Sport

Stjernehingsten hentes hjem umiddelbart

Eierne kan ikke garantere at Juliano Rags er dopfri.

Kommer hjem: Juliano Rags hentes hjem fra Franrike etter dopingskandalen rundt franske Fabrice Souloy.

  • Petter Rasmus
    Petter Rasmus

— Vi vet ikke hvem som er dopet og ikke dopet. Men jeg er egentlig ikke redd for at også Juliano har vært dopet, sier eierrepresentant Peder Grøtte om situasjonen rundt tidenes raskeste norskfødte varmblodstraver Juliano Rags.

— Situasjonen er litt uoversiktlig. Men det er ingen som har forutsetninger for å spekulere i om det er gjort noe «galt» med Juliano, sier daglig leder Robert Jakobsen ved Leangen travbane.

Les også

Avsløring i dag: Hestene fikk farlig fattigmanns-EPO

Nulltoleranse

Det er liten tvil om at det hersker kaos rundt stallen til skandaletrener Fabrice Souloy. En rekke hester har de siste dagene blitt flyttet vekk fra dopingspøkelset som henger i veggene på stallen i Normandie. Og selv om mye av fremtiden nå er uviss for Juliano Rags, reagerte de trønderske eierne umiddelbart etter at alle de tre hestene som Souloy stilte med i årets Oslo Grand Prix avla positiv dopingprøve.

Your Highness, Un Mec d’Heripre og Lionel hadde alle grunnstoffet kobolt langt over grenseverdien i blod og urin. Kobolt er en form for bloddoping som fungerer noe på samme måte som EPO.

— Vi er i sjokk. Vi er imot doping, og har nulltoleranse. Det er ingen som har lyst til å være innblandet i slikt. Nå hentes Juliano hentes hjem til Norge. Det var et valg som ble tatt raskt, sier Grøtte.

Les også

Hevder norsk stjernetraver var dopet i Oslo Grand Prix

— Mange er oppgitte

Eierrepresentanten er nokså ordknapp og ønsker ikke å si så mye mer om situasjonen. Først onsdag denne uken samles de ni deleierne for å snakke ut om de siste dagenes dramatiske hendelser.

På Leangen bekrefter daglig leder Robert Jakobsen at dopingskandalen rundt Souloy er den store «snakkisen» i miljøet:

— Det er mange som er oppgitte over å drive i en sport der man risikerer å møte folk som jukser, når man i utgangspunktet skal drive på like vilkår. Det blir som i andre idretter det. Det var sikkert ikke så motiverende å være syklist for noen år siden heller, sier han.

Jakobsen mener likevel at det har kommet noe positivt ut av denne saken.

— Den viser at Norge ligger langt framme i kampen mot doping, at vi faktisk får tatt de som jukser. Nedfrysing av dopingprøver, som gir muligheten for å kunne avsløre folk i ettertid, gjør at det er ingen som kan føle seg trygge på å ikke bli tatt lenger, sier han.

Brede smil: Peder Grøtte (med caps) og andre representanter for eierne sammen med Juliano Rags og oppdretter Kristin Brækken før Oslo Grand Prix i 2014.

Omstridt flytting

Flere ganger tidligere har det stormet rundt hingsten. Flyttingen fra Melhus skapte en isfront mellom eierne og hestens oppdretter og tidligere trener, Kristin og Noralf P. Brækken. Omtrent umiddelbart etter flyttingen ble det konstatert en alvorlig skade i den ene framfoten. På Bleke gård på Melhus så de rødt da den nye franske treneren Fabrice Souloy hevdet det var en gammel skade.

Les også

Stjernehingst skal trenes tilbake

Etter knappe to år utenfor løpsbanen, gjorde Juliano Rags endelig comeback i sommer. I løpet etter, den 27.juli, vant han sitt første løp på 740 dager.

Les også

Juliano Rags vant i Frankrike

Han rakk ytterligere to starter før dopingbomben smalt. Men i sin siste start, var hesten halt da han passerte målstreken. Om det er snakk om en ny alvorlig skade for Juliano Rags er ennå ikke klart.

— Han skal sjekkes når han kommer hjem. Skaden er ikke i høyrefoten som sist, men vi vet ikke hvor alvorlig det er. Vi må bare avvente og se, sier Grøtte.