Sjokkexit for Osaka: – Vet ikke hvordan jeg skal håndtere presset

(Osaka – Vondrousova 1–6, 4–6) Japans superstjerne Naomi Osaka (23) har hatt en lengre pause fra tennisbanen på grunn av mentale problemer. I OL gjorde hun comeback, men i tredje runde røk 23-åringen på en kjempesmell.

Naomi Osaka er en av Japans største idrettsstjerner og fikk det ærefulle oppdraget med å tenne ilden før sommerens olympiske leker. Foran en hel nasjon – og med verdens øyne rettet mot seg – steg hun opp og markerte starten på mesterskapet.

Ilden brenner videre, men på tennisbanen er hjemmehåpets flamme slukket. Osaka gikk på et sjokktap mot tsjekkiske Marketa Vondrousova tirsdag.

Osaka tapte 6-1, 6–4 i sett. Dermed er den kanskje største gullfavoritten i kvinnenes tennisturnering utslått allerede i tredje runde.

Også verdensener Ashleigh Barty er ute av OL, noe som gjorde vinnersjansene til Osaka enda større.

UTSLÅTT: Naomi Osaka var gullfavoritt i tennis, men er nå ute av OL.

Osaka gjorde et raskt TV-intervju etter kampen, men forsvant deretter ut av Ariaka Tennis Park. 23-åringen har hatt en to måneder lang pause fra tennisen før OL, og har forklart at hun sliter med depresjon.

Japaneren ønsket ikke å snakke med pressen under French Open tidligere i år, og trakk seg siden fra turneringen på grunn av presset. Hun begrunnet pressenekten med at hun ikke ikke liker «spørsmål som plasserer tvil i hodene våre» og at hun ikke vil «utsette meg selv for mennesker som tviler på meg».

Les også

OL-motstandere til VG: – Avslutt lekene, dra hjem

Under OL har hun stilt opp på pressekonferanser, og etter en stund returnerte Osaka til pressesonen i Tokyo for å svare på noen raske spørsmål.

– Jeg føler at det var et stort press på meg, forteller hun om OL på hjemmebane.

– Jeg har tatt lange pauser tidligere og likevel gjort det bra. Jeg sier ikke at jeg gjorde det dårlig nå, men jeg hadde mye høyere forventninger til meg selv.

– Innstillingen min var ikke veldig bra, men jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere presset, så dette er det beste jeg kunne klart i den situasjonen jeg er i, forklarer hun.

Etter at hun åpnet opp om sine mentale problemer, mottok Osaka støttemeldinger fra en rekke kjente mennesker. Formel 1-verdensmester Lewis Hamilton (36) og sprintstjernen Dina Asher-Smith er bare noen av de som har tatt kontakt.

– Jeg ønsker også å gi en offentlig takk til de som har støttet, oppmuntret og delt vennlige ord, som Michelle Obama, Michael Phelps, Steph Curry, Novak Djokovic, Meghan Markle, for å nevne noen, fortalte Osaka.

Japans Naomi Osaka er nummer to på verdensrankingen, men klarte ikke å gå videre til kvartfinalen i OL på hjemmebane.
Les også

Hamilton støtter tennisspiller med depresjon: – Det kan fortsatt være skremmende

Vondrousova er rangert som verdens 42. beste spiller. Osaka er nummer to på den samme rankingen. Japaneren hadde vunnet sine to første kamper i strake sett, men fikk det tøft mot den tidligere French Open-finalisten fra Tsjekkia. Seieren sender Vondrousova videre til kvartfinalen.

– Det er tøft for henne å spille i Japan og i OL. Det er så mye press, jeg kan ikke forestille meg det engang, sier tsjekkeren om Osaka.

Osaka har fire Grand Slam-seire på merittlisten og har tidligere toppet verdensrankingen i tennis.