Sport

Kritikk etter skrekkrennet som kostet Svindal sesongen: - Det er ikke normalt

Østerrikes skipresident mener utforen i hjemlandet burde vært avlyst.

STYGT RENN: Hannes Reichelt, til venstre, Georg Streitberger og Aksel Lund Svindal falt alle stygt i Kitzbühel lørdag. Lund Svindal er ute i 9 - 12 måneder etter at han røk korsbåndet. Bildet til høyre er fra sykehuset i Innsbruck lørdag kveld. Foto: NTB scanpix og privat

 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

SKREKKFALL: Aksel Lund Svindal røk korsbåndet etter dette fallet lørdag. Foto: Joe Klamer, AFP/NTB scanpix

Aksel Lund Svindal risikerte alt for å vinne sitt første utforrenn i Kitzbühel. Etter Hausbergkante mistet han imidlertid kontrollen. Svindal ble kastet rundt og dundret inn i sikkerhetsnettet.Lørdag kveld ble det bekreftet at nordmannen røk det fremre korsbåndet i det høyre kneet som følge av krasjen. Skaden gjør at resten av inneværende sesong ryker for verdenscuplederen. Også deler av neste sesongen kan gå uten Svindal.

Siste nytt om skaden:

Les også

Svindal kan være ute et helt år etter skrekkfallet

Lund Svindal la ut dette bildet i sosiale medier lørdag kveld:

I tillegg til 33-åringen falt to østerrikere tidligere i rennet, på samme sted som Svindal mistet kontrollen. Georg Streitberger og favoritten Hannes Reichelt ble begge fraktet bort fra løypa med helikopter etter at de føk inn i sikkerhetsnettet etter Hausbergkante, samme sted som Svindal mistet kontrollen.

Ekspert er optimist:

Les også

Aamodt tror Svindals skade kan være positivt for norske alpinfans

Streitberger har ødelagt korsbåndet. I tillegg er også menisken i venstre kne skadd. For Reichelt skal det ikke være noen alvorlig skade, men han klaget over hodesmerter.

— Ikke normalt

Utforen i Kitzbühel er beryktet. Det er den mest ekstreme løypa i verdenscupsirkuset. At tre så profilerte utøvere faller stygt i samme renn, får imidlertid enkelte til å stille spørsmål ved om det var forsvarlig å arrangere rennet.

– Det er ikke normalt når toppkjørere som Reichelt og Svindal faller på den måten, sier Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel, ifølge NTB.

Han mente at rennet burde blitt avbrutt etter fallene.

På grunn av mye vind på toppen ble rennet utsatt to ganger. Da det først kom i gang, var starten flyttet ned drøye 200 meter. Utøverne fortalte imidlertid om svært vanskelige forhold.

Les også

Svindal kritisk til rennprogrammet: - Det er helt i grenseland

Jansrud: — Jeg så nesten ingenting

Kjetil Jansrud kjørte kort tid etter Svindals fall.

— Det var veldig vanskelige forhold med mye vind og lite sikt. Jeg så nesten ingenting og måtte kjøre ut fra besiktegelsen, sa Jansrud.

— Jeg så det ikke, men hørte på lyden at noe hadde skjedd. Jeg visste at det det hadde skjedd noe, og det er ikke gøy å stå på start da. Når du ser at flere faller, er det vanskelig å mobilisere, fortsatte han.

På spørsmål fra NRK om det var forsvarlig å gjennomføre rennet, svarte Jansrud:

— Det er helt på grensen.

Se fallet til Aksel Lund Svindal her (artikkelen fortsetter under videoen):

svp://110712?view=ap

Rennet ble stoppet

Rennet ble stoppet etter at de 30 beste hadde kjørt. Det var nok til at Peter Fill kunne bli kronet som vinner. Norges sportssjef Claus Ryste forteller at grunnen til at rennet ble stoppet, var at det på grunn av alle utsettelsene ble dårlig med lys. Han vil ikke ta stilling til om det var riktig å arrangere rennet.

— Når du starter i Kitzbühel, vet du at det er farlig. Du håper bare at du kommer ned like hel, sier vinneren Peter Fill ifølge Süddeutsche Zeitung.

— Dette er en tøff og røff dag med ekstreme forhold. Det er noe av spenningen med denne idretten, men det er en spesiell dag når dette skjer, fastslår tidligere landslagstrener Mariur Arnesen i NRKs studiosending fra Kitzbühel.

Kjetil André Aamodt har kjørt Kitzbühel-løypa en rekke ganger.

– Det er et klassisk sted å ramle. Det er mange som har falt der før, blant andre Lasse Kjus. Det er en kompresjon der, så det er fort gjort. I dag var det kommet snø oppå isen, og da blir det ekstra guffent, sier han til NRK.

Aamodt tror imidlertid ikke at det var uforsvarlig å gjennomføre lørdagens utfor.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

Les også

 1. Aksel Lund Svindal sendt til sykehus med helikopter etter dramatisk fall

 2. Bekreftet: Svindal stiller i klassikeren tross skaden

 3. Svindal trosser smertene - kjører lørdagens utforrenn

 4. Ny Svindal-triumf: - Man blir nesten målløs

Les mer om

 1. Alpint
 2. Aksel Lund Svindal