Klart for Champs-Élysées-dyst: Her er Kristoffs sterkeste rivaler

Fem menn peker seg ut som kandidater til å seire i Paris.

Den avsluttende etappen i Paris er høytid for spurterne. Her er de fem største favorittene. Fra venstre: Alexander Kristoff, John Degenkolb, André Greipel, Mark Cavendish og Peter Sagan.

Etter uker med blodslit i fjellene får spurterne endelig oppmerksomheten på søndagens Tour de France-etappe. Det er duket for den tradisjonsrike etappen på Champs-Élysées.

Etappen skiller seg fra andre spurtetapper. Den avgjøres i en slak motbakke, og underlaget er brostein.

FØLG DIREKTE FRA 16.35: Tour de France, 21. etappe

Det er også en etappe der det nesten alltid blir spurtoppgjør. Sist gang en rytter snøt spurterne med et frekt rykk var da Alexandr Vinokurov vant i 2005. Dermed blir det trolig en spurter som vinner søndag. Bryan Coquard og Edvald Boasson Hagen er blant de sterkeste outsiderne, men der fem menn som peker seg ut som de aller sterkeste spurterne. Her er de fem favorittene:

André Greipel (33)

Land: Tyskland

Lag: Lotto-Soudal

Etappeseire i Tour de France: 9

Den tyske stjernen har kallenavnet «gorillaen», og vil nok uansett utfall i Paris bli husket som spurtkongen i årets Tour de France. Vant etappene i Zeeland, Amiens og Valence i årets ritt.

Kjent for å ha en av de råeste toppfartene i feltet. Spørsmålet er imidlertid om han har bevart toppformen etter de knallharde fjelletappene de siste ukene.

Alexander Kristoff (28)

Land: Norge

Lag: Katjusja

Etappeseire i Tour de France: 2

Her jubler den britiske spurtstjernen Mark Cavendish over seieren 10. juli. I bakgrunnen er Alexander Kristoff (til venstre) og André Greipel (til høyre).

Nordmannen har de siste årene fått en posisjon som en av verdens beste spurtere. Klassikerseire i Milano-Sanremo og Flandern Rundt har vist at Kristoff har mer å spille på enn de andre spurterne. Årets Tour de France har imidlertid stilt spørsmål ved om Kristoff mangler toppfarten til de aller hvasseste. Han savner også Luca Paolini, som forsvant ut av rittet etter å ha testet positivt for kokain.

Både det faktum at spurten er i slak motbakke på brostein og at rytterne har lagt bak seg tre steintøffe uker, kan være en fordel for Kristoff.

Mark Cavendish (30)

Land: Storbritannia

Lag: Etixx-Quick Step

Etappeseire i Tour de France: 26

Den store spurtkongenmåtte vente nesten to år — men på den 7. etappen vant briten igjen en etappe av Tour de France.

Cavendish er en spesialist på den noe underlige avslutningen på Champs - Élysées. Briten vant paradeetappen hvert år fra 2009 til 2012. Var ubeseiret i Paris før Marcel Kittel vant i 2013.

I år har imidlertid Cavendish kke hatt et like bra opptrekk som i tidligere Tour-utgaver. Han må klare seg uten Michal Kwiatkowski, Tony Martin og Mark Renshaw søndag, siden alle de tre har trukket seg. I tillegg sliter «Cav» med sjukdom før den siste etappen.

John Degenkolb (26)

Nasjon: Tyskland

Lag: Giant-Alpecin

Her stikker André Greipel sykkelen over mållinjen på den 15. etappen i Valence. Til venstre er andremann John Degenkolb.

Etappeseire i Tour de France: 0 Tyskeren var lenge sett på som et stort spurttalent, men har utmerket seg mer og mer i klassikerne med seire i både Milano-Sanremo, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix de to siste årene.

Tidligere år har han vært opptrekker for Marcel Kittel, men siden Kittel ble skadet før årets Tour, er Degenkolb Giant-Alpecins spurter. Tyskeren har en andreplass som best i årets Tour de France.

Peter Sagan (25)

Nasjon: Slovakia

Lag: Tinkoff SAXO

Etappeseiere i Tour de France: 4

Sagan har allerede sikret seg poengtrøya for fjerde året på rad, og som i fjor kan han gjøre det uten en etappeseier.

Tinkoff SAXO-rytteren har blitt nummer to hele fem ganger så langt i årets Tour. På Champs-Élysées blir det trolig hans første etappeseier, sjette andreplass eller ellevte plassering innenfor topp fem i Tour de France 2015.

Er den mest allsidige av spurterne, men det er neppe tilfeldig at han til stadighet mislykkes med å gå helt til topps på etapper. Årsaken kan være en blanding av dårlig posisjonering og lite hjelp fra laget. Sagan har ofte startet spurten noen meter bak hans fremste konkurrenter.