Sterke reaksjoner etter dramatisk Tour-etappe: – Det er galskap

Flere store velt på den siste milen av den tredje etappen i Tour de France skaper sterke reaksjoner. Lagsjefen i Groupama-FDJ er klar på at det ikke kan fortsette slik, mens rytter Ben O’Connor kaller det for «galskap.

– Jeg er en far. Det er mange familier som ser Tour de France på TV, mange unger ser Tour de France på TV og mange mødre ser Tour de France på TV. I dag tenker jeg at ikke ville ønsket at ungen min skal bli sykkelproff, sier Groupama-FDJs lagsjef Marc Madiot til fransk TV etter målgang.

– Vi må finne løsninger. Vi kan ikke fortsette slik. Det er ikke sykling lengre. Vi må endre på det, for hvis ikke, så vil det bli dødsfall en dag, mener Madiot.

Madiot (62) har vært lagsjef for det franske profflaget Groupama-FDJ i en årrekke og er klar på at det er en utfordring som ikke bare står på løypen, men også rytterne, lagene og arrangøren.

De første etappene i årets Tour de France har vært preget av flere store velt. Mandag gikk det en rekke store velt på den siste milen, den siste med 150 meter igjen, hvor det var en slak sving. Det var etter at den siste kilometeren allerede gikk unna i en litt slak nedoverbakke. I meget høy fart deiset Caleb Ewan og Peter Sagan i bakken. Ewan brakk kragebeinet i velten og er ute av rittet.

Ben O’Connor i AG2R Citroën er også sterkt kritisk.

– Én av de verste avslutningene i dag. Jeg håper alle som veltet er ok. Det her er galskap, skriver O’Connor på Twitter.

– Det var en krevende mental dag som krevde mye fokus. Jeg er glad det er over, sier Julian Alaphilippe til arrangøren.

Sportsdirektør i Qhubeka NextHash, Gino Van Oudenhove, sier til VG at de på forhånd visste at det ville bli en farlig finale.

– Veiene var ok, men ikke til å ha en finale hvor man 100 prosent sikkert vet at det blir en samlet spurt. Det er ingen sammenlagtryttere som vil miste tid, så det blir en blanding av sammenlagtlag og spurtlag. Via CPA (rytterunionen) ble det foreslått å utvide trekilometersregelen til åtte kilometer. For ASO (arrangøren av Tour de France) var det ikke et problem, men UCI (det internasjonale sykkelforbundet) sa nei, sier Van Oudenhove.

Tidlig på etappen veltet hjelperytteren Robert Gesink ut av Tour de France og det ble en virkelig marerittdag for Jumbo-Visma da Primoz Roglic for andre gang i årets Tour de France gikk i bakken.

Sloveneren, som ble nummer to i fjorårets utgave, var tydelig oppskrapet på armen og låret og fikk god hjelp av fire lagkamerater, men han klarte ikke å komme seg hele veien opp til teten.

Roglic ble etter etappen sendt til sykehus for en røntgenundersøkelse etter å ha slått halebeinet, men legesjekken viste at han «kun» var forslått og at ingenting var brukket.

Primoz Roglic kom i mål 1.21 bak etappevinner Tim Merlier, mens fjorårsvinner Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) var 26 sekunder bak etter å ha blitt hindret av en velt med fire kilometer igjen. I sammendraget ble Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) og Julian Alaphilippe de store «vinnerne» etter å ha kommet inn på samme tid som Merlier, mens Jack Haig (Bahrain-Victorious) - sjettemann i sammendraget før etappen - måtte bryte rittet etter å ha gått ned i velten med fire kilometer igjen.

TAPTE TID: Primoz Roglic tapte nesten ett minutt til fjorårsvinner Tadej Pogacar på den tredje etappen.

I den kaotiske spurten var det Tim Merlier (Alpecin-Fenix) som vant, foran lagkamerat Jasper Philipsen.

– Jeg tror jeg lever i en drøm. Jeg var veldig fornøyd med å vinne en etappe i Giro d’Italia tidligere i år, men å vinne en etappen i Touren, det største rittet i verden - jeg kan ikke tro det, sier Merlier i seiersintervjuet vist på TV 2.

Ewan dro også med seg Peter Sagan i velten, som skjedde rundt den siste svingen med 150 meter igjen.

Lagkameraten til Ewan, Thomas De Gendt, sier i et intervju med Eurosport etter etappen at han tror Ewan har brukket kragebeinet, men det er foreløpig ikke bekreftet av laget eller Ewan selv.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), som kom inn til en syvendeplass på etappen, beholdt den gule ledertrøyen.

VANT: Tim Merlier kunne juble for sin første etappeseier i Tour de France.

Fem ryttere kom seg med i bruddet som ble etablert mer eller mindre direkte ut fra start i Lorient. Blant dem var Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), som underveis sikret seg ett klatrepoeng og dermed tok tilbake ledelsen i klatrekonkurransen fra Van der Poel.

Etappen gikk stort sett rolig for seg, men med rett over 145 kilometer igjen gikk det en velt langt fremme i feltet. Primoz Roglics viktige hjelperytter i Jumbo-Visma, Robert Gesink, måtte bryte rittet, mens også 2018-vinneren Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) lå nede i flere minutter.

Ifølge Cyclingnews.com skal Thomas ha fått skulderen ut av ledd, men etter hvert kom han tilbake på sykkelen og med hjelp av lagkameratene kom han seg opp til hovedfeltet igjen.

SKADET: Geraint Thomas fikk behandling av medisinsk personell etter velten.