Granerud og Forfang med monsterhopp – best i Lillehammer-kvalifiseringen

Halvor Egner Granerud og Johann André Forfang hoppet 142 og 141,5 meter og var best av samtlige i kvalifiseringen til verdenscuprennet i hopp i Lillehammer.

Johann André Forfang under hoppkvalifiseringen i Lysgårdsbakken på Lillehammer mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB

Granerud avsluttet kvalifiseringen med 142 meter. Det ga seier med seks tideler til lagkamerat Forfang. De to var i egen klasse.

Ned til Ryoyu Kobayashi på tredjeplass skilte det over tolv poeng.

Granerud har slitt med sykdom de siste dagene, men mandag var kroppen i bedring. Dermed var også Asker-gutten tilbake på sitt aller beste.

Tromsø-hopper Forfang har vist gryende form i lengre tid og traff klokkerent i kvalifiseringshoppet i den store Lysgårdsbakken mandag kveld. Etter 141,5 meter knyttet 27-åringen nevene på sletta.

Forfang var også blant dem som var heldig med forholdene på Lillehammer. Mot slutten av kvalifiseringen ble det noe tyngre igjen.

Rett i ledelsen

Granerud og Forfangs kjempehopp førte også til klatring i Raw Air-sammendraget for dem begge. Samtlige hopp, også de som gjøres i kvalifiseringene, teller når status skal gjøres opp for turneringen etter skiflygingsavslutningen i Vikersund kommende helg.

Granerud er ny sammenlagtleder i Raw Air. Han spiste opp hele forspranget østerrikske Stefan Kraft hadde skaffet seg etter de innledende omgangene i Holmenkollen. Kraft ble bare nummer ni i Lysgårdsakken mandag.

– Jeg tapte mange poeng på et hopp i finaleomgangen i går, men gjorde opp for det i dag. Det var deilig. Godt også å komme til en bakke jeg liker litt bedre enn Holmenkollen, sa Granerud.

Robert Johansson har en trøblete vinter bak seg, men mandag lyktes han meget godt på hjemmebane. Søre Ål-hopperen landet på 136 meter og ble nummer fire i kvalifiseringen.

Marius Lindvik bidro også til at det ble en meget god norsk dag med 131,5 meter. Han endte på plassen bak Johansson.

Dermed ble det det fire nordmenn blant de fem beste i kvalifiseringen.

Wellinger-fiasko

Daniel André Tande og Kristoffer Eriksen Sundal er også klar for tirsdagens renn med henholdsvis 129 og 119,5 meter.

Den store taperen mandag kveld var Andreas Wellinger. Tyskeren lå høyt oppe i sammendraget foran kvaliken, men landet på kun 104 meter og klarte ikke kvalifisere seg for tirsdagens renn.

Det betyr at Wellinger er ute av kampen om å vinne Raw Air.

Renn tirsdag blir det heller ikke for Benjamin Østvold. Han måtte nøye seg med 111 meter i sitt kvalifiseringshopp.