Uefa åpner disiplinærsak mot storklubber etter superliga-kaoset

Det europeiske fotballforbundet skal etterforske Barcelona, Real Madrid og Juventus for klubbenes rolle i de havarerte planene om en europeisk superliga.

Uefa-president Alexander Ceferin har vært hard mot superligaklubbene.
  • NTB

Uefa bekrefter selv onsdag at det er opprettet disiplinærsak mot de tre klubbene, og at en gruppe inspektører i tiden som kommer skal se nærmere på saken.

Klubbene risikerer ifølge nyhetsbyrået AP å bli utestengt fra deltakelse i mesterligaen, europaligaen eller andre turneringer. Bøter er også aktuelt.

Uefa opplyser at inspektørene som er utpekt, skal fokusere på om klubbene har gjort seg skyldig i et «potensielt brudd på Uefas juridiske regelverk … i forbindelse med det såkalte superliga-prosjektet».

I det aktuelle regelverket heter det blant annet at klubber ikke kan inngå avtaler om «forbudte grupperinger» uten Uefas godkjennelse, eller på utsiden av forbundets kontroll.

Har ikke gitt opp

Tolv klubber offentliggjorde natt til mandag 19. april planer om å danne sin egen turnering. Kontraktene var signert, men under to døgn senere havarerte prosjektet.

Sinne blant fansen og beinhard kritikk fra politikere og medier, særlig i England, bidro til kollapsen.

Manchester City var først ute med å bekrefte at de ville hoppe av. Raskt fulgte Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea og Tottenham etter. Senere gjorde spanske Atlético Madrid og de italienske Milano-klubbene Inter og Milan det samme.

Real Madrid, Barcelona og Juventus har på sin side ikke gitt opp planene om en framtidig superliga.

Verbal skyts

Uefa har tidligere opplyst at de ni klubbene som trakk seg fra superligaen, ilegges en bot tilsvarende fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Forbundet, med president Alexander Ceferin i spissen, har samtidig akseptert unnskyldningen klubbene har kommet med.

Ceferin har vært tydelig på at superliga-prosjektet må få konsekvenser for de tre klubbene som så langt ikke har gjort helomvending.

Han rettet også friske verbale svingslag mot aktørene da planene ble kjent.

– Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til å godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin.

Forsiktig Infantino

Fifa-president Gianni Infantino uttrykte også motstand mot prosjektet, men har i ettertid manet til varsomhet med hensyn til sanksjoner.

– Ved å straffe eksempelvis en klubb, straffer du også spillerne, trenerne og fansen, som ikke har hatt noe med dette å gjøre. Jeg foretrekker alltid dialog i konflikter, selv i de mest delikate situasjonene, sa han nylig.

Fotballtoppen la videre til at han mener eventuelle sanksjoner først og fremst må komme fra nasjonale forbund, etterfulgt av Uefa og til slutt Fifa.