Halve folket ønsker vinter-OL

Annenhver nordmann mener at Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i 2030, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Bare 27 prosent er negativt innstilt.

I en landsdekkende spørreundersøkelse sier 49 prosent at de er positive til en norsk søknad om å få arrangere vinter-OL i 2030. Foto: Heiko Junge, NTB
  • NTB

– Det er en utvikling i tallene siden forrige gang man hadde en slik prosess. Det er hyggelig og positivt, sier styremedlem Kristin Kloster Aasen i IOC til VG.

I den landsdekkende spørreundersøkelsen, som er gjennomført av Respons på vegne av VG, sier 49 prosent at de er positive til en norsk søknad om å få arrangere vinter-OL i 2030. 27 prosent oppgir at de er negativt innstilt, mens 23 prosent av de spurte svarer «vet ikke».

Har undersøkt interessen for OL-søknad

Nyheten kommer samtidig som idrettsledere fra hele landet samles i Tromsø denne helgen. Der skal blant annet en mulig ny norsk OL-søknad diskuteres.

Idrettspresident Berit Kjøll har satt ned et utvalg som har sondert interessen for en ny OL-søknad internt i norsk idrett. Utvalget skal legge frem sitt arbeid på ledermøtet i NIF i Tromsø lørdag. Deretter skal sonderingene fortsette frem mot en ny ledersamling i november før Idrettstinget må fatte en avgjørelse om ett år.

– Det er likevel på det rene at et fremtidig OL og Paralympics i Norge ikke kan gjennomføres uten støtte fra det norske folk, sier Kjøll til avisen.

Ikke avvisende til mulig søknad

Ender det opp med et OL-ja fra Idretts-Norge, vil NIF begynne å jobbe politisk med OL-søknaden. Medlemmene i familie – og kulturkomiteen på Stortinget gir et inntrykk av at partiene har svært forskjellige innstillinger til et fremtidig OL på norsk jord, skriver TV 2.

– Jeg synes det er bra at idretten ser på en slik mulighet, sier komitéleder Grunde Almeland (V).

Blir det bestemt at det skal søkes om et OL, vil man i siste instans være avhengig at et flertall i Stortinget for å få den nødvendige statsgarantien på plass.

– Senterpartiet er veldig positive til at idretten ønsker en slik sondering. Hvis idretten selv vil søke om å arrangere OL, så har vi programfestet at vi vil jobbe for et OL i 2034, sier andre nestleder i komiteen, Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).

– Ikke tiden for å sløse milliarder på «pampefest»

Frps landsmøte gikk tilbake i 2014 imot at Norge skulle søke 2022-OL. Åtte år senere er motstanden fortsatt stor.

– Idretten står selvsagt helt fritt til å sondere. Jeg mener imidlertid dette ikke er tiden for å kaste bort tid og mye penger på et slikt arbeid, da også idretten står i en krevende situasjon etter koronapandemien. Jeg og Frp mener dette ikke er tiden for å sløse milliarder på en «pampefest», sier komitémedlem Silje Hjemdal (Frp) til TV 2.