Sport

Jacobsen: - Kjedelig å bli mistenkeliggjort

Anders Jacobsen snakket om dressbråket etter 9. plassen i Innsbruck.

SPRAKK: Mens den ene hopperen etter den andre passerte 130 meter, nøyde Anders Jacobsen seg med 124 meter i annen omgang. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

 • Mette Bugge
  journalist

Anders Jacobsen lå godt an etter første omgang, men klarte ikke å følge opp søndag.

– Jeg ble nummer ni i dag. Det er min nest beste plassering denne sesongen, så jeg kan liksom ikke klage heller, sier Anders Jacobsen, som har fått mye søkelys på seg de siste dagene, på grunn av hoppdressen.

– Jeg synes det er kjedelig å bli mistenkeliggjort, når jeg ikke har gjort noe som er utenfor reglene. Jeg har vært en regelspiller, og har vel kun én disk, det var prøve-OL i Vancouver. Jeg føler at jeg er en ærlig spiller, sier Jacobsen.

Han fikk en advarsel etter seieren i Garmisch-Partenkirchen.

– Det var ikke dressen jeg fikk advarsel for, det var måten jeg kledde på meg på. De mener jeg hadde hatt for stor genser på, sier han.

Stöckl: — Vil alltid være en gråsone

– Alle prøver å tøye grensene. Det er vanlig i hopp, alpint og formel 1. Av og til får du advarsel eller disk fra kontrollorganene. Nå var vi innenfor. Vi ble ikke disket. Det vil alltid være en gråsone, men det er naturlig utvikling i idrett, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Les også

Jacobsen svarte på kritikken med kjempehopp

Tyske Richard Freitag vant etter et imponerende annethopp. Hjemmehopperen Stefan Kraft, som satte bakkerekord med 137 meter og ledet klart fra første omgang, slo av ti meter, og måtte nøye seg med en annenplass.

Dermed tok Freitag Tysklands første seier i Hoppuka på 50 renn! Simon Ammann (Sveits) og Noriaki Kasai (Japan) delte tredjeplassen. Anders Jacobsen ble beste nordmann på en niendeplass.

Svak norsk innsats

Kun tre nordmenn kvalifiserte seg for annenomgangen; Anders Fannemel, Johann Forfang og Anders Jacobsen.

Det betyr at Rune Velta, som hadde hoppet så godt på trening i Innsbruck, Daniel Tande, Phillip Sjøen og Anders Bardal måtte se finaleomgangen fra sletta.

Da Fannemel, nummer 13 etter første omgang, slapp seg fra bommen i annen omgang, var det sloveneren Peter Prevc som ledet, med sine 245,2 poeng.

Fannemel så nesten ut til å ramle ned fra hoppet. Han maktet kun 112,5 meter, 11,5 kortere enn Prevc, og ramlet nedover på resultatlisten.

11.-plasserte Forfang var neste nordmann til å prøve seg. Da hadde tsjekkiske Roman Koudelka tatt ledelsen, med 248,6 poeng. Tromsø-hopperen slo til med 126 meter. 244,1 poeng ga en foreløpig 3.-plass.

Til slutt ble Fannemel og Forfang henholdsvis nummer 24 og nummer 12. – Det var to gode skihopp. Jeg traff bra med forholdene, og da er jeg fornøyd, sier Forfang til Aftenposten.

– Det var veldig varierende forhold i dag. Nå gleder jeg meg bare til Bischofshofen. Der har jeg hoppet tidligere, og gleder meg veldig til å prøve meg igjen, sier Forfang.

Hans 12.-plass søndag er én plass bedre enn Daniel Forfangs bestenotering i Hoppuka.

– Det var helt sjukt å hoppe så godt foran så vanvittig mange folk, sier Johann Forfang.

Les også

Jacobsen fikk en sterk advarsel

Tøft for Jacobsen

Da var det bare Jacobsen igjen å håpe på, sett med norske øyne. Ti av hoppingens virkelige storkanoner sto igjen på toppen; Kamil Stoch, Severin Freund, Piotr Zyla, Michael Hayböck, Gregor Schlierenzauer, Anders Jacobsen, Simon Amman, Noriaki Kasai, Richard Freitag og renn— og hoppukeleder Stefan Kraft. Kraft var også fersk bakkerekordholder i Bergiselbakken; 137 meter.

Stoch var ikke bare den første som kom. Han satte også press på de andre, med sitt hopp på 130 meter.

Verdenscupleder Hayböck slo til med 138 meter og enda en meter lenger enn den nye bakkerekorden. Hayböck var nedi med venstrehånden og måtte tåle noen poeng i trekk, men dommerne ga ham likevel ikke fall.

Dermed tok Hayböck ledelsen, knappe fem poeng foran Stock, da seks mann satt igjen på toppen.

Schlierenzauer holdt seg stående, men hoppet også 8,5 meter kortere. Han tok ledelsen, 4,9 poeng foran Hayböck, da Jacobsen kom.

Nordmannen fikk ikke fullklaff. Etter Hayböcks 138 og Schlierenzauers 129,5, så Jacobsens 124 ut som et småguttehopp. 248,8 poeng holdt bare til en femteplass, da fire hoppere sto igjen.

Les også

- Ikke noe er bedre enn at man tror at Norge trikser

Spennende avslutning

Simon Ammann dro til med 130,5. Gode stilkarakterer gjorde at han snek seg 1,3 poeng foran Schlierenzauer.

Noriaki Kasai, nummer tre etter første omgang, knallet til med 132 meter, under omgangens vanskeligste forhold. Fem ganger 18,5 i stil ga 263,7 poeng og likt med Ammann.

To mann sto igjen. En tysker, en østerriker. Freitag og Kraft.

Tyskeren leverte så det holdt. Han hoppet like langt som Kasai, men hadde ti poeng å gå på. Da han i tillegg fikk en gang 19 og to ganger 19,5 som tellende, var ledelsen selvsagt. 278,5 poeng, 14,8 foran Kasai/Ammann.

Da var det kun 1. omgangs suverene hopper, Stefan Kraft, som gjensto. Han fikk det ikke helt til, men jublet for sin annenplass til slutt.

Vanskelig sammenlagt

Den svake annenomgangen søndag gjør at Jacobsen får det tøft i sammendraget i Hoppuka.

Stefan Kraft leder med 835,4 poeng. Jacobsen, på sjetteplass, har 789,5, når ett renn gjenstår.

Stillingen:

1. Kraft, Stefan (Østerrike) 835.4

2. Hayböck, Michael (Østerrike) 812.3

3. Prevc, Peter (Slovenia) 806.0

4. Kasai, Noriaki (Japan) 797.7

5. Freitag, Richard (Tyskland) 791.7

6. Jacobsen, Anders (Norge) 789.5

7. Schlierenzauer, Gregor (Østerrike) 785.6

8. Stoch, Kamil (Polen) 771.5

9. Koudelka, Roman (Tsjekkia) 771.0

10. Freund, Severin (Tyskland) 764.6

11. Fannemel, Anders (Norge) 732.7

15. Forfang, Johann Andre (Norge) 702.3

23. Sjøen, Phillip (Norge) 598.3

24. Bardal, Anders (Norge) 584.4

45. Tande, Daniel Andre (Norge) 201.0

Les mer om

 1. Hopp
 2. Anders Jacobsen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Planica-publikummet i ekstase da hjemmehåpet truet verdensrekorden

 2. SPORT
  Publisert:

  Kraft-anstrengelse ga hoppukeseier

 3. SPORT
  Publisert:

  Rune Velta på pallen da Freund vant

 4. SPORT
  Publisert:

  Falt fra seieren: - Jeg fikk totalt panikk

 5. SPORT
  Publisert:

  Derfor ville ikke Tande snakke etter nedturen

 6. SPORT
  Publisert:

  Ammann rett i bakken