vært til legesjekk i går.

– Det er ikke noen krise, men ja, det ser ikke helt bra ut. Det er ikke noe nytt, det er det samme gamle, sa Svindal til NTB etter sykehusbesøket.

Da hadde han allerede meldt ovenfor Aftenposten at han ikke kom til å risikere noe to uker før VM i Åre.

– Jeg vil ikke gjøre noe her som gjør at jeg ikke får bli med resten av vinteren, sa han onsdag kveld.