Sport

Norges idrettspresident om Beijing-OL: - Den beste kandidaten valgte å takke av før avstemningen

Blandede følelser etter tildelingen av 2022-lekene.

Tom Tvedt var til stede i Kuala Lumpur under tildelingen.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

Idrettspresident Tom Tvedt mener OL og Paralympics hadde hatt godt av å komme til Norge i stedet for Beijing i 2022. Fredag ble det klart at Beijing vant kampen om å få arrangere vinter-OL i 2022. Dermed blir den kinesiske hovedstaden den første byen som arrangerer både sommer— og vinterlekene. Beijing arrangerte også sommer-OL i 2008.

svp://101399?view=ap
Les også

Norsk gullhåp skeptisk til Beijing-OL: - Håper det ikke blir pompøst

44-40 i kinesisk favør

Den kinesiske byen vant avstemningen om å få arrangere OL i 2022 foran kasakhstanske Almaty med 44 mot 40 stemmer.

De to byene var de eneste kandidatene etter at Oslo trakk sin søknad på grunn av manglende entusiasme og for høye kostnader knyttet til prosjektet.

– Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité gratulerer Beijing med tildelingen av OL og Paralympics i 2022. Det blir sikkert et bra OL, selv om Norge og Oslo hadde et helt annet konsept enn Beijing. Det blir et veldig annerledes OL i Kina enn det ville blitt i Norge. Jeg tror OL og Paralympics ville hatt godt av å komme til Norge i 2022. Det ville vært sunt for idretten. Men nå ble det ikke sånn, siden den beste kandidaten valgte å takke av før avstemningen, sier idrettspresidenten til Aftenbladet.

Norge vil prøve igjen

At Beijing vant OL-kampen mot kasakhstanske Almaty fredag, kom ikke som noen overraskelse. Den kinesiske byen var nemlig storfavoritt før OL-valget i Kuala Lumpur. Til slutt vant altså Beijng knepent med 44 mot 40 stemmer etter at stemmene til IOC-medlemmene var talt opp.

— Alle som deltar har et ansvar for å invitere innimellom. Tanken om OL i Norge lever i aller høyeste grad. Jeg håper at vi en gang i fremtiden kan invitere verden på fest igjen. Vi lærte veldig mye av søknadsprosessen rundt Oslo 2022 og er positive til å se på nye muligheter lenger frem i tid. Så får vi se når det eventuelt kan bli, sier idrettspresident Tom Tvedt - som ikke tror bråket rundt Oslo-søknaden vil virke ødeleggende for fremtidige søknader.

Les også

  1. Tusenvis av kinesiske barn er kalt opp etter «olympiske leker»

Les mer om

  1. OL