Norge kan få ekstra plass i sykkel-VM

Hushovd kan få VM-sjanse etter drømmehelg i Nord-Norge.

Edvald Boasson Hagen (t.h), Thor Hushovd og Alexander Kristoff feirer Hushovds VM-seier i 2010. Lars Petter Nordhaug (t.v) håper på en plass i VM.
  • Odd Inge Aas

Om syv uker skal verdens beste syklister gjøre opp om tittelen «verdensmester» i italienske Toscana. Det har lenge sett ut til at kun tre norske ryttere får stille på startstreken, men nå kan det se ut til at Norge får med en fjerdemann.

— Per dags dato håper jeg, og det ser ut som om, vi får med en fjerde syklist, sier sportssjef i sykkelforbundet, Hans Falk til VG Nett.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug virker selvskrevne på laget, til det som blir omtalt som en meget tøff VM-løype.

Ny Hushovd-sjanse?

Thor Hushovd har vist god formutvikling etter at han ble vraket til Tour de France, nå sist med to etappeseire og sammenlagtseier i Artic Race of Norway. Alexander Kristoff var den norske rytteren som leverte best resultater tidlig i sesongen, men det settes spørsmålstegn ved om traseen i Italia blir for tøff for ham.

Hushovd, som ble verdensmester i 2010, har ikke lagt skjul på at han gjerne stiller til VM-start, og at han kan tenke seg å gjøre jobben som hjelperytter om det er det beste for laget.

— Vi offentliggjør laget 9. september. Thor og jeg har snakket om at vi ikke tar denne diskusjonen i mediene, svarer Falk.

Team Sky-rytter Gabriel Rasch vil også gjerne være med, og blir sett på som en god hjelperytter med stor kjørestyrke.

Vanskelig regelverk

Det er imidlertid ikke helt sikkert at Norge kan stille med fire ryttere. Det er i utgangspunktet de ti første nasjonene på World Tour-rankingen som kan stille med mer enn tre ryttere, og på den ligger Norge helt nede på 19.-plass.

En tilleggsregel sier imidlertid at de topp ti-landene som ikke har ni ryttere med World Tour-poeng i løpet av sesongen, får kun stille med like mange som har poeng.

Ifølge Pro Cycling vil land som Storbritannia, Colombia, Polen, Sveits og Slovakia lide under denne regelen.

Plassene som blir ledige fra disse landene skal da fordeles på lagene fra 11.-plass og nedover på rankingen.

Fristen for å registrere poeng er i utgangspunktet satt til 15. august.