Sport

For fire år siden jobbet OL-helten som vaktmester: – En OL-medalje var kun fantasi

Hans Christer Holund har ingen rettlinjet historie. Den går fra å være «langrennsvrakgods» til å bli medaljevinner i OL.

Hans Christer Holund var både glad og stolt over at han er medaljevinner i OL. For fire-fem år siden hadde 28-åringen fra Nittedal egentlig lagt opp.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

PYEONGCHANG: Hans Christer Holund gikk over fra å være en veldig lovende junior til å bli en senior som aldri fikk det helt til. Kroppen sa til slutt stopp.

Mannen som tok bronse i OL bak to landsmenn på 30 kilometeren la opp. Han fikk seg jobb som vaktmester i Jernbaneverket og begynte etter hvert å studere.

– Det hadde bare blitt fantasi dersom jeg hadde begynt å tenke på dette den gangen. Da var jeg vel så langt unna en OL-medalje som det var mulig å være. Men etter hvert som jeg tok stegene, så begynte jeg å få troen på det.

Martin Johnsrud Sundby (f.v.), Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund fikk sine medaljer søndag ettermiddag.
Les også

Bedre svar til Northug kunne ikke Hetland ha gitt

Tok beslutningen i fjor vår

Og sakte, men sikkert bygde han opp en kropp som etter hvert responderte på trening. Han fikk fremgang. For to år siden ble han tatt opp på landslaget.

Karrièren har ikke vært rettlinjet etter at han begynte å få fremgang. Som fersk på det norske landslaget besvimte han på breen i Val Senales og måtte hentes med helikopter. Året etter falt han og fikk skulderen ut av ledd på en samling på breen i Stelvio. Da hadde han akkurat kommet seg etter en akillesoperasjon. Det ødela deler av 16/17-sesongen.

Etter å ha vært reserve i VM i Lahti for ett år siden tok han en beslutning.

Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund samler seg rundt gullvinner Simen Hegstad Krüger. Holund hadde

– Jeg bestemte meg for at jeg skulle til OL og at dersom jeg reiste til OL, så var det ikke for å være reserve. Jeg skulle til OL som medaljekandidat.

Han gjennomførte sine planer. Til enorm tilfredsstillelse. Derfor var det ingen sure miner selv om han ikke fikk muligheten til å gå for gull. Da Simen Hegstad Krüger stakk, sørget Holund og Martin Johnsrud Sundby for at ingen utledninger skulle komme opp.

– Vi trengte ikke noe langt taktikkmøte for å vite at vi ikke skulle hjelpe noen utlendinger opp til Simen.

Les også

Northug, det var en tabbe å gjøre narr av Simen Hegstad Krüger

Hjalp klubbkameraten til gull

Krüger er lagkamerat ikke bare på landslaget men også på klubblaget. Begge tilhører Lyn Ski i Oslo. Holund er selv fra Nittedal, men tok overgang til Lyn da han var den eneste løperen som holdt det gående på seniornivå.

Holund gjorde jobben sammen med en annen Oslo-løper. Martin Johnsrud Sundby går for moderklubben Røa fortsatt. Han var overrasket over at det som Holund og han drev på med skulle gi suksess.

– For første gang funket lagtaktikk i langrenn. Det har aldri skjedd før at det har fungert på denne måten tidligere, sier Martin Johnsrud.

Les også

Da Krüger stakk, så Sundby og Holund på hverandre. Det var utenkelig å følge etter

Ville ikke dra

Da Krüger stakk og fikk en luke var det ingen tilfeldighet at det ikke var noen langrennsdresser i rødt, hvitt og blått opp for å dra. De holdt igjen. Å dra to spurtsterke løpere opp til Simen Hegstad Krüger var ikke aktuelt. Da kunne fort gullet glippe ettersom begge de to nordmennene hadde svak spurt.

– Vi hadde regnet med at både Dario Cologna og Maurice Manificat skulle gjøre noen ærlige forsøk på å ta inn Simen. Og så ser vi at det ikke skjer og da holder vi oss til den lagtaktikken vi har.

Les mer om

  1. OL
  2. Langrenn
  3. Martin Johnsrud Sundby
  4. Nittedal
  5. Gull