Sport

Framtida til Trøndelags talentfabrikk er usikker

Framtida til regionlaget i langrenn er usikker. De må minst ha 1 million kroner innen februar.

To løpere fra Team Veidekke Midt-Norge kom på pallen under U23-VM sist sesong. Jan Thomas Jenssen ble nummer to, mens Even Northug ble nummer tre. Erik Valnes fra Troms vant. Nå er trøndernes talentfulle regionlag i pengekrise.
  • Anne-Marit Dahl

I sommer ble det klart at regionlaget i langrenn, Team Veidekke Midt-Norge, ville gå inn i 18/19-sesongen uten støtte fra lokale sponsorer. Nå haster det med å få inn penger som sikrer satsing mot et eventuelt VM på hjemmebane i 2025.

– Laget har eksistert i 12 år og har fått fram mange utøvere som har tatt pallplasser i verdenscupen. Nå er det kritisk med tanke på eksistensen til laget. Det er ingen selvfølge at det vil fortsette, sier Arnstein Finstad, prosjektleder i langrenn, Olympiatoppen Midt-Norge.

Les også

Frykter at talenter uten ressurssterke foreldre blir tapere

Vil ha svar i januar

Olaf Lurvik er leder for styringsgruppen i Team Veidekke Midt-Norge. Han beskriver den økonomiske situasjonen rundt laget slik:

– Det jeg kan si per dags dato, er at vi har kontroll ut sesongen. Framtida er usikker, sier Lurvik.

Hvis laget skaffer inntekter på 1,8 millioner kroner, så klarer de ifølge Lurvik å drifte et lag med ti utøvere. Det er to færre løpere enn i dag. Med 2 millioner i inntekter, kan satsingen opprettholdes.

– Hvis vi ikke få økonomien på plass, må vi gå ned på satsingsnivået. Da kan vi ikke være det beste regionlaget, sier Lurvik som har det travelt med tanke på å få på plass friske penger. Ettårskontrakten med trener Kristian Skrødal varer til 1. mai 2019.

Team Veidekke Midt-Norge 2018/19 Bak fra venstre: Kristian Skrødal (trener) Mathias Rundgreen, Magnus Stensås, Fredrik Riseth, Ole Jørgen Bruvoll, Jørgen Ulvang og Pål Trøan Aune Midten: Martine Lorgen Øvrebust, Ane Appelkvist Stenseth, Lone Johansen og Julie Myhre Foran: Jan Thomas Jenssen og Even Northug

– Vi må vite rammene i januar, sier Lurvik.

Produserer landslagsløpere

Landslagsløperne Emil Iversen, Niklas Dyrhaug, Kathrine Harsem, Kari og Silje Øyre Slind, Anne Kjersti Kalvå er blant løperne som har ei fortid på regionlaget. Laget er et samarbeid mellom de to skikretsene i Trøndelag og Møre og Romsdal skikrets. Det er tilsammen fem regionlag i Norge, og Norges Skiforbund bidrar med 5,5 millioner kroner til driften. I tillegg betaler utøverne egenandel.

– Hvis laget forsvinner, går vi glipp av en ekstrem utviklingsarena for unge utøvere i langrenn. Laget er også en arena for å utvikle trenere og smørere. Både Arild Monsen og Ole Morten Iversen har vært trenere her, sier Finstad om Monsen og Iversen som begge er landslagstrenere i dag.

Under ledelse av Skrødal sto sju av løperne for tilsammen 18 pallplasseringer i U23-VM, Norgescupen, Skandinavisk Cup, NM og nasjonal åpning på Beitostølen sist sesong.

Jan Thomas Jenssen åpnet sterkt på Beitostølen i år også. I fjor ble han nummer tre, nylig ble han nummer seks.
Les også

Fikk du med deg denne? Nå vil han revansjere skrekkdebuten

– Disse resultatene kommer ikke av seg selv, sier Finstad som savner lokalt engasjement rundt laget.

– Her har de trønderske skilederne en jobb å gjøre med å synliggjøre Team Veidekke. Det må handles raskt. Dette er en gullgruve for trøndersk langrenn, legger han til.

Har kuttet kostnader

Ifølge Lurvik jobbes det med å skaffe inntekter, men han opplever at konkurransen om sponsorpengene er tøff.

– Vi har tilbudt treningsopplegg til ansatte og smørekurs, og gjennom ressurser i skiforbundet har vi kunnet tilby ulike foredrag. Det er ikke tydeligvis ikke godt nok, sier Lurvik som har en følelse av at flere sitter på gjerdet og venter på om Trondheim igjen skal bli en VM-by.

Han er leder på fjerde året, og de siste årene har de kuttet kostnader for å unngå røde regnskapstall. Høydesamling tar man seg ikke råd til.

– Vi snur på hver krone og vil ikke at det skal gå utover det sportslige tilbudet. Vi har samlinger der vi får gode priser, og vi bor på hytter og lager vår egen mat når vi er på samling, sier styringsgruppelederen.

Samtidig som regionlaget sliter med å få inn lokale penger til satsingen, går skiforbundets sentrale avtale med Veidekke ut til våren. Forhandlingene der jobbes det med sentralt i skiforbundet.

Les mer om

  1. Ole Morten Iversen
  2. Emil Iversen
  3. Niklas Dyrhaug
  4. Anne Kjersti Kalvå
  5. Møre og Romsdal
  6. Silje Øyre Slind
  7. Arild Monsen