Sport

Kristoff skaper sykkelfeber fra Bergen til Varhaug

Han er årets mestvinnende syklist, og neste år kommer Alexander Kristoff til å tjene minst 20 millioner.

Tour des Fjords frambringer mye idrettsglede og en stor porsjon galskap. Ådne Listøl (15), i det røde kostymet, hadde møtt fram for å heie på Alexander Kristoff og co sammen med kompisene sine ved Svandalsfossen. Foto: Tommy Ellingsen

 • Camilla Klovning

Pol fra Belgia hilste Tour des Fjords-rytterne med et stort gult flagg da de satte kurset mot Haugesund i krysset E39/E134. Foto: Tommy Ellingsen

Slik så det ut da hovedfeltet, med Alexander Kristoffs Katjusja-lag i spissen, ankom Grinde. Foto: Tommy Ellingsen

Pol fra Belgia hilste Tour des Fjords-rytterne med et stort gult flagg da de satte kurset mot Haugesund i krysset E39/E134. Foto: Tommy Ellingsen

Mange hundre frammøtte hadde stilt opp for å heie Alexander Kristoff inn til en ny seier på oppløpet i Sauda sentrum i går. Foto: Tommy Ellingsen

Alexander Kristoff var sliten etter virkelig å ha gravd dypt for sin tredje strake etappeseier av tre mulige i årets Tour des Fjords. Foto: Tommy Ellingsen

Alexander Kristoff mottok folkets hyllest fra podiet i Sauda etter sin tredje Tour des Fjords-triumf i 2015. Foto: Tommy Ellingsen

Alexander Kristoff mottok folkets hyllest og kyss på kinnet fra podiedamene i Sauda etter sin tredje Tour des Fjords-triumf i 2015. Foto: Tommy Ellingsen

Som etappevinner måtte Alexander Kristoff til dopingkontroll i Sauda i går. Belønningen var en eksklusiv helikoptertur hjem til Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen

SAUDA (Aftenbladet): Han er for øyeblikket kanskje verdens beste syklist og én av idrettens store, internasjonale stjerner. I går skapte en 27-åring fra Storhaug sykkelhysteri langs Saudafjorden. I dag inntar trippelvinner Alexander Kristoff hjembyen Stavanger før turen går videre til Sandnes og Jæren.

Les også

Uslåelige Kristoff belønnet med helikoptertur

— Jeg gleder meg. Det er selvsagt litt ekstra press forbundet med det å konkurrere på hjemmebane, men jeg har vunnet så mye nå at jeg føler det verste presset er borte, sier en sliten og iskald Kristoff til Aftenbladet like etter målgang i Sauda.

Les også

Derfor kjører Kristoff Tour des Fjords

Da Katjusja-rytteren og resten av Tour des Fjords-sirkuset ankom Bjørn Eidsvågs stolte hjemsted akkurat i tide til Saudadagene, hadde de passert tusenvis av elleville tilskuere langs veiene fra Stord, via Sveio, Haugesund, Skjoldastraumen, Vats, Sandeid, Vikedal og Ropeid.

Hysteri på Stord

Allerede før starten i Leirvik fikk arrangørene tydelig se hvorfor Kristoff er så viktig for rittet. Mer enn 800 barn tok rittledelsen på senga da de møtte opp for å delta i barnerittet, og det var tidvis hysteriske tilstander blant de frammøtte under 18 år.

— Det var faktisk litt hysteri der oppe, ja. Livet er litt annerledes enn for noen år siden, men det er vel kanskje bare å venne seg til det. Stort sett er det jo kjekt, men det kan bli litt mye av og til, sier Alexander Kristoff etter sin tredje etappeseier av tre mulige i årets Tour des Fjords.

Sammen med resten av rytterne har han latt seg imponere av oppmøtet på de tre første etappene. I kuling, regn og hagl har folk møtt mannsterke opp fra Bergen i Nord til Aksdal i sør. Og enda har Kristoff selve indrefileten i vente; de to etappene med henholdsvis start og målgang på torget hjemme i Stavanger.

