Northug: - Du føler at du flyr

— Motivasjon blandet med hat, sa Northug da han endelig fikk sin revansje.

  • Kristina Overn

Les også :

Han har hatt "hele Norge imot seg", som lillebror Tomas uttrykte det tidligere i dag. Petter Northug måtte prestere i dag, skulle et gulltørst, norsk folk bli fornøyd.

Og endelig, i tospann med Øystein "Pølsa" Pettersen, skulle det lykkes for mosbyggen i lagsprinten. En iskald Northug knuste tyske Axel Teichmann og Alexej Pethukov inne på station, og var akkurat så overlegen på oppløet som vi har blitt vant til å se han. I mål ventet en jublende og overlykkelig Øystein Pettersen.

Motivert av hat

— Dette var en utrolig lettelse. Jeg hadde motivasjon blandet med hat uti der, men klarte likevel å gå bra taktisk. Du føler at du flyr. Jeg har hatt litt stang ut før, men dette er bare helt rått, sa Northug til NRK rett etter gulløpet.

Denne gangen nølte han ikke med å stoppe og snakke foran tv- kameraene. Selv om det har blåst kraftig rundt 24- åringen for oppførselen hans tidligere i OL, mener han på sedvanlig vis at han ikke har latt seg påvirke.

— Jeg har ikke fulgt med mye, så jeg har ikke fått med meg noe av oppstyret. Jeg kun rettet tankene mot hva som skulle skje i dag, sa Northug, som var full av lovord overfor lagkameraten.

— Pølsa gjorde en kjempejobb og ga meg et perfekt utgangspunkt på siste etappe, sa han.

Villmann

Skrytet kom imidlertid raskt i retur. Øystein Pettersen gjorde det klart allerede etter semifinalene at han ikke var like pigg i kroppen som under den individuelle sprinten. Men likevel klarte han å holde så godt følge at Northug kunne sikre Norges sjette gulmedalje i Vancouver.

Jeg er helt målløs. Petter var helt villmann på sisteetappen. Dette er helt fantastisk , sa han etter løpet.

Hyllet Hattestad

Pettersen passet også på å hedre en annen lagkamerat. Ola Vigen Hattestad skulle nemlig egentlig gå mandagens sprintstafett. Men han følte seg syk og ga frivillig fra seg plassen til Pettersen.

- I dag er jeg veldig ydmyk overfor Ola. Han er en stor idrettsutøver og en enda større person, jeg tror ikke jeg kjenner noen som ville gjort det samme. Jeg er evig takknemmelig for at han ga meg denne sjansen, sa en overlykkelig gullvinner.

Slik var finalen

Norge vinner sprintstafetten!

Northug går forbi på tyskeren, og knuser de andre i spurten!

Northug går forbi russeren på bakketoppen inn mot stadion, og tetter luka til Teichmann!

Teichmann rykker fra start! Northug legger seg i ryggen på russiske Alexei Petukhov.

Petter Northug går ut til siste etappe, ca tre sekunder bak Axel Teichmann.

Tyske Tim Tscharnke rykker inn mot stadion, og får en luke til de andre.

Øystein Pettersen er i gang med sin tredje og siste etappe. Frankrike falt like før veksling, og skal få problemer med å tette luken.

Petter Northug kommer nesten sist inn på stadion, men avanserer forbi nesten hele feltet inn mot veksling.

Northug manøvrerer seg raskt frem i feltet. Han senker tempoet med en gang.

Petter Northug går ut til sin andre etappe.

Øystein Pettersen ser ikke helt pigg ut, men tetter den lille luka inn mot stadion.

Det veksles for andre gang. Øystein Pettersen er i gang med sin andre etappe. Fortsatt ti lag som henger med.

Ti lag veksler nokså likt. Petter Northug er i gang med sin første etappe. Northug legger seg i front mot slutten av etappen. Det virker som Northug har veldig gode ski.

Det gås veldig sakte i starten av den første etappen. Øystein Pettersen hektet og snurret litt, men tapte ikke så mye på uhellet.

Finalen er i gang!

Mennene gjør seg nå klare til start. Russland, Tsjekkia, USA, Norge, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada, Kasakhstan og Finland stiller til start i finalen.

Hver løper går tre etapper.

Semifinalen

Nordmennene tok seg greit videre fra sin semifinale.

Finalen blir trolig en duell mellom Norge og Russland. Russerne vant Heat 2, mens Petter Northug gikk Norge inn til andre plass. Han og Øystein Pettersen hadde full kontroll i sitt heat. Pettersen følte imidlertid ikke at kroppen fungerte optimalt.

— Jeg er ikke like sprek som jeg var i den individuelle sprinten. Jeg må prøve å gå enda billigere i finalen, og prøve å henge med da de store gutta rykker, sa han til NRK.

Russerne med Nikolay Morilov og Alexei Petukhov virket veldig sterke i semifinalen.

Sverige ute i semifinalen

Teodor Peterson fikk tillitt som ankermann da Emil Jönsson ble syk før stafetten.

Han var uheldig og falt i nedoverbakken på vei inn mot stadion på en av sine etapper. Han brakk også staven i uhellet. Dermed fikk han og Marcus Hellner en vanskelig jobb med å holde følge med tetlagene. Peterson stivnet og ble stresset, og Sverige gikk inn til åttende plass.

Tiden holdt ikke til avansement, og dermed er de ute av sprintstafetten.

Dermed blir det ikke en ny duell mellom Hellner og Petter Northug. Hellner vant som kjent fellesstarten med skibytte lørdag, en øvelse Northug var favoritt til på forhånd.

Teodor Peterson er uheldig og faller i sin semifinale, og dermed var svenskene ute av sprintstafetten. FOTO: Tobias Röstlund/Scanpix