Bislett-sjefen om Ingebrigtsens markedsverdi: – Har skutt i været

Jakob Ingebrigtsens (17) EM-suksess skyter markedsverdien til himmels.

Friidrettspresident skålet i vann med Jakob Ingebrigtsen på gullfesten natt til søndag.

BERLIN: Rogalendingen ble ikke rik av de to EM-gullene i Berlin.

Han fikk 60.000 kroner i bonus av Norges Friidrettsforbund etter fredagens gullmedalje på 1500 meter og den samme summen da han vant 5000 meter dagen etter.

Men det blir langt større summer i fremtiden. Jakob Ingebrigtsen er allerede den store snakkisen i friidrett. Og det legger selvfølgelig samarbeidspartnere og sponsorer merke til.

– Nå er Jakob en av de store europeiske friidrettsutøvere. Og så har han X-faktoren fordi han er ung. Folk snakker om ham, så markedsverdien har skutt i været og er nå på nivå med Filip på de store Diamond League-stevnene. Og så er han muligens enda høyere blant private sponsorer. For der legger man inn hva som kan skje i fremtiden. Dette har vært en revitalisering av en enorm karakter for Jakob markedsverdi, helt klart. Når det gjelder Diamond League så avhenger det av hvor god man er akkurat her og nå, sier Bislett-general Steinar Hoen til Aftenposten.

Les også

Jakob Ingebrigtsen (17) tok sitt andre EM-gull: – Det er galskap

Bislett-general Steinar Hoen var tilstede da Henrik Ingebrigtsen og lillebror Jakob ble feiret på utøverhotellet natt til søndag.

Ble snakkisen på VIP-tribunen

EM-gullvinneren i høyde (Helsingfors 1994) har møtt sponsorer og arrangører både på hotellet og VIP-tribunen på Olympiastadion.

– Vi er alle «taken by surprise». Det som skjedde i Monaco og til nå, hva kan man si? Dette er det man snakker om når vi kommer fra hotellet der andre arrangører og sponsorer bor. Det er ingen tvil om at Jakob er det store samtaleemnet, sier Hoen og innrømmer at utviklingen har gått rasende fort.

– Vi er jo like overrasket som alle andre. På Bislett i år startet jeg i høst å diskutere med Gjert hvilken distanse Jakob skulle løpe på Bislett. Vi ble enige om at han var ung, han var en skolegutt, og vi skulle ikke legge press på ham og ble enige om at han skulle løpe U20 1500 meter. Utover våren måtte vi gjøre om til U23, fordi han var så god. Så endte det med at det ble en mellomting mellom senior og junior 1500 meter, fordi det ikke var nok 23-åringer til å matche ham. Nå er Jakob på det nivået at det ikke er noen diskusjon lenger. Han skal konkurrere i seniorklassen.

Les også

De er blant verdens beste, men hater å trene. Slik forklarer Ingebrigtsen-brødrene suksessen.

Nå kommer de store summene

Seierspremiene i et vanlig Diamond League-stevne er vanligvis på 10.000 dollar (83.000 kroner). Men i Diamond League-finalen er den på hele 50.000 dollar, drøyt 400.000 norske kroner.

De heteste utøverne får også en god slump penger for å stille på startstrek.

Men på sikt er det bonuser fra utstyrsleverandør og personlige sponsoravtaler som gir de største summene.

Friidrettspresident Ketil Tømmernes må skrive ut en sjekk på 120.000 kroner til Jakob Ingebrigtsen for hans to EM-gull. Det gjør han nok med glede.

Den norske EM-innsatsen er også gull verdt for friidrettsforbundet. Tømmernes opplever økt markedsinteresse.

– Det vi har merket det siste året, etter VM i fjor, er at den biten har snudd. Vi har fått på plass en ny generalsponsor (Coop) og vi har flere andre samarbeidspartnere. Interessen rundt norsk friidrett totalt sett øker. Vi har også en økning i antall klubber og medlemsmasse. Det er konsekvensen av de topp resultatene vi opplever, forteller friidrettspresidenten.

– Hvordan skal dere jobbe videre for å være trygge på at den økonomiske utviklingen fortsetter?

– Vi må fortsette å løfte opp talenter, få frem enda flere treningsmiljøer som trener best i verden. Jo flere slike treningsmiljøer vi får, desto bedre er forutsetningen for at dette fortsetter. Det er det vi hele tiden søker etter.

Les også

Slik hylles Ingebrigtsen-brødrene etter dobbeltseieren: «HAN ER IKKE MENNESKELIG»

Spår pris-rush på Idrettsgallaen

Norsk friidrett nyter dagene i Berlin. Nå snakker «alle» i Norge om friidrett igjen.

Steinar Hoen mener det ikke er noen tvil om hvem som vinner prisen årets trener under Idrettsgallaen første helgen i januar: Gjert Ingebrigtsen.

– Spørsmålet er om Jakob gjør noe ingen har gjort tidligere. Om han vinner årets gjennombrudd, årets idrettsnavn og folkets pris. Jeg var sikker på Aksel Lund Svindal frem til i dag. Men nå er jeg ikke sikker lenger. For når du i en alder av 17 år ... hjemme i Norge har markedsandelen vært på 90 prosent på NRK under løpene, hele Norge har sett disse løpene. Og måten Jakob gjør det på; han dominerer feltet, drar fra, tar to gull, blir EM-kongen. Det har ingen nordmann klart tidligere.

– Hva blir utfordringen for Jakob Ingebrigtsen nå?

– Han virker så voksen, at det tror jeg ikke blir noe problem. Og så har han to eldre brødre som holder ham nede.

– Det er ikke farlig å slå gjennom så tidlig?

– Det virker som at han er født til dette. Måten han leverer løpene på, taktisk sett, han virker så mye bedre enn de andre.