Skarstein måtte tenke nytt. Dette har hun lært.
Birgit Skarstein har opplevd en positiv effekt av koronatiden. Det er hun overrasket over.
Kort om saken
- Koronaåret har gitt tid til ettertanke
- Birgit Skarstein har brukt tiden til å ta nye grep
- Effekten skal hun hente ut i det kommende EM og Paralympics
Norge stengte ned. Mesterskap og andre konkurranser ble utsatt eller avlyst. Noen av Norges beste utøvere var også stengt ute fra de arenaene der de vanligvis trener. Dermed var det lite å se frem til med tanke på når de kunne måle seg mot andre igjen. Mye var uvisst. Det har slått positivt ut.
– Vil har ikke trengt å toppe formen, sier Birgit Skarstein.
Akkurat nå er hun i Italia på treningsleir sammen med de andre roerne på landslaget. Paralympics og OL er målet for denne gjengen, men kappløp mot utøvere fra andre nasjoner er det blitt lite av.
– Selv om mye er unormalt, har mange ting gitt positiv effekt, sier Skarstein.
Hun forklarer hva hun mener med det:
- Tid til bedre grunntrening og dermed økt grunnkapasitet.
- Tid til å utvikle utstyret
- Null reising og mer ro på hjemmebane
- Jevnere trening, uten avbrudd på grunn av konkurranser
- Mulighet for å eksperimentere mer og utvikle teknikken
– I normale tider handler det hele tiden om å forberede seg til nye konkurranser. Det er unikt midt i en idrettskarriere å få anledning til å ta et skritt tilbake og jobbe så mye med grunnelementene, mener 32-åringen.
I rekordfart
Og likevel – i denne perioden klarte Skarstein å sette verdensrekord på romaskin. Det var en sterk bekreftelse på at måten hun har håndtert den utfordrende koronasituasjonen på, har vært riktig.
– Ikke bare jeg, men alle på landslaget har jobbet godt selv under strenge restriksjoner. Jeg er stolt over at vi som lag har løst den utfordringen, og det har styrket oss både som lag og enkeltutøvere.
Birgit Skarstein finner roen i naturen: – Fint å ha med dette nå når roingen starter igjen
– Kort oppsummert – hva tenker du at du har lært i det året som er gått?
– Jobbe med den jeg er og det som gjør meg lykkelig. Være takknemlig i hverdagen. Du merker veldig godt hvor mye det vanlige livet betyr. Ikke bruke tid på ting jeg ikke kan gjøre noe med. Lære seg ikke bare ha en plan A og B, men også C, D og E. Må kunne foreta en kjapp omstilling ved plutselig endring. Sette pris på alle som betyr noe av familie og venner. Har fått mer tid til dem, selv om det har vært digitalt. Passe på å opprettholde rutiner i lockdown. Tenke langsiktig og samtidig være nærsynt.
Når det gjelder det siste, forklarer Skarstein at det betyr å ha øynene rettet på målet.
– Vi vet at det en dag åpnes for konkurranse igjen, og da må vi være i stand til å prestere. Samtidig må man være så nærsynt at vi ikke lar oss prege så mye av at det skjer rundt deg fra dag til dag.
Går mot et travelt halvt år
Skarstein får det hektisk fremover med Paralympics i Tokyo, VM i roing i Shanghai i oktober, VM i ski på Lillehammer i januar i 2022 og Paralympics igjen, da i Beijing, i mars. Men først EM 9–11.april om kort tid.
– Det blir spennende å se om jeg også kan vise til forbedringer i det mesterskapet. Vi har i alle fall gjort en solid jobb for å få det til. Mesterskapet blir jo også en test på hvem som har taklet situasjonen best sportslig.