Sport

Tour des Fjords-målgang i Kristiansand og Grimstad

Nå får også Sørlandet sin sykkelfest. Alle tre Tour des Fjords-etappene blir i Aust- og Vest-Agder.

Alexander Kristoff og proffsirkuset kommet til Sørlandet neste år.
  • Pål Wollebæk Jørgensen

– Det betyr at det blir to og en halv dag med sykkelfest, og sending på 50 TV-stasjoner. I forhold til PR- og markedsføring av landsdelen er nok dette et av de største arrangementene vi har hatt, sier Tore Løvland til Fædrelandsvennen. Han er prosjektleder for Tour des Fjords i Agder.

Rittplanen, for rittet som går fra 22.- 24.mai neste år, ble presentert fredag ettermiddag.

Det var målgang i Bergen i Tour des Fjords i 2014.

Fædrelandsvennen skrev allerede i november i fjor at rittet ville komme til Sørlandet.

Slik blir de tre etappene presentert i en pressemelding:

Etappe 1:

Den 189 km lange førsteetappen, går fra Lindesnes og østover, og har to lokale runder i sykkelbyen Grimstad, hjembyen til de to norske sykkelprofilene Dag Otto Lauritzen (Tour de France-etappevinner i 1987, olympisk bronsemedaljevinner i 1984) og Thor Hushovd (ti ganger Tour de France-etappevinner, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmester i 2010.) På vei østover kjører rytterne innom både Mandal, Søgne, Kristiansand, Vennesla og Birkeland.

Slik blir 1.etappe av rittet
Les også

I dag kan Norge ta sitt første gull i VM: Disse rytterne kan stå i veien

Etappe 2:

Starter fra Risør og leder sydover langs kysten, og er innom både Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand, før de kjører nordover over Birkeland før rytterne ender opp i Sørlandets hovedstad Kristiansand. Etappen avsluttes med to lokale runder i kvadraturen og Gimlekollen, og spesielt hyggelig er at den lokale runden kjøres i området der Kristiansands store sykkelhåp, Kristoffer Halvorsen (U-23 verdensmester i 2016), vokste opp.

Den andre etappen går fra Risør til Kristiansand.

Etappe 3:

Den siste etappen på 178 km tar rytterne fra Farsund i Vest-Agder og til Egersund i Rogaland. Denne tøffe etappen har flere klatrepartier langs sør-vestkysten, og gir gode muligheter for rytterne å angripe og kjempe om seieren.

Slik blir den tredje etappen av Tour des Fjords.

– Jeg håper vi klarer å gjøre dette til en sykkelfest i hele Agder, sier Løvland.

Det er også bekreftet at minst fem World Tour-lag skal delta i Tour des Fjords de kommende årene.

– Jeg tror det blir flere en fem. Det blir mange av verdens beste syklister som kommer, sier Løvland.

I 2013 var Tour des Fjords innom Valle i Aust-Agder.

– Vi er utrolig glade for å komme til den vakre sørlandskysten og utvide den geografiske dekningen av løpet. Vi har fått mange forespørsler fra flere steder i Sør- og Vest-Norge om å få en Tour des Fjords etappe. Det viser hvordan engasjementet rundt Tour des Fjords er og hvor mye dette løpet har utviklet seg i løpet av de fem årene vi har eksistert. Dette betyr mer forutsigbarhet når det kommer til planlegging og et enda større arrangement som har vist seg å være veldig attraktivt for både sponsorer og de største sykkellagene i verden», sier rittdirektør Roy Hegreberg

Annethvert år Sørlandet og Vestlandet

– Vi har en avtale om at Sørlandet skal ha rittet i 2018 og 2020.

Rittet endres også i den forstand at det nå skal arrangeres over tre dager i stedet for fem.

Sørlandet og Hordaland/Sogn og Fjordane vil få etapper annethvert år, mens Stavanger og Sandnes avslutter sykkelfesten hvert år.

Les mer om

  1. Sykkel
  2. Tour des Fjords