Sport

Politiet stormet de norske håndballjentenes hotellrom med hunder og gjennomsøkte rommene deres

Norges U20-VM-kvalifisering ble avlyst etter sikkerhetskaos i Serbia.

SIKKERHET: Politi vokter veien til arenaen i Kovilovo i forbindelse med den avlyste kampen mellom Serbia og Kosovo.
  • NTB
  • Reidar Løfaldli

Serbia er kastet ut av kvalifiseringen til U20-VM i håndball etter at kampen mot Kosovo ble avlyst av sikkerhetshensyn. Norges siste kamp røk også.

Det bekrefter Norges Håndballforbund i en pressemelding lørdag.

– Dette er en meget spesiell situasjon, sier generalsekretær Erik Langerud.

- Jeg vil kalle det en skandale, men jeg skal være forsiktig med å plassere skyld. Det er mildt sagt en håpløs situasjon, sier han til Dagbladet.

Håndballforbundets generalsekretær Erik Langerud.
Les også

Norge knuste all motstand - vant lagkonkurransen i skiflyvning overlegent

Ikke enige om Kosovo

Stridens kjerne var håndballkampen mellom U20-lagene til Serbia og Kosovo. Oppgjøret skulle bli det første registrerte møtet på idrettsbanen landene imellom. Kosovo, en tidligere serbisk provins, erklærte uavhengighet i 2008, men er ikke anerkjent som en egen stat av serberne.

I stedet ble kampen avlyst av Serbias innenriksminister av sikkerhetshensyn fredag, dagen etter at flere demonstranter hadde samlet seg med bluss og flagg utenfor håndballarenaen der oppgjøret skulle spilles.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) hadde allerede flyttet kampen fra Kragujevac til Kovilovo, like utenfor Beograd og bestemt at kampen skulle spilles for tomme tribuner, men kampen lot seg likevel ikke gjennomføre, ifølge serbiske myndigheter.

Avlysningen førte til at EHF kastet Serbia ut av Norges gruppe i kvalifiseringen. Senere lørdag ble også de siste gjenværende kampene i kvalifiseringsgruppen stoppet. Grunnen var sikkerhetsmessige vurderinger gjort av den serbiske staten.

– Hele kvaliken er avlyst. Laget reiser hjem i kveld, bekrefter Langerud overfor VG.

Sola-spiller Line Ellertsen er med i Norges tropp.

Sola-spiller Line Ellertsen (19) er blant spillerne på det norske laget.

Hun bekrefter lørdag ettermiddag overfor Aftenbladet at spillerne føler seg trygge og blir godt ivaretatt. Utover det ønsker hun ikke å kommentere situasjonen som er oppstått i Serbia, og henviser til generalsekretær Erik Langerud.

Les også

Svensk legende ringte pappa Northug og ville hjelpe

Usikkert rundt resten av kvalifiseringen

Dagbladet skriver at juniorlandslagsspillerne ikke fikk forlate hotellet mellom kamper. I tillegg har de politieskorte til og fra kampene.

- Det er så ille her. Det er politisperringer på alle hjørner, og politiet kom inn på rommene til jentene med hunder for å undersøke. Jentene blir selvfølgelig redde, sier Toril Fiskerstrand til Dagbladet.

Hun er mor til landslagskeeper Catharina Fiskerstrand Broch og til stede i Beograd med seks andre foreldre. Hun forteller om tusenvis av politi omkring i gatene.

– Jeg prøver å si til dem at det er et eller annet mellom Kosovo og Serbia som går ut over dere. Det er ikke riktig, overhodet ikke, men jentene klarer å holde fokus. Men de blir jo redde, forteller Fiskerstrand til VG.

– Man skal ikke bruke idrett og politikk på denne måten, og i hvert fall ikke med så unge jenter. Jeg er så opprørt over at det skjer slike ting. Det kan ikke være sånn i 2018, sier hun.

Fredagens kamper var kvalifiseringens første. Norges håndballjenter slo Slovakia 32–23 i sin første kamp. Hva som skjer med den siste kampen og resten av kvalifiseringen er uvisst.

Vinneren av kvalifiseringsgruppen skal spille U20-VM i Ungarn i juli.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Kosovo
  3. Serbia