Sport

Påstander om kampfiksing gjør Brækhus rasende

Verdensmester Cecilia Brækhus gir Norges Idrettsforbund det glatte lag etter nei til proffboksing.

Cecilia Brækhus er midt i forberedelsene til en VM-match, men føler seg tråkket på av idrettsforbundet. Foto: Mette Bugge

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

Hun sikter til meldingen som kom torsdag morgen om atNorges Idrettsforbund i en stortingshøring 18. november vil gå mot proffboksing.

— Jeg må bare si noe, fordi dette er idretten min som jeg elsker å drive på med og er stolt over. Nå er jeg veldig lei meg. Jeg mener at dette ikke har noe med idrett å gjøre lenger, når man også drar inn kampfiksing. Vi er ikke noen verstinger der, og er selvsagt imot det, men det er mye bedre å jobbe med den saken internt enn å sette seg på sidelinjen?

- Hva mener du?

— Det som nå er i ferd med å skje er følgende: Hvis Norge sier nei til proffboksing og nei til at det ikke kan bokses uten hjelm, sier man også nei til å være med i OL, VM og EM. Da dør den idretten ut i Norge. Er det det vi vil? Mitt råd til NIF er at man setter til side prestisje og politikk, og jobber med de tingene som betyr noe: Idretten og utøvernes helse. Slik må det jobbes i alle idretter.

Les også

Viasat hører ikke på Brækhus

Ny tittelkamp

Cecilia Brækhus er inne i oppkjøringen til en ny proffkamp, denne gangen i København mot tyske Jennifer Retzke. Det skjer 29. november, og bergensjenta setter alle sine fire belter på spill, i IBF, WBA, WBC og WBO.

Akkurat nå føler hun at hun kjemper en kamp som er langt viktigere, den for dem som kommer bak.

— Vi har utøvere som proffbokseren Kim Robin Lihaug som skal bokse om ungdoms-VM-tittelen, vi har kvinnelige boksere som jobber mot neste OL og talenter som Vegard Tregren og Martin Larsen, som nylig tok sølv og bronse i amatør-EM. Alt dette vil bli borte, og vi er ute av det gode selskap. Det opprører meg. I oktober fikk Brækhus gladmeldingen, da hun hørte at en proposisjon skulle legges frem i Stortinget, der forbudet mot proffboksing fra 1981 skulle oppheves.

Les også

Nå slår Lihaug så hardt at hans egne hender ikke tåler slagkraften

Arrangører, ikke minst i Bergen, varslet da om at de gjerne vil ha hennes første proffkamp i Norge. Nå ser alt mørkere ut.

— Denne debatten har vart i mange, mange år. Nå kommer Idrettsforbundet plutselig med helt andre momenter. Vi er ikke i nærheten av å være «the bad guy» når det gjelder korrupsjon. Jeg har vondt for å forstå hva de er ute etter?

- NIF frykter skader. Det er vel ikke til å underslå at boksere er utsatt?

— Vi har for lenge siden knust den myten når det gjelder skadestatistikk. Vi er ikke de som ligger øverst på listen over idretter. Det er strenge regler i boksing. Jeg føler at min helse blir godt ivaretatt i idretten. Mår idrettsstyret sier at man må bokse med hjelm i Norge, blir vi utestengt, og det gjelder også amatører. Jeg ber idrettsstyret så hardt jeg kan om å droppe dette og heller jobbe for idretten, og jeg ber politikere på Stortinget ta sine egne valg. Boksing er ikke noe annerledes enn andre idretter. Ingen ønsker å skade seg alvorlig, og vi har de samme reglene for antidoping som andre sporter. Ja, jeg er opprørt, og jeg håper at dette ordner seg til slutt, legger hun til.

 1. Les også

  Idretts-Norge sier nei til Brækhus

 2. Les også

  Ble knust av Brækhus - nå skal hun bidra mot neste VM-kamp

Les mer om

 1. Boksing

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Idretts-Norge sier nei til Brækhus

 2. SPORT
  Publisert:

  «Stevnet var en sammenhengende fornedrelse, der utrente utlendinger var hentet inn for å bli rundjult av norske boksere»

 3. SPORT
  Publisert:

  Ekspert på hodeskader: - Uforsvarlig å tillate proffboksing

 4. SPORT
  Publisert:

  Brækhus: - Nå er jeg ikke kriminell lenger

 5. SPORT
  Publisert:

  Har ikke lagt planer for Brækhus-kamp i Norge

 6. SPORT
  Publisert:

  Her er mannen som berget Brækhus sin drøm