Bolt mot Gatlin er den godes kamp mot den onde

Ikke siden Ben Johnson og Carl Lewis møtte i OL-finalen i Seoul 1988 har en 100-meterfinale blitt så følelsesladet som søndagens oppgjør i Fugleredet. 

SUPERDUELLEN: Hvem er verdens raskeste sprinter? Justin gatlin? Eller Usain Bolt? Søndag ettermiddag får vi svaret under 100-meteren i Fugleredet.

BEIJING (Aftenposten): I 1988 var det Johnson, som alle mente måte ha dopet seg, mot Carl Lewis, som de fleste trodde var ren. Sannheten var at Lewis ikke var så fullstappet på dopingmidler som Johnson, men senere ble også Lewis tatt av dopingjegerne.

Les også

Gatlin med skremmeskudd - raskere enn Bolt i forsøket

I år er bildet enda klarere. Justin Gatlin mot Usain Bolt. Gatlin er blitt tatt for doping to ganger, og mange mener det er en skandale at han i det hele tatt får være med. Usain Bolt er sjarmøren og friidrettens største stjerne. Han er ikke tatt i doping, og for friidrettens renommé bør han helst ikke bli det heller. Den idretten trenger ikke flere dopingskandaler.

LEGENDARISK: Et av de mest ikoniske idrettsøyeblikkene: Ben Johnson med armen i været etter å ha slått sin rival Carl Lewis (lengst til høyre) i 100-meterfinalen i Seoul. Siden ble Johnson fratatt gullet på grunn av doping.

Så kan man stille det ubehagelige spørsmålet: Hvorfor skulle Bolt være ren når folk som løper saktere enn ham er tatt for doping?Er svaret så enkelt at med noen tiårs mellomrom kommer det noen genetiske vinnere som ikke er som alle andre? En Messi i fotball, en Michael Jordan i basket, en Wayne Gretzky i ishockey og en Bolt i friidrett.

Les også

Her erfriidrett-VMs 10 største dueller

Bolt har all sympati

Det er ikke første gang jamaicaneren Bolt og amerikaneren Gatlin møter hverandre i et VM. Så sent som i VM i Moskva 2013 tok Bolt gullet foran Gatlin. Men det er litt annerledes denne gangen. For to år siden var det ingen som kunne slå Bolt. Trodde vi. Og det stemte.

Nå er det den dopingtatte Gatlin som er favoritt. Hvem ønsker å se en dobbelt dopingtatt ta gullet foran han som aldri har jukset – i alle fall ikke beviselig?

– Jeg tror til og med det er noen amerikanere som håper at Bolt vinner, sier Steinar Hoen, som har hatt Usain Bolt som trekkplaster på Bislett de gangene superstjernen har hatt lyst på en Oslo-tur.

Gatlin vil aldri bli invitert. Folk som er tatt i tunge dopingsaker blir ikke det. Bare hvis Bislett hadde ligget lenger bak på IAAF-kalenderen, kunne Gatlin ha dukket opp på Bislett. Reglene sier at alle som har sjansen på sammenlagtseier i Diamond League har rett til å delta.

Les også

«Det eneste som mangler er at Usain Bolt blir tatt for doping»

Fortsatt "Lightning Bolt"?

Steinar Hoen er forøvrig ikke blant dem som slakter Gatlin like nådeløst som mange andre. Han minner om at amerikaneren har jobbet seg møysommelig tilbake til toppen etter at han fikk konkurrere igjen i 2010. Da kom han tilbake etter fire års fravær og løp på 10,24 i comebacket, senere samme år på 10,09. Da var han nummer 27 i verden.

Året etter løp han 9,95 og var 15. best, så 9,79 og tredje best, deretter 9,85 og nest best, mens han i fjor noterte 9,77 og toppet verdensstatistikken.

I år har Gatlin leverte de fire beste tidene, med 9,74 i Doha 15. mai som det ypperste. Egentlig var 33-åringen utropt som VM-vinner helt til Bolt dukket opp i London 24. juli og løp på 9,87. Da skjønte man at "Lightning Bolt" hadde skrudd på tenningen igjen.

Ferdig med partysesongen

– Bolt er en glad gutt som setter pris på alt livet har å by på. Derfor ser vi at han enkelte år ikke tar sprinten så alvorlig. Da stiller han opp på show på stranden i Rio og løper noen stafetter. Ikke bare fordi han skal feste, men Bolt-klanen ønsker ikke at han skal brenne ut for fort. I 2010 hadde han et partyår. Så kom han sterkt tilbake i 2011, 2012 og 2013, mens 2014 var som 2010, sier Steinar Hoen, som kjenner godt til Bolt og folkene rundt ham.

– I fjor høst begynte han å trene godt igjen, men litt småtrøbbel med skader har gjort at han ikke har fått ut potensialet – før London. Nå har han fått ytterligere fire uker på seg. Jeg tror fortsatt at Gatlin tar det, men det kommer til å bli ulidelig spennende. Uansett er det veldig bra at Bolt ikke feiger ut og bare løper stafett. Han stiller opp – og vil trolig tape – men da får han virkelig en grunn til å trene godt før OL i Rio, sier Hoen.

Gatlin viste muskler

I forsøksheatet lørdag var Gatlin tydeligvis ute etter å sette seg i enda mer respekt hos Bolt og noterte sterke 9,83 i 2,1 sekundmeter medvind. Det er bedre enn Bolts årsbeste, som er 9,87 fra London for en måned siden.

Usain Bolt kom i heatet etter og fikk 9,96, men han jogget vesentlig mer enn Gatlin – og også i svak motvind. Jamaicaneren virket svært komfortabel og mente tydeligvis at han ikke hadde så mye å bevise. Han har jo bevist og bevist siden han slo gjennom nettopp i Fugleredet under OL i 2008. Da tok han tre gull. Så gjentok han bragden i London fire år senere.

Friidrettens fremtid, kaller de største dramatikerne søndagens duell.