Sport

Trump-ordren ødelegger for USAs lag: - Vi er knust

USAs brytere nektes å delta i verdenscupen i Iran.

REUTERS
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Forrige fredag skrev Donald Trump under en presidentordre som innebærer radikale endringer i USAs utlendingspolitikk.

Den mest omstridte endringen er innreiseforbudet for personer fra syv hovedsakelig muslimske land: Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

Personer fra disse landene nektes adgang til USA i 90 dager fra presidentordren ble underskrevet.

Les også

Fotballikonets Trump-støtte skaper Super Bowl-støy

Trumps beslutning har ført til indignasjon og demonstrasjoner, selv om han også blir møtt med støtte fra enkelte hold.

De dramatiske endringene i USAs utenrikspolitikk får også konsekvenser i idrettens verden.

Fredag annonserte Bahram Qasemi, talsmann for det iranske utenriksdepartmentet, at det amerikanske laget ikke får delta i World Cup i bryting, som arrangeres i Kermanshah i Vest-Iran denne måneden.

Les også

Trumps innreiseregler kan skape OL- og VM-trøbbel

Her er amerikanske Jordan Burroughs (til høyre) i aksjon mot Pehman Yarahmadi fra Iran under et brytes-stevne i New York i 2016.

– Hadde ikke noe valg

Ifølge ABC News, er dette Irans første svar på det omstridte innreiseforbudet satt i gang av Trump-administrasjonen. New York Times skriver imidlertid at iranske myndigheter presiserte lørdag at amerikanere nektes innreise til landet, men at det amerikanske bryteforbundet lenge hadde håpet at det ville bli gjort et unntak.

World Cup har en viktig posisjon i bryteverdenen, og har blitt arrangert hvert år siden 1973. Kun de aller ypperste nasjonene får delta.

Les også

Plasseringen av tatoveringen til Bronse-Berge avslører alt om veien videre

Iran har vunnet turneringen de fem siste gangene, med USA som en av de tøffeste utfordrerne.

Talsmann Qasemi uttalte fredag at Iran ikke «hadde annet valg» enn å utestenge bryterne som følge av innreiseforbudet.

Det internasjonale bryteforbundet har latt være å kommentere utestengelsen av det amerikanske laget, ifølge New York Times.

Sportssjef i Norges bryteforbund Anders Hestdalen synes det er synd om USA ikke får delta i World Cup.

– Det er aldri bra å blande politikk og idrett, men dessverre skjer det. Én av de mange bra tingene med idrett er at man kan være sammen på tvers av land og kultur. Det er synd at sånne ting ødelegger, sier Hestdalen.

Norge er riktignok ikke blant nasjonene som er kvalifisert for World Cup i år.

– Vi er knust

Christina Kelley, internasjonal ambassadør for U. S. A. Wrestling, antyder at forbundet ikke har gitt opp håpet om at det amerikanske laget fortsatt kan få delta.

– Vi er i samtaler om det nå. Vi er ganske knust, sier Kelley til New York Times.

Jordan Burroughs, en amerikansk bryter som tok OL-gull i 2012, reagerer på nyheten med vantro.

– Man føler alltid «vel, presidenten, disse strenge lovene eller muslimutestengelsene, de vil aldri påvirke meg». Dette er en av de få gangene noe så personlig har skjedd, sier Burroughs til Associated Press.

Han forteller også at han har blitt mottatt som en helt tidligere i Iran, der bryting er én av de mest populære idrettene.

Iran er en stormakt innen bryting. 43 av landets 69 OL-medaljer har kommet i bryting. Her feirer Hassan Yazdanicharati sin gullmedalje i Rio de Janeiro-lekene i fjor.
Les også

Tidligere topputøver hevder idrettsstjerner vil boikotte Trump

Uvisst om iranske brytere utestenges

I mai arrangeres det et prestisjetungt, årlig brytestevne på Times Square i New York. Det er fortsatt uklart om iranske utøvere vil få innvilget «sportsvisum» for å kunne delta i dette arrangementet.

Det spekuleres også rundt hvorvidt Trumps presidentordre vil kunne påvirke USAs budprosesser for store idrettsmesterskap. Los Angeles har vist interesse for å arrangere OL i 2024, og USA er et aktuelt vertsland for fotball-VM i 2026.

Ifølge ABC News kan imidlertid innreiseforbudet påvirke disse prosessene. Det er imidlertid fortsatt for tidlig å si nøyaktig hvilken påvirkning den nye retningen i den amerikanske utenrikspolitikken vil påvirke idrettsarrangementer i tiden fremover.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Bryting
  3. USA
  4. Iran