Sport

Sensasjonell avslutning på Tour of Norway

To ukjente ryttere kjempet om seieren.

Tour of Norway ble avsluttet søndag. Her fra lørdagens etappe.

Andreas Vangstad, som kjører for Team Sparebanken Sør, avsluttet med en sensasjonell seier på den siste etappen i Tour of Norway søndag.

Den unge nordmannen gikk i utbrudd alene mot slutten og kom inn på Eggemoen i ensom majestet. Han slo Fredrik Galta, som sto for en like stor overraskelse, med 11 sekunder. At de to forholdsvis ukjente norske rytterne skulle ta de to beste plassene på den siste etappen i «den norske turen» søndag var nærmest utrolig og ga svært høye odds.

– Dette var helt utrolig, at det skulle holde til mål. Jeg trodde ikke håpe og tro det skulle bli seier før like før mål, for jeg snudde meg i den siste bakken og så at flere forsøkte å støte seg opp til meg, sa Vangstad til TV 2. Han kom til mål med armene over hodet etter å ha tatt den største seieren i karrieren til nå.

Vangstad tok sjansen mot slutten etter å ha ligget i utbrudd, og den uredde og tøffe satsingen hans mot slutten, betalte seg.

Dansk sammenlagtvinner

Dansken Jesper Hansen beholdt ledelsen i sammendraget og vant totalt, selv om Tinkoff-Saxo-rytteren ikke var helt i teten på den siste etappen. Han hadde 47 sekunder til gode på Edvald Boasson Hagen til slutt.

Dansken avgjorde på etappen fram til Rjukan, der han kjørte fra alle konkurrentene i den tøffe etappen forbi Gaustatoppen. Der fikk han nesten et minutts ledelse til Edvald Boasson Hagen, og selv om den norske MTN-Qhubeka-rytteren forsøkte seg flere ganger, var ikke Boasson Hagen sterk nok etter skaden. Han har ikke kjørt ritt siden han brakk kragebeinet i klassikeren Gent-Wevelgem.

Men det var Vangstads store dag søndag.

– Det Vangstad presterte i dag var nesten utrolig. Jeg har jo sett at han har vært sterk, men han har ikke fått det til skikkelig før nå, sa lagkamerat Vegard Robinson Bugge, som selv sikret seg klatretrøya i rittet. Den kampen avgjorde han allerede lørdag.

Kristoff på topp

Alexander Kristoff tok seieren på de to første etappene i Tour of Norway i år. Han endte på tredjeplass søndag og vant spurten i hovedfeltet, og det gjorde at han stakk av med den grønne poengtrøya.

De to unge nordmennene Vangstad og Coop Østerhus' Fredrik Galta tok fjerde— og femteplassen i sammendraget. Det forteller om sterk og solid sykling og innsats, ikke bare på den siste etappen søndag, men gjennom hele Tour of Norway.

For Kristoff lå spenningen på den siste etappen først og fremst på om han skulle klare å holde Edvald Boasson Hagen bak seg i kampen om den grønne poengtrøya. Det klarte Kristoff.

Hagen satte inn et rykk i den siste bakken, men var ikke sterk nok til å kjøre fra, og da Kristoff brukte de fantastiske spurtegenskapene sine og tok tredjeplassen søndag, sikret han også den grønne trøya.

For de beste norske proffene er det Tour des Fjords som er neste oppgave nå. Det rittet går på Vestlandet og starter onsdag. (©NTB)

Les også

  1. Ny topplassering for Eiking

  2. Her spurtslår Eiking (20) selveste Alexander Kristoff