Sport

Marit Bjørgen røpet sin største Nord-Korea-frykt. IOC er derimot klokkeklare: – Vi har ingen plan B

OL i 2018 arrangeres i Sør-Korea. Uansett.

Marit Bjørgen har vært bekymret for om spenningen mellom Sør-Korea og Nord-Korea, her representert ved president Kim Jong-Un, vil føre til avlysning av OL.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Nord-Korea kan sende opp raketter, true med atomvåpen, bruke de enkleste retoriske grepene i boken, kalle sine fiender hva som helst, men det bryr ikke IOC seg om.

Vinter-OL i Pyeongchang i februar neste år skal arrangeres uansett. Arrangørstedet ligger bare syv-åtte mil fra grensen til Nord-Korea.

– Det finnes ingen plan B, sier talsmann for Den internasjonale olympiske komité (IOC), Mark Adams ifølge det tyske sportsnettstedet, sport.de.

Les også

Norsk idrett skal hjelpe kinesere til å bli gode i langrenn, skiskyting og hopp. Det koster millioner.

– Vi er ikke politikere

IOC avholder denne uken sin kongress i Lima i Peru. Spørsmålet om det stadige mer betente forholdet mellom Nord-Koreas diktatur, nabolandene og USA ble selvfølgelig et tema.

Nord-Koreas president sender opp raketter til stadighet og blir stadig mer truende i retorikken. I februar neste år skal det arrangeres olympiske vinterleker bare syv-åtte mil fra grensen til Nord-Korea.

Senest natt til fredag ble det sendt opp en rakett fra Nord-Korea som fløy over den japanske øyen Hokkaido og landet i Stillehavet.

– Pyeongchang kommer til å være den sikreste plassen å være, sier Angela Ruggiero som er utøvernes talsmann i IOC. Hun er tidligere amerikansk hockeyspiller, OL-deltager og sitter nå i styret i den Den amerikanske olympiske komiteen.

Juan Antonio Samaranch junior (sønn av tidligere IOC-president) gjør det klart med sin uttalelse at det handler om idrett.

– Vår oppgave er å arrangere best mulig leker. Vi er ikke politikere, sier Samaranch som sitter i IOCs eksekutivkomité.

Senest fredag skjøt Nord-Korea opp en ny rakett.

Bjørgen-frykt

Marit Bjørgen har i et intervju med NRK sagt at hun ikke akkurat er begeistret for det nordkoreanske bakteppet til lekene. Hun kaller det skremmende, men stoler på dem som skal ta avgjørelsen.

– Frykten er kanskje mer om det blir et OL. Jeg tror at om vi drar til OL, så er det sikkert. Jeg tror ikke de sender oss om det er uro. Frykten er mer om det blir OL eller ikke, sier hun til NRK.

Les mer om

  1. OL
  2. IOC
  3. Nord-Korea
  4. Marit Bjørgen