Sport

Ble usikker av Klæbo: – Jeg så på henne og tenkte: Hva søren gjør vi nå?

Therese Johaug og Heidi Weng var de enste norske løperne som stilte til start i sprengkulden.

50 minutter før start bestemte Therese Johaug seg for å konkurrere i kulden: – Jeg ble usikker da jeg hørte at gutta, Ragnhild, Lotta og Anna skulle stå over.
  • Johannes Strand
    Johannes Strand
    Journalist

RUKA: Etter å ha utsatt rennet to ganger grunnet kulden, ble jaktstarten for damene gjennomført klokka 13.45. Frida Karlsson, vinneren fra lørdagens 10-kilometer, gikk ut knappe 15 sekunder før Therese Johaug.

Halvveis i løpet hadde Johaug tatt igjen Karlsson. Noen minutter senere rykket hun fra den svenske løperen, og luken ble bare større og større. Til slutt vant Johaug komfortabelt. Heidi Weng ble nummer tre og hadde den beste langrennstiden.

Les også

Klæbo ville ikke gå i sprengkulden: – Kan få problemer

Johaug og Weng var de eneste norske løperne som stilte til start i Ruka. Alle de norske herreløperne sto over jaktstarten. Det gjorde også Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng og Anna Svendsen. Årsaken: Sprengkulden.

– Jeg ble usikker da jeg hørte at gutta, Ragnhild, Lotta og Anna skulle stå over. Jeg og Heidi bor i samme leilighet her, og jeg så på henne og tenkte: Hva søren gjør vi nå?

Tok flere kuldegrep

Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg gikk jaktstarten. Det var bestemt uavhengig av kulden.

Johaug gikk til topps på søndagens jaktstart. Frida Karlsson ble nummer to og Heidi Weng tre.

Johaug tok en tur ut av leiligheten 50 minutter før start. Da ble avgjørelsen tatt: Hun ville gå.

– Da kunne ingen stoppe meg. Jeg hadde bestemt meg. Hvis man begynner å tvile, gjør det noe med deg mentalt. Jeg måtte være på hugget.

Les også

Sprengkulde i Ruka: Ingen norske herreløpere stiller til start

Johaug forteller at hun tok flere grep for å takle kulden nordøst i Finland:

– Jeg teipet lårene, alle fingrene og ansiktet. I tillegg tok jeg på meg to stillongs og to superundertøy. Under oppvarminga var jeg så varm at jeg svettet mye.

Skistjernen sier hun ikke var kald underveis i løpet.

33-åringen fikk raskt en dunjakke av servicepersonell etter målgang.

Måtte ta buffen over munnen

Weng gikk raskest av alle på jaktstarten. Hun gikk ut som nummer ti og endte på en tredjeplass.

– Jeg skjønner at flere valgte å ikke gå. Men jeg tok det med ro og stresset ikke. Det kan bli kaldt i OL også, så nå er jeg bedre forberedt til det.

Også Weng tok på seg ekstra mye klær:

– Jeg hadde på meg to luer og to ullbuffer. Den ene buffen tok jeg over munnen i utforkjøringene, slik at det ikke ble kaldt. I tillegg hadde jeg på meg masse annet tøy. Det var nok smart.

– Jeg teipet lårene, alle fingrene og ansiktet. I tillegg tok jeg på meg to stillongs og to superundertøy, forteller Johaug.

Angrer ikke på avgjørelsen

Heller ikke hun ble kald underveis i løpet.

– Jeg trodde jeg skulle fryse på beina, og på start angret jeg på at jeg ikke tok på overtrekk på skoa. Men det gikk fint.

Etter løpet var Weng glad for at hun stilte til start:

– Kanskje viser det seg å være et dumt valg, og at de andre var smarte. Det får vi svar på senere. Men jeg er glad jeg gikk. Det er kjempekaldt her, men masse klær var tingen i dag.

Weng vet ikke om det var lurt at hun stilte til start eller ikke: – Kanskje viser det seg å være et dumt valg, og at de andre var smarte. Det får vi svar på senere.

– Helt på grensen

Langrennssjef Espen Bjervig sier det var utøverne selv som måtte bestemme om de ville gå eller ikke:

– Vurderingene ble tatt basert på egen erfaring og konsekvensene det kunne gi. Noen sliter med kulden og får såre luftveier, andre tåler det bra. Det var helt på grensen til hva som er helsemessig forsvarlig i dag. Jeg kunne ha presset på for at alle skulle gå, men slik fungerer det ikke.

– Hvilke råd fikk utøverne?

– Vi må være den objektive parten og diskutere konsekvensene av å gå og ikke gå. Det er ikke lett å ta slike avgjørelser.

Langrennssjef Espen Bjervig sier det er utøverne selv som må bestemme om de skal gå eller ikke i kulden.

Klæbo: – Kan få problemer

Kuldegrensen til FIS er – 20. Er det kaldere enn det, er det vind og luftfuktighet som avgjør om det blir skirenn eller ikke. Søndag var det kaldere enn – 20 flere steder i Ruka.

Les også

Ble lei seg: – Dau i kroppen av dritten jeg holdt på med

Klæbo begrunnet sin avgjørelse slik til Adresseavisen:

– Problemet er at vi trekker inn så sinnssykt mye kaldluft. Vi vet ikke mye om effekten av det. Det kan gå helt fint, men jeg kan få problemer. Jeg tror vi gjorde en riktig vurdering.

Johannes Høsflot Klæbo og de andre herreløperne valgte å ikke gå søndagens jaktstart.

Neste helg venter ei ny verdenscuphelg. Da skal Johaug, Klæbo, Weng og de andre norske stjernene konkurrere på Lillehammer.

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Therese Johaug
  3. Heidi Weng
  4. Langrenn
  5. Ruka