Sport

Drømmernes golftour i Østerdalen

Her er ingen TV-kameraer, ingen journalister og heller ingen tilskuere. Ikke mye penger i potten. Men drømmene er der; om at golflivet skal bli annerledes.

  • Arne Hole

Det fins mange golftourer i verden. Få er mindre attraktive enn Norges P4-tour. I Birkebeiner Open på naturskjønne Sorknes skal det deles ut bare 125 000 kroner i premier fordelt på 40 mann. For de som ender sist, blir det akkurat nok til å be med dama på kino.Men Sorknes ligger der som et lysegrønt håp for en gjeng håpefulle golfere. Og noen som har gitt opp håpet. P4-tour er en start. Om den ikke gir så mye penger, handler det om ranking. P4-tour er en del av Nordic League. En topp ti-plassering i Nordic League gir tur rett til finalekvalet på Europa-touren.Det er en plass på Europa-touren de drømmer om.

Få utvalgte

Thomas Hansen fra Østmarka ligger best an av de norske etter to 70-runder. Han er samtidig den mest nøkterne av dem vi møter. Hansen har prøvd seg før — og erfart at veien til golfhimmelen er full av spikermatter.- Det ble helt umulig. Mellom turneringene måtte jeg hjem og jobbe for å skaffe penger i stedet for å trene. Nå tar jeg det som det kommer, sier 29-åringen, som er såkalt "teaching pro" i Askim.Morten Orveland spiller golf på heltid på femte året. Han har møtt mye motgang, men akkurat som myggen i Østerdalen, har han ingen planer om å gi opp.- Jeg vet hvilken kapasitet jeg her, men en dårlig rygg har ødelagt de to siste årene.- Hva får en med dårlig rygg til å tro at han skal lykkes?- Fordi jeg vil. Jeg orker ikke tanken på å gi meg. Det er så "jævla" gøy å spille golf. Og den dagen jeg er på Europa-touren, så er det for å bli der, fastslår 29-åringen.Etter 68 slag åpningsdagen, ble det 74 i går - og ledelsen glapp.

Verdens beste

For en del år tilbake sto Peter Kaensche frem i Norsk Golf og sa han ville bli verdens beste golfer. Han er ikke på PGA-touren, ikke Europa-touren, ikke Challenge-touren. Han er dypt inne i skogene i Østerdalen.- Jo, det stemmer at jeg sa det. Og det mener jeg fortsatt. Det kan ta lang tid, men uten at man har sine drømmer går det i alle fall ikke, sier 24-åringen.Kaensche ble norgesmester allerede i 1999. Det har ikke akkurat tatt av siden det.- Jeg angrer på at jeg dro i militæret året etter. Det satte meg tilbake. Siden har jeg hatt fremgang hvert år. Jeg er en bedre golfspiller nå enn da jeg vant NM, sier Losby-gutten, som er en av få som har noen sponsorer i ryggen - i tillegg til det som mange andre har på dette nivået; snille foreldre.Kaensche ser lys i tunnelen. 75-runden fredag ble fulgt opp av 70 i går.

Tøff bransje

I verdenssammenheng er du ikke mye til kar selv om du greier å gå en golfbane på par. Ullevaal stadion kan fylles flere ganger med folk som greier det.Christian Helland vet alt om nivået. Han har spilt golf og studert i USA i seks år. Derfor er 26-åringen svært realistisk. Håper han kan kvale inn til Challenge-touren, nest beste divisjon i Europa. Men har konsulentjobb å falle tilbake på.En håndfull mennesker studerer scoretavlen utenfor klubbhuset på Sorknes. Drar kanskje kjensel på navnet Christian Aronsen? Han prøvde seg som proff for fem år siden. Fikk motgang og ga opp. Nå er lysten tilbake.- Nå drømmer jeg om golf 24 timer i døgnet. Håper å kunne leve av det om noen år, enten på Europatouren eller USA-touren, sier Grønmo-gutten. Og det er ikke mye søppel over spillet; 70 og 71.- Jeg har fått større forståelse for golf. Har mer tålmodighet og tar de dårlige slagene med et smil.- Og vet hva som skal til for å nå toppen?- Tålmodighet og strukturert trening. Men jeg er forberedt på at dette kan ta noen år.- Sponsorer i ryggen?- Jeg får vise resultater, så kommer nok sponsorene. Så lenge jeg holder meg på P4-touren, er ikke utgiftene så store, sier Aronsen, som trener fra ni til 16 hver dag.Scoretavlen studeres av håpefulle spillere. Greide jeg cutten? Hvis du ikke greier den på P4-touren, kan veien til berømmelse synes noe lang. Noen sukker tungt og begir seg på hjemveien. Skulle de likevel ikke satset på verdens vanskeligste ballspill?Det er enklere å være elg i Østerdalen. I alle fall frem til "cutten", eller høstjakta som det heter på det språket.

Les også

  1. Leder med ny banerekord

  2. Tre damer deler ledelsen

<b>Thomas Hansen</b> har stått for den beste norske innsatsen hittil under turnernigen på Sorknes golfklubb.

Les mer om

  1. Golf