Her er alt du trenger å vite om håndball-VM
Kampene, motstanderne, tipsene. Oppdater deg på alt om årets håndball-VM.
Håndball-VM for menn arrangeres i 2019 i Danmark og Tyskland, og starter 10. januar. På to arenaer i Danmark og fire i Tyskland skal tilsammen 24 lag kjempe om de gjeveste medaljene.
Ni grunner til at herrelandslaget kan spille seg inn i nordmenns hjerter igjen
Norges motstandere i gruppekampene:
Norge spiller i gruppe med Chile, vertsnasjonen Danmark, Saudi-Arabia, Tunisia og Østerrike.
Chile har deltatt i de fire siste mesterskapene, og har en 21. plass som beste resultat fra 2017. De har en annenplass fra det panamerikanske mesterskapet fra 2016.
Danmark har deltatt hele 23 ganger i VM. De har en annenplass fra 1967, 2011 og 2013 som beste resultat. De har vunnet EM to ganger, senest i 2012.
Saudi-Arabia har deltatt i VM ni ganger, og har en 19. plass fra 2003 og 2013 som sitt beste resultat. Laget har også tre tredjeplasser i det asiatiske mesterskapet.
Tunisia har deltatt 14 ganger i VM og har en fjerdeplass fra 2005 som sin bestenotering. I Frankrike for to år siden ble de nummer 19.
Østerrike har deltatt fem ganger i VM, sist i 2015. Da ble det en 13. plass. De har en sølvmedalje fra 1938, men da deltok kun fire lag.
Her er Norges kamper:
11. januar klokken 20.30: Tunisia – Norge
12. januar klokken 17.30: Norge – Saudi-Arabia
14. januar klokken 17.30: Norge – Østerrike
15. januar klokken 18.30: Norge – Chile
17. januar klokken 20.15: Danmark – Norge
De tre beste lagene i hver gruppe går videre til mellomspillet, som begynner 19. januar. I tillegg spiller resten av lagene plasseringskamper om plassene 13 til 24.
De to beste fra mellomspillgruppene går videre til semifinaler, som spilles 25. januar. Finalene spilles 27. januar.
Andre grupper:
Gruppe A: Brasil, Frankrike, Russland, Serbia, Korea og Tyskland
Gruppe B: Bahrain, Island, Japan, Kroatia, Makedonia og Spania
Gruppe D: Angola, Argentina, Egypt, Qatar, Sverige og Ungarn
Mellomspillet
De tre beste lagene fra hver av de fire gruppene går videre til mellomspillet. Lagene fra gruppe A og B slås sammen, og lagene fra gruppe C og D slås sammen. Lagene tar med seg poengene de har fra kampene mot de andre lagene som går videre.
Kampoppsettet blir klart etter gruppespillet. Kampene i mellomspillet avhenger av hvilke plasseringer vertsnasjonene Danmark og Tyskland får. Norge vil uansett resultater spille sine kamper i Herning, i tidsrommet 19. januar til 23. januar.
Ekspertenes spådommer:
NRKs håndballekspert Håvard Tvedten er optimistisk før mesterskapet, og tror Norge kan gå helt til topps. Han mener at det eneste laget som kan true Norge i gruppespillet er Danmark.
– De kunne ikke fått en bedre trekning. Gruppespillet og veien videre er optimale med tanke på å komme til en semifinale. Og derfra og inn er Norge gode nok til å gå hele veien, sier Tvedten.
Han mener at laget vil savne Kent Robin Tønnesen, som forsvant ut av troppen med skade, men at erstatteren er god nok til å holde kvaliteten på laget oppe.
– Tønnesen har en uredd tilnærming til ting, og kan avgjøre i tunge kamper. Han kommer nok til å bli savnet i kraft av den kvaliteten, men som eneste nasjon i verden har vi en sinnssyk dekning på den plassen. Sånn sett er vi privilegerte, som kan ta inn Reinkind, som de siste månedene har vært en av de beste spillerne til Kiel, sier Tvedten.
Herrelandslaget tør der andre tier: – Vi går for gull
Viasats kommentator Geir Oustorp tror også Norge vil kjempe helt i toppen.
– Jeg tror Norge kommer til å kjempe om en semifinaleplass. Om det blir det kommer an på kampene mot Danmark og Sverige, vi må slå en av de to og vinne alle de andre. Mange lag bygger nytt, mens Norge har det samme laget som før. Går de til semifinale kan alt skje, sier Oustorp.
TV 2s Bent Svele mener Norge har hatt flaks med trekningen, og at lagets vei til semifinale er den enkleste.
– Jeg tror kampen om de to semifinaleplassene kommer til å stå mellom Norge, Sverige og Danmark. Danmark på hjemmebane er alltid vanskelig, og Sverige har sett sterke ut, sier Svele.
Han er litt bekymret for at oppkjøringen til mesterskapet ikke har vært optimal. Flere nøkkelspillere har vært skadet.
– Tønnesen forsvant ut med skade, O’Sullivan spilte sin første kamp søndag, og Gøran Johannessen har vært ute. Men vi blir helt klart vanskelige å slå, og vi bør være fornøyd om vi kommer til semifinalen, sier Svele.
Berges suksessoppskrift: Disse grepene skal gi norsk VM-suksess
Spillesteder:
VM spilles på seks arenaer. To av de er i Danmark, mens fire er i Tyskland.
Norge spiller sine kamper i Jyske Bank Boxen i Herning. Herning er den fjerde største byen i Midtjylland med 45 000 innbyggere, og ligger omtrent midt i landet. Hallen er en del av Messecenter Herning, og brukes til basketball, ishockey, volleyball, håndball, turn og konserter.
Arenaen kan ta 15 000 tilskuere, og ble åpnet i 2010. Her vil også finalen og bronsefinalen spilles.
Den andre danske arenaen er Royal Arena. Hallen er en del av Ørestad Syd på Amager ved København, og ble åpnet i januar 2017. Hallen har en kapasitet på 14 500 tilskuere.
I Berlin skal kampene gå på Mercedes-Benz Arena. Hallen ligger i Friedrichshain-Kreuzberg, og ligger sentralt i den tyske hovedstaden. Hallen brukes til ishockey, basketball, konserter og andre arrangementer. Hallen har en kapasitet på 14 800 tilskuere.
I München skal kampene gå i Olympiahalle München. Hallen ligger i Am Riesenfeld i Olympiaparken, og blir brukt til både sportsarrangement og konserter. Hallen ble åpnet i 1972 til sommer-OL, men hadde en massiv oppgradering i 2009.
I Köln er Lanxess Arena plassen, og det er også den største arenaen i mesterskapet. Hallen kan ta 19 500 tilskuere, og ble åpnet i 1998. TIl daglig er det hjemmearena for håndballaget VfL Gummersbach og ishockeylaget Kölner Haie.
Den siste og minste arenaen ligger i Hamburg og heter Barclaycard Arena. Det er her Norge skal spille en eventuelt semifinale. Hallen tar 13 800 tilskuere, og ble åpnet i 2002. Hallen ligger i Bahrenfeld-distriktet i vest-Hamburg.
VM på TV:
Som EM for kvinner før jul sendes også Håndball-VM 2019 på TV3. Ørjan Bjørnstad skal være programleder, og med seg i studio har han den tidligere danske landslagsspilleren Joachim Boldsen, og tidligere landslagskeeper Ole Erevik.
Daniel Høglund og Kristian Kjelling vil være hoved- og ekspertkommentator på Norges kamper, mend Frode Scheie kommenterer de øvrige kampene.
Kaja Snare og Louise Samnøy er reportere.
Dette er troppen til Norge i Frankrike:
Keepere: Espen Christensen, Torbjørn Bergerud
Utespillere: Bjarte Myrhol, Magnus Gullerud, Henrik Jakobsen, Petter Øverby, Espen Lie Hansen, Christian O’Sullivan, Sander Sagosen, Gøran Johannessen, Magnus Fredriksen, Eivind Tangen, Magnus Abelvik Rød, Kristian Bjørnsen, Kevin Maagerø Gulliksen, Magnus Jøndal, Alexander C. Blonz, Harald Reinkind
Reserver: Lasse Balstad og Hermann Vildalen