Sport

I dag kan Boasson Hagens lag endre taktikk

En svak start på Tour de France kan bety nye muligheter for Edvald Boasson Hagen.

Edvald Boasson Hagen sykler seg ned sammen med lagkameratene etter tempoetappen mandag. Starten på Touren har ikke vært helt som hverken han eller laget hadde håpet.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

SARZEAU: Han virket frustrert. Sjefen til Edvald Boasson Hagen i Dimension Data, Douglas Ryder, tuslet med grønne solbriller rundt lagets buss, svarte og svarte, og konstaterte at laget ikke hadde fått den åpningen på Tour de France som de hadde ønsket seg.

– Du kan se at dette laget ikke har kjørt mye sammen på grunn av alle skadene og problemene de forskjellige rytterne har hatt. Våre ryttere kjører veldig bra til det er 4 kilometer igjen av løpet. Men så mister vi det helt på slutten, forklarer Ryder til Aftenposten.

Heller ikke på den fjerde etappen gikk det veien for Dimension Data. Mark Cavendish fikk det ikke til.

  • Fått med deg denne saken? Sjefen Roser Boasson Hagen: – Han skremmer konkurrentene

Middels – som i fjor

Edvald Boasson Hagen har heller ikke sett ut som en vinnertype. Men: Det gjorde han heller ikke da Tour de France startet for ett år siden. Fasit den gangen ble én etappeseier og én annenplass, bare slått av Marcel Kittel med to bildepiksler på målfoto.

Dersom det ikke skjer noe positivt snart, kan det hende at laget skifter taktikk. Frem til nå har hele laget kjørt for Mark Cavendish. Det er han som skal gjøre det, og alle de andre syv rytterne på laget er nødt til å legge sine ambisjoner til side.

Edvald Boasson Hagen kan få sjansen.

En av dem er Edvald Boasson Hagen. Men nå kan det hende at Douglas Ryder kommer til å satse på nordmannen tidligere enn han opprinnelig hadde trodd.

Både sportssjef Roger Hammond og Boasson Hagen selv har sagt til TV 2 at etappene både onsdag og torsdag passer nordmannen godt.

I utgangspunktet skulle Dimension Data kjøre for Cavendish helt frem til den niende etappen på brosteinen til Roubaix. Den etappen fikk Boasson Hagen tidlig klarsignal om at han skulle få en mulighet.

Opp på muren

Nå kan det altså hende at han får sjansen allerede på den 5. etappen i dag, Lorient til Quimper. Torsdag kan han få enda en mulighet på etappen fra Brest til Mur de Bretagne. Begge er småkuperte etapper.

– Edvald er virkelig god. Alle helseproblemer har han nå lagt bak seg, og han har noen fine etapper foran seg før hviledagen (etter den 9 etappen – journ.anm.), sier Ryder.

For heller ikke Boasson Hagen synes at det har vært så veldig mye å juble for i begynnelsen av årets Tour de France.

– Vi må bare fortsette å slåss. Det tar vel et par etapper før vi har fått satt laget som ikke har kjørt så mye sammen tidligere i sesongen.

Han vil ikke se mørkt på det.

– Jeg kom meg etter hvert bra i fjor også. Jeg føler ikke at jeg er dårlig forberedt. Jeg har noen bra etapper i kroppen, sier han.

Bakom spøker glutenallergien

Helseproblemene fra i vinter har han lagt bak seg.

– Jeg kan ikke skylde på det lenger.

Han sliter også med ganske tøff glutenallergi. Han er av den sensitive typen.

– Det kan være nok at jeg bruker samme smørkniven som noen har brukt på et brød med gluten. Men det har gått bra til nå, og vi kan ikke annet enn satse på at det går bra i fortsettelsen også.

Samtidig er det et lite usikkerhetsmoment for ham.

– Du kan risikere å bli slapp og at magen slår seg vrang.

Samtidig som Edvald Boasson Hagen og hans sjef har troen i behold og vel så det, sliter en del eksperter med å skjønne at Dimension Data skal vinne etapper slik de har syklet på de første etappene.

Mads Kaggestad har en fortid som proffsyklist og er, som sin far, sykkelekspert i TV 2.

– De mellometappene han har blinket seg ut, er nesten litt for tunge i år. Bruddetappene avsluttes i tungt terreng og er ikke gunstige for ham. Den niende etappen er hans største mulighet, mener Kaggestad.

Overgang til nytt lag?

Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt i Dimension Data og er inne i sin fjerde sesong for det sørafrikanske laget.

Lagsjef Ryder vil ha ham med videre, og er klar til å skrive ny kontrakt med Boasson Hagen under Tour de France.

– Jeg vil ha dette ut av verden før overgangssesongen virkelig tar til, sier Ryder.

Etter Tour de France kommer det tradisjonelt mange overganger i sykkelverden.

31-åringen selv vil avvente litt før han går til det skrittet å signere ny kontrakt.

– Jeg tror han i utgangspunktet ønsker å være i Dimension Data. Det er også grenser for hvor mange som ønsker å signere ham. Dersom han skulle gå til Quickstep, må han gå ned i lønn. Jeg tror han har det bra i Dimension Data. Han må bare finne ut hva det er han drømmer om å få til som syklist, sier Mads Kaggestad.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen
  2. Mads Kaggestad
  3. Tour de France