– Å være ildsjel er en glede. Man kan ikke erstatte det med betalte verv

Mangeårig leder og trener i KIF Friidrett, Inger Steinsland, mener barna profitterer på trenere som har en indre glød – og ikke henter motivasjonen fra penger.

Inger Steinsland var i mange år trener i KIF Friidrett, mens det i dag er mer administrative oppgaver hun tar seg av som leder i klubben, nestleder i Vest-Agder Friidrettskrets samt medlem av lovutvalget til Norges Friidrettsforbund.
  • Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: – Jeg tror det er vanskelig å opprettholde like stor aktivitet i idretten dersom vi må betale for alt. Jeg mener at å være ildsjel er en glede, og motivasjonen du får er noe som smitter over på andre. Det er ikke noe man kan betale for, for gleden og drivkraften må komme innenfra, sier Inger Steinsland.

Hun er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelprisen» – hvordan du stemmer på Steinsland.

Lurer du på hvem de fire andre kandidatene er? Her kan du lese om og stemme på dem.

– Viktig med fritidsaktiviteter

69-åringen har lang fartstid som ildsjel i KIF Friidrett, idretten hun selv bedrev fram til en skade satte en stopper. Allerede i tenårene påtok hun seg de første treneroppgavene, og etter en pause i perioden som småbarnsmamma, kom hun sterkt tilbake da de to barna Svein og Christine begynte i friidrett.

– Motivasjonen min for å bli trener var at jeg alltid har vært glad i idrett og aktivitet. Og det var veldig moro å være der sammen med egne barn og å se at klubben vokste. Som lærer ser jeg hvor utrolig viktig det er at barna er opptatt av positive aktiviteter på fritida, og på friidrettsbanen gleder det meg å se at de også finner en sosial arena hvor de trives sammen, sier barneskolelæreren på Wilds Minne – skolen som bare ligger et spydkast unna Kristiansand stadion.

Men selv da barna ble eldre og klarte seg greit uten mamma på sidelinjen, var det aldri snakk om å trekke seg tilbake.

– Jeg hadde sett at barna trenger hjelp til å være i aktivitet, og jeg synes det var gøy å være med. Dessuten hadde jeg påtatt meg en rolle som trener, forklarer Steinsland.

Fikk du med deg denne? «Årets Ildsjel» om trenerlønninger: – Det går ikke an å si imot dette

Ledet flere mesterskap

Og siden har vervene bare ballet på seg. I dag er hun nestleder i Vest-Agder Friidrettskrets, medlem av lovutvalget til Norges Friidrettsforbund og leder av KIF Friidrett, en rolle hun har hatt over to perioder – til sammen i 12–13 år.

Og i denne perioden har klubben arrangert flere store friidrettsmesterskap, blant annet Ungdomsmesterskapet, junior- og senior-NM – med Steinsland som leder av hovedkomiteen.

Inger Steinsland var leder av hovedkomiteen da KIF Friidrett arrangerte senior-NM i 2012.

– Det er kjempegøy å organisere og lage opplegg for slike store arrangement.

– Hva er du mest stolt over det KIF har fått til mens du har vært involvert?

– Jeg er ikke stolt av noe av det jeg gjør, men av det klubben får til. Jeg er stolt av at vi har fått til store arrangementer, og ikke minst av at vi er i ferd med å bygge opp klubben igjen etter at den lå nede, sier Steinsland.

Lyst til ha med seg oppturen

Det hun sikter til, men helst ikke vil prate om, er tiden etter at Kristiansand Løpeklubb ble dannet i 2013, og en rekke ressurspersoner forsvant fra KIF – og klubben sto ribbet tilbake. Men endelig begynner det igjen å spire og gro på treningene.

– Flere ganger i uka får vi henvendelser fra folk som har lyst til å begynne, og vi må stadig utvide antall treninger. Det er ikke alle som blir værende lenge, men bare at de har vært der tenker jeg har en verdi. I tillegg jobber vi for å få paraidretten inn i KIF, og har søkt om midler til det, sier Steinsland.

Hun har slett ingen umiddelbare planer om å legge inn årene.

– Om to år er klubben hundre år, og det har jeg i alle fall lyst til å ha med meg. Men jeg kommer sikkert til å være med lenger enn det også, uavhengig av om jeg er leder eller ei. Jeg har lyst til å være med på den oppturen vi nå opplever, sier Steinsland.

Har du fått med deg disse to ildsjelkandidatene:

Han bygde KBK til å bli Norges beste badmintonklubb

Har vært ildsjel i Torridal i mer enn 60 år: – Jeg har nok vært litt egoist også

Fakta om Folkets ildsjelpris

To priser, én i Vest-Agder som kåres av Fædrelandsvennens lesere og én i Aust-Agder som kåres av Agderpostens lesere.

Idrettslag på Sørlandet har nominert kandidater.

Kriteriet for å vinne er at vedkommende over tid skal ha lagt ned en ekstraordinær frivillig innsats for sitt idrettslag.

En jury fra Los, Vest-Agder Idrettskrets og Fædrelandsvennen har plukket ut fem kandidater i Vest-Agder, mens tilsvarende er gjort i Aust-Agder.

Lesere kan stemme fram sin favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. For eksempel «ILDSJEL D», hvis du stemmer på Inger Steinsland.

  • «ILDSJEL A»: Nils Aurebekk
  • «ILDSJEL B»: Bjørner Ellingsberg
  • «ILDSJEL C»: Terje Dag Østhassel
  • «ILDSJEL D»: Inger Steinsland
  • «ILDSJEL E»: Kalle Glomsaker

Avstemningen varer fram til tirsdag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november.