Mange langs løypene

— Folk har virkelig stilt opp for å heie på oss, og det er veldig bra. Det første målet mitt for helgen er å forsvare ledertrøya. Og så håper jeg selvfølgelig å vinne i Stavanger. Og sist, men ikke minst, gleder jeg meg til å få litt bedre vær, sier Kristoff.

Da han spurtet over målstreken i Sauda etter en knallhard etappe var det til årets 16. etappeseier. Stavanger-syklisten ligger for øyeblikket på andreplass på verdensrankingen – høyere enn noen annen nordmann noensinne har gjort – og er enig med sin russiske arbeidsgiver Katjusja om en kontrakt som vil gi ham omtrent 20 millioner kroner i lønn neste år.

Da blir de drøyt 78.000 kronene han har kjørt inn i Tour des Fjords så langt for småpenger å regne. Men ennå ligger det litt i potten. 26.000 per etappeseier i helgen, samt 65.000 for sammenlagttriumf.

— 16 seiere er et godt tall, men jeg har fortsatt noen store ritt igjen i år og håper ikke jeg har brukt opp alle. I dag måtte vi virkelig jobbe for seieren. Det kom mange farlige angrep, og en periode fryktet jeg å tape sammenlagtledelsen. Det er mange som vil sette oss under press nå, men vi har et sterkt lag og jeg håper vi skal bite fra oss i helgen også, sier spurtkanonen.

Stor suksess så langt

Han har allerede fått signaler om at han får håndplukke sine egne hjelperyttere neste sesong. I tillegg til det økonomiske løftet som gjør at han mer enn tredobler lønnen sin, har Katjusja gitt uttrykk for at de i enda større grad vil bygge laget rundt sin norske stjerne. Det betyr at forholdene legges til rette for enda mer Kristoff-suksess i årene som kommer.

Det er Roy Hegreberg glad for. Tour des Fjords-direktøren er strålende fornøyd med rittet så langt.

— Det har gått veldig bra. Det har kommet mer og mer folk i løypene for hver dag, og både tilskuertallene og seertallene på tv er helt utrolige. Denne etappen var fantastisk og startet med et enormt oppmøte på Stord. Med Kristoff-effekten på hjemmebane har vi fått en vanvittig oppbakking. Nå gleder vi oss bare til helgen, sier Hegreberg til Aftenbladet.

Også for distriktene som får besøk av Tour des Fjords-syklistene betyr sirkuset mye. Like etter målgang i går fikk Sauda-ordfører Frode Sulen (Ap) overrakt blomster av Hegreberg.

Selv mente Sulen at det var Hegrebeg som skulle hatt blomstene.

Fornøyd ordfører

— Dette betyr enormt mye for Sauda, det er jeg hundre prosent sikker på. Da vi fikk forespørselen om å være delaktige i rittet i september, tente vi i bånn hele gjengen. Det kostet kommunen 200.000 kroner, og sammen med 600.000 fra Ryfylke-fondet har vi spyttet i 800.000 kroner til sammen. Og det er verdt hver krone, sier Sauda-ordføreren til Aftenbladet.

Han var svært begeistret etter gårsdagens etappe.

— Den markedsføringen dette innebærer – med tv-bilder til millioner av mennesker – bidrar virkelig til å sette Sauda på kartet og kommer garantert til å øke turismen. Jeg har allerede sagt til arrangørene at de er hjertelig velkomne til å legge rittet til byen vår igjen neste år dersom de ønsker det. Denne opplevelsen har vært enda bedre enn forventet!

 1. Les også

  Kristoff vant igjen: - Det føles veldig godt

 2. Les også

  Dette er verdt å vite om 3. etappe i Tour des Fjords

 3. Les også

  Bystrøm satser på lørdagen

Les mer om

 1. Alexander Kristoff

Relevante artikler

 1. SPORT

  Uslåelige Kristoff belønnet med helikoptertur

 2. SPORT

  Kø for å bli start- og målby i Tour des Fjords

 3. SPORT

  Nå er det klart for fem dagers sykkelfest

 4. SPORT

  Slik blir Tour des Fjords-etappene: Ikke skreddersydd for Kristoff

 5. SPORT

  Neste år vil Kristoff vinne i Sandnes

 6. SPORT

  Onsdag blir det omkjøringer og forsinkelser i bergensområdet