Wiklund etter nedturen: Skremt av skøytedronningen

BEIJING (VG) Ragne Wiklund (21) vedgår at hun fikk en vekker da Nederlands 35 år gamle skøytedronning Ireen Wüst raste inn til olympisk rekord (1.53,28) – og sitt sjette OL-gull – før hun selv skulle starte. Norges regjerende verdensmester endte på en skuffende 12. plass.

NEDTUR: Ragne Wiklund fikk det ikke helt til på 1500-meteren mandag.

– Ja, det var rått å se, og det er klart at det gjør det ekstra skummelt å stå på start etterpå. Det er et sykt imponerende løp, sier Ragne Wiklund til VG i pressesonen.

– Ble du skremt?

– Ja, men samtidig er det ikke så mye annet å vente av nivået her nå, svarer hun.

På kontrollspørsmål om hun er syk, skadet eller uvel, svarer hun «nope», men nivået på 1500 meter i år har vært skyhøyt.

Det er på den distansen allrounderne og sprinterne møtes, og kanskje på den konkurransen er mest knivskarp.

USTOPPELIG: Ireen Wüst vant OL-gull igjen – 16 år etter hennes første.

Ragne Wiklund vant VM-gull på 1500 meter i Heerenveen – Ireen Wüsts hjemmebane – for ett år siden. Det var Norges første siden Laila Schou Nilsen (allround-VM 1938) gjorde det for i fjor 83 år siden, og Ragne Wiklunds triumf var mildt sagt overraskende.

Nå måtte hun seg slått av par-motstander Brittany Bowe (30) med 38/100 og av Wüst med over tre sekunder. Det var nederlenderens tredje OL-gull på 1500 meter, hennes sjette totalt – og OL-medalje nummer 12. Hun er Nederlands mestvinnende OL-medaljør og den første i historien med individuelle gull i fem forskjellige OL.

Les også

Ragnes OL-avslapning: Yatzy og skolebøker

Ragne Wiklund fikk tiden 1.56,56, som er drøyt fire sekunder bak hennes personlige rekord fra Calgary for to måneder siden.

– Det er sikkert en årsak. Men jeg har ikke noe svar. Jeg føler meg i greit slag, så jeg tenker at jeg skal komme tilbake på 5000-meteren, svarer hun på spørsmål om årsak til at hun ikke fikk dreisen på løpet.

For to dager siden tok hun femteplass på 3000 meter i den splitter nye skøyerarenaen i Beijing. 5000-meteren går torsdag.

– Du virket litt seig i draget?

–Ja, det kan man vel sikkert si. Jeg følte jeg var offensiv og gjør egentlig ikke et mer stresset løp enn jeg hadde tenkt, svarer hun.

Sofie Karoline Haugen (26) endte på 28. plass med 2.01,57 – drøyt åtte sekunder bak Ireen Wüst. Japans Miho Takagi kom på annenplass, 44/100 bak gullvinneren, Antoinette de Jong på tredjeplass – hele halvannet sekund bak landsmanninnen.