Sport

Halvt norsk «villmann» leder Giro d’Italia

Svein Tuft ville klare seg selv i villmarka, og ble ikke proffsyklist før i midten av 20-årene.

TØFF: Bakgrunnen hans er uvanlig, men Svein Tuft er en klasserytter på sykkelsetet. Her fra et tidligere VM. Nå leder han Giro d'Italia.
  • Helle Skjervold

BELFAST (Aftenposten): Sykkelinteresserte nordmenn må sette sin lit til den ene nordmannen som deltar i årets Giro d’Italia. Edvald Boasson Hagen syklet inn til en 5.-plass med Sky-laget under lagtempoen som åpnet årets Giro i Nord-Irlands hovedstad Belfast.

Men mannen som kunne ikle seg den rosa ledertrøyen etter første dag er den relativt ukjente norskcanadieren med det erkenorske navnet Svein Tuft. Hans lag Orica-Greenedge var aller raskest i lagtempoet, og Tuft fikk feire sin 37-årsdag med å trille aller først over målstreken.

— Dette var litt av en bursdagsgave! Laget mitt er virkelig uselvisk, og jeg føler meg utrolig heldig. Jeg tenkte bare: «Wow, dette er en ganske vill måte å feire bursdagen på.» Dette opplever jeg bare en gang i livet, sa den ferske etappevinneren til Eurosport like etter at seieren var klar.

Og mannen som leder årets Giro d'Italia har ingen konvensjonell bakgrunnshistorie.

Villmarkens sønn

Den råsterke canadieren, kjent for sin kraftige overkropp, sluttet på skolen som 14-åring. Som 18-åring bestemte han seg for å leve i villmarka, syklende rundt på en billig sykkel han hadde kjøpt på bruktmarked. Med en liten hjemmelaget henger, der hunden Bear, en sekk poteter og litt overnattingsutstyr fikk plass, reiste han rundt omkring i Canada og Alaska.

Mens talenter på hans egen alder fikk tett oppfølging og profesjonell behandling reiste Tuft rundt i naturen, langt unna toppidrettssentre og høyprofilerte konkurranser.

— På høsten dro jeg ut og hugget ved for vinteren. Jeg sørget for å alltid være i nærheten av et vann. Det var så gøy, har Tuft tidligere fortalt Velonews om perioden i villmarken.

Det var først som 23-åring at tanken på en sykkelkarriere slo ham. Tuft var like glad i snowboard og skikjøring, og ble mer interessert i sykkel etter å ha fått jobb i en sykkelbutikk.

Det tok sin tid før «villmannen» Tuft ble temmet og signert til et profflag. Direktør Jonathan Vaughters i Tufts tidligere lag Garmin kaller Tuft en «late bloomer», i en stor dybdeartikkel om Tuft publisert i New York Times.

Sterk guttunge

Som guttunge ble han kjent som «Svein den sterke». Det norske navnet kommer av at han er halvt norsk. Han er barnebarnet til den norske langrennsløperen Arne Tuft, som blant annet hevdet seg på femmila i 1936-OL. Både Sveins pappa og mamma er ivrige sports- og friluftsfolk.

Moren Lesly forteller i New York Times-intervjuet at sønnen som barn ba om et telt til jul, og da ønsket ble oppfylt valgte han like godt å slå opp teltet i hagen og tilbringe hele vinteren utendørs.

37-åringen deltok i sitt første Tour de France i fjor, og han er blitt kjent i sykkelmiljøet som en tilbakelent type. Han er en veteran på det canadiske landslaget, og har vunnet nasjonale mesterskap flere år på rad. Han har VM-medaljer på tempo både individuelt og for lag.

Nå leder han Giro d'Italia. Giroens andre etappe, på drøyt 20 mil, går langsmed den nordirske kysten lørdag ettermiddag.

Les også

  1. Mener Boasson Hagen bør satse på lagbytte

  2. Hele Nord-Irland er farget knallrosa for Giro-starten

  3. Boasson Hagen: - Nå er det på tide å vinne noe igjen

Les mer om

  1. Sykkelritt