Sport

Slik klarte FBI å få FIFA-toppene i garnet

Beskyldningen om korrupsjon og urent spill har haglet mot FIFA i årevis. Lite skjedde helt til en statsadvokat i USA ble veldig interessert i en sak om skattesvindel for fire år siden.

Chuck Blazer er mannen som trolig har vært den viktigste kilden til informasjon som har ført til arrestasjonen av en rekke FIFA-topper. Blazer var i en årrekke generalsekretær i CONCACAF og medlem av eksekutivkomiteen i FIFA. Her sammen med FIFA-president Sepp Blatter.
 • Kurt B.M. Haugli

Det var ingenting for drøye 25 år siden som tydet på at Charles (Chuck) Blazer skulle bli en sentral person i internasjonal fotball og mannen som fikk FIFA til å vakle like før 2015-kongressen.

På slutten av 80-tallet var Chuck Blazer en far med fotballspillende barn og noen tillitsverv i amerikansk fotball. Han hadde ingen jobb og han slet med gjelden som skulle betales i faste avdrag. Men han hadde initiativ og arbeidslyst og han var en god selger.

Les også

Tidligere norsk FIFA-styremedlem: - Blatter må trekke seg nå!

Kom seg i posisjon

Snart var han høyt på strå i fotballens organisasjonsliv. Han ble generalsekretær i fotballforbundet for Nord— og Mellom-Amerika (CONCACAF). Han fikk sete i FIFAs eksekutivkomité i 1996. Stedet hvor de virkelige avgjørelsene i FIFA blir tatt. Han hadde før det nye årtusen ble ringt inn fått tilnavnet «Mr. 10 prosent». Tilnavnet kom ettersom 10 prosent av alle kontrakter og medieavtaler havnet på Blazers hemmelig bankkonti.

Det kunne ikke vare.

Blazer var ikke så nøye med å fortelle amerikanske skattemyndigheter at han hadde penger og hvor de var. Samtidig bodde han i en storslagen leilighet i Trump Towers på Manhattan. Leiepris: 150.000 kroner måneden. CONCACAF betalte regningen.

Begynnelsen på slutten

I 2011 begynte det å rakne for Blazer. Han ble beskyldt for korrupsjon, men var med å sette i gang etterforskning av to andre FIFA-medlemmer. Men nå hadde FBI begynt å komme på sporet av pengene som Blazer hadde tilegnet seg. Ifølge flere medier hadde han i perioden mer enn 15 millioner dollar i inntekter.

Loretta E. Lynch, sjef ved Eastern New York statsadvokatkontor.

FBI startet etterforskning. Og når FBI setter i gang er de grundig. Under ledelse av statsadvokater i New York ble Blazer konfrontert med at sine konti utenfor landets grenser og all mer eller mindre lyssky virksomhet i CONCACAF-regi. Men den opprinnelige siktelsen skal ha handlet om manglende innbetaling av skatt i en tiårsperiode.

Blazer ble FBI-informant

Den en gang så mektige mannen med de dyre vanene bestemte seg for å samarbeide med FBI. Han erkjente seg skyldig. Ifølge en pressemelding fra det amerikanske justisdepartementet har han erkjent 10 forskjellige straffbare forhold. Dermed ble dette mer enn bare en skattesak mot Blazer. Det er ukjent om han har fått lettelser i tiltalen på grunn av sitt samarbeid

Men nå var Chuck Blazer blitt FBI-informant. En som satt midt i FIFAs kjerne.

FBI skjønte at dette handlet om mer og at de kunne avdekke mer enn en manns ulovligheter. Det handlet tross alt om en sport som vokste i USA og hvor amerikanske selskaper som Coca-Cola og Budweiser er inne som store sponsorer.

FBI utvidet sitt fokus for etterforskningen.

Samarbeidet med Chuck Blazer er trolig det som har gjort at FBI til slutt har fått en sak sterk nok til å gå til onsdagens arrestasjoner.

Opptager i nøkkelring

Under OL i London i 2012, mens Blazer fortsatt var medlem av FIFAs eksekutivkomité, ville FBIs agenter at han skulle arrangere møter med en rekke FIFA-topper. Disse møtene ble tatt opp. Blazer sendte e-poster til personer som han (eller FBI) ønsket å møte i London. Samtalene ble tatt opp på en opptager som var gjemt i en nøkkelring.

Hvor mye disse opptakene avslører om andre utro tjenere i FIFA-systemet, er foreløpig ukjent.

En lang FBI-etterforskning førte onsdag til at en rekke fotballedere ble pågrepet.

Onsdagens arrestasjoner i Zürich og razziaen i FIFAs kontorer handler om to forskjellige operasjoner, selv om det er visse forbindelser. Arrestasjonene handler om FBIs etterforskning av korrupsjon og økonomisk utroskap i Nord— og Sør-Amerika. Denne aksjonen kom på ordre fra det sveitsiske justisdepartementet som har fått en anmodning fra USAs justisdepartement.Samtidig gikk sveitsisk politi inn i FIFAs hovedkvarter på ordre fra den sveitsiske statsadvokaten. Bakgrunnen for denne razziaen er mistanke om korrupsjon under valget av VM-arrangør for 2018 (Russland) og Qatar (2022).

Kan være mer i vente

Og det som skjedde i Zürch kan være bare begynnelsen på noe mer.

— La meg gjøre det helt klart: Dette er ikke siste kapittelet i vår etterforskning, sier statsadvokat for Eastern New York, Kelly T. Currie i pressemeldingen som det amerikanske justisdepartementet sendte ut i forbindelse med aksjonen.

Currie var på en pressekonferanse onsdag ettermiddag ikke nådig mot de som har vært i den mottagende enden av bestikkelsene.

— De hadde ett fellestrekk: Grådighet, sa Currie.

Chuck Blazer er i dag 69 år og han er alvorlig kreftsyk

 1. Les også

  Amerikanske myndigheter: - Dette er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort

 2. Les også

  Amerikansk statsadvokat: – Dette er ikke siste kapittelet

 3. Les også

  FIFA-skandalen: Siktet for å ha mottatt 1,1 milliard i bestikkelser

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5