Sport

Oslo lover å ta større del av OL-regningen

Oslo kommune og kulturdepartementet er enige, bare timer før Høyre-møtet som kan avgjøre Oslo-OLs fremtid.

Byrådsleder og leder i søkerkomiteen, Stian Berger Røsland og president i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien under pressekonferansen etter møtet om mulighetsrom for kostnadsreduksjoner i OL-søknaden. NTB scanpix

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Hanne Mellingsæter

Oslo kommune og Kulturdepartementet er enige om kostnadsfordeling, organisering og risikodeling for Oslo-OL i 2022. Det opplyser Byrådet i en pressemelding onsdag formiddag.

«Vi har strukket oss langt for å komme i mål med forhandlingene. Det har vi gjort fordi investeringene er fornuftige, og er prosjekter vi uansett har tenkt å gjennomføre. Da er det også naturlig at Oslo tar en betydelig del av regningen», sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Kommunen har i lengre tid vært i forhandlinger med Kulturdepartementet om fordelingen av OL-regningen ved eventuelle olympiske leker i 2022. Enigheten innebærer blant annet at:

 • Oslo kommune betaler for alle OL-relaterte samferdselsinvesteringer i Oslo
 • Oslo kommune betaler for sin andel av investeringer i idrettsanlegg, i tråd med finansieringsmodellen foreslått av Idrettstinget
 • Oslo kommune betaler alle kostnader i forbindelse med OL-relatert plan— og reguleringsarbeid i kommunen, og investeringer i blå-grønne områdehevingstiltak

Ifølge avtalen vil Oslo kommune dekke eventuelle overskridelser ved investeringer kommunen selv har ansvar for, og vil i tillegg dekke en avtalt og begrenset andel av eventuelle overskridelser av det totale OL-budsjettet.

— Investeringene knyttet til et OL passer godt inn i byens egne planer. Vi er en by i stor vekst, og må sørge for at denne veksten fører til at byen blomstrer, ikke kveles, sier Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring.

Avgjørende møte i Høyre onsdag

Avklaringen kommer bare timer før Høyres stortingsgruppe skal møtes for å diskutere OL og gi sitt råd til Regjeringen.

Dersom et tydelig flertall av de 48 stortingsrepresentantene går inn for å fortsette søknadsprosessen ved å gi en statsgaranti, blir det opp til Høyre i regjering å bestemme om de vil foreslå at Stortinget går inn for OL.

Hvis Høyre-gruppen, der ja-siden har vært i flertall, plutselig snur og sier nei, vil det etter all sannsynlighet bety at OL-prosessen legges død.

Ved å ta en større del av regningen kommer Oslo kommune Høyres stortingsgruppe i møte. En slik fordeling har vært et av kravene Ja-flertallet har foreslått å stille som betingelse for et OL-ja.

 1. Les også

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 2. Les også

  IOCs OL-krav: Cocktail med Kongen og egne trafikkfiler

 3. Les også

  Aamodt: - Så vidt jeg vet, er det ikke blitt én ny sykehjemsplass i Tromsø fordi de ikke skal arrangere OL

 4. Les også

  Ny meningsmåling: Folk tror ikke på «billig-OL»

 5. Les også

  Billig-OL blir 4,4 milliarder dyrere enn antatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år

 2. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 3. OSLOBY

  Ap på Stortinget overkjører Oslo og sikrer E18-utbygging

 4. SPORT

  Idrettspresidenten: - Det er tydelig at vi ikke har nådd gjennom

 5. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 6. FOTBALL

  Mohn og Warloe i skittentøyvask om kunstgress: – Han burde skamme seg