Kaggestad åpner opp om tøft år: – Det var jævlig vondt og ganske dramatisk

Johan Kaggestad (77) var tilbake i TV 2s Tour de France-studio før den siste etappen av årets ritt, etter et tungt år med sykdom.

COMEBACK: Johan Kaggestad gjorde comeback i TV 2s Tour de France-sendinger søndag.

– Det har vært et ganske tøft år, og det eneste fornuftige var et jeg ble hjemme, men Tour de France har betydd så mye for meg i 20 år at det er rart å si «morna» til Tour de France, sier Kaggestad i TV 2s Tour de France-studio.

Kommentatorlegenden har vært frontfigur for sykkelsendingene fra Frankrike siden 2003, men sto over årets utgave etter lengre tids sykdom. En kollisjon med en elg sendte ham på sykehus. Der ble det påvist nyresvikt, hjertearytmi, urinveisinfeksjon og diabetes 2.

Hadde det ikke vært for ulykken, kunne det endt fatalt. Siden har han kjempet en kamp for å bli frisk.

– På slutten av sykkelsesongen i fjor klappet nyrene sammen. Det var jævlig vondt og ganske dramatisk. Så jeg har hatt lange opphold på sykehus. Legene har gjort en kjempejobb med å prøve å ordne opp i all dritten der, så jeg føler jeg er i fremgang. Nå er jeg hjemme og i rehabilitering, og jeg trener faktisk hver dag og begynner å komme til hektene igjen, sier Kaggestad.

Kaggestad kom ut av sykehuset for to og en halv uke siden etter 25 dager som sengeliggende. Han forteller om et tøft år, men føler seg bedre.

– Det er naturlig at jeg går over i en ny rolle, når jeg ikke er ved god nok helse. Jeg fortsetter med TV 2-sendingene og dette er en naturlig utvikling, sa Kaggestad til VG i april.

KOMPISER: Johan Kaggestad og Christian Paasche har kommentert Tour de France sammen i en årrekke og har blitt gode kompiser.

Hans faste kommentator kompanjong Christian Paasche slet med å holde tårene tilbake da han så kompisen tilbake i studio.

– Det er veldig godt å se deg, Johan, sier Paasche før det blir stille i noen sekunder.

– Det er det jeg klarer å si, fortsetter han gråtkvalt.

TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen roser Johan Kaggestad overfor VG:

– Ubeskrivelig godt å ha med Johan på sending igjen. Vi er han en stor takk skyldig for alt han har gitt til sykkel-eventyret på TV 2. Etter 18 år med Johan på Tour de France har det vært svært spesielt å ha en sommer uten. At han fighter seg tilbake til den aller siste etappen på Champs-Élysées føles veldig bra for alle involverte og gjør oss optimistiske med tanke på fortsettelsen. For – om helsen tillater det – vil det alltid være plass til Johan i TV 2 Sporten.