Sport

Contador slakter boforholdene i Tour de France

— Det er ikke rittet verdig.

SVÆRT KRITISK: Alberto Contador mener hotellet de nå bor på i Tour de France ikke er rittet verdig.
  • Even Emberland

På Tinkoff-Saxos pressekonferanse på tirsdagens hviledag ga Alberto Contador klart uttrykk for hva han mener om hotellet Tinkoff-Saxo er innkvartert på.

— Det er ikke Tour de France verdig. Vi sover her tre netter. Det er 40 grader ute på veien og 35 grader på rommene våre, sier spanjolen.

— Hotellforholdene er ikke akseptable. Rytterne sykler ute i solen i seks timer og kommer inn på rom som er nesten like varme. De fortjener bedre, mener Contadors kontroversielle sjef Oleg Tinkov, som også var til stede på pressekonferansen.

Tour de France inntar onsdag Alpene. Her følger du den 17. etappen direkte!

Det er ASO som står bak innkvarteringen og den enorme logistikkabalen som følger med rittet. Det ble oppstyr før årets Tour da Team Sky planla å la Chris Froome sove i en bobil for å slippe forskjellige hoteller med varierende standard. Da satte arrangøren ned foten.

— Jeg vet at Touren flytter på tusenvis av mennesker og at det er vanskelig å finne rom til alle, men hotellet er ikke Tour de France verdig, konstaterer Contador.

Flere stikk

ENDRING: Oleg Tinkov vil endre sykkelsporten og gjøre det internasjonale sykkelforbundet langt mindre avgjørende enn det er i dag. Her sammen med Alberto Contador under årets Giro d'Italia.

Tinkov benyttet pressekonferansen til å levere mer kritikk, også mot det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og sporten generelt.Den styrtrike russeren som eier Tinkoff-Saxo, varslet i forkant av rittet at han er forberedt på å boikotte neste års Tour.

Les også

Kontroversiell sykkeltopp truer med boikott av Tour de France

På pressekonferansen gjorde han det klart at han vurderer å stenge pengekranen.

— Vi trenger endringer, for jeg er sikker på at pengesterke sponsorer som meg selv, Igor Makarov (Katjusjas eier) og Bjarne Riis vil trekke oss ut om det fortsetter som nå. Jeg er ikke interessert i å betale 20 millioner euro ut av mine egne lommer for at det skal gå rundt.

Uten franske lag

Derfor prater Tinkov varmt om Velon, en organisasjon hvor profesjonelle lag blant annet arbeider for å endre pengestrømmene fra TV-rettigheter og sponsorer. Russeren vil at Velon, ASO og andre rittarrangører skal samarbeide for å tvinge frem endringer.

— Om vi samarbeider får vi makt, og da kan ikke UCI gjøre så mye. Jeg prater med andre lagsjefer, og det virker som om stadig flere vil være med i Velon, fordi de skjønner at det vi foreslår vil være til det beste for lagene. Enn så lenge venter alle på forandringer, men de kommer ikke fra UCI, og det er det vi må endre for å sikre sportens fremtid, hevder Tinkov.

- Ikke fransk eiendom

Foreløpig er 11 lag med i Velon, deriblant store lag som BMC Racing Team og Team Sky i tillegg til Tinkoff-Saxo.

Ingen franske lag er medlemmer da de frykter at Velon vil utfordre ASO, som i tillegg til Tour de France arrangerer en rekke andre ritt i Frankrike, samt Spania rundt.

Det er også derfor ASO og deres president Christian Prudhomme er svært lunkne til prosjektet.

Tinkov mener likevel at de kan endre sporten uten at franske lag er med på lasset.

— Sykkel er en internasjonal sport, ikke en fransk sport. Det er ikke deres eiendom, kanskje de tror det, men det er ikke sant. Frankrike er ikke like viktig som det en gang var i sporten vår, og den blir mer dominert av anglosaksiske lag og de fra den gamle Østblokken.

Her følger du den første etappen i Alpene i årets Tour de France direkte.

Les også

  1. Kristoffs kone: - Man kan ikke være redd hele tiden

  2. Basso operert for kreft og friskmeldt av lege

  3. Froome har gitt testdata til antidopingbyrå

  4. Hushovd om Edvalds store problem: - Det er mystisk

Les mer om

  1. Tour de